Όταν βράζεις αυγά το πρώτο που κάνεις είναι να βάζεις χρονόμετρο, ώστε να βγει ακριβώς όπως σου αρέσει. Σωστό είναι αυτό, αλλά ο χρόνος από μόνος του δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να απολαύσεις ένα βραστό αυγό όπως πρέπει.
Ποτέ αυγά από το ψυγείο
Στην Ελλάδα, αν και τα αυγά που προμηθευόμαστε δεν βρίσκονται στα ψυγεία των super markets, έχουμε τη συνήθεια με του που τα πηγαίνουμε στο σπίτι να τα βάζουμε στη συντήρηση. Δεν θα σε κρίνουμε - και εμείς άλλωστε το ίδιο έχουμε συνηθίσει να κάνουμε -, ωστόσο όταν θέλεις να βράσεις ένα αυγό, καλό είναι να το βγάζεις πρώτα από το ψυγείο και να το αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην χρησιμοποιείς ολόκληρο κατσαρολάκι για δύο αυγά
Και αντιστοίχως μην προσπαθείς να στριμώξεις 3 ή 4 σε ένα μπρίκι, όσο μεγάλο και αν είναι. Με άλλα λόγια, αν δεν θέλεις τα αυγά σου να σπάσουν κατά το βράσιμο, είτε γιατί θα έχουν πάρα πολύ ελεύθερο χώρο και θα «χορεύουν» όση ώρα βράζουν, είτε γιατί θα στριμωχτούν υπερβολικά, επίλεξε το κατάλληλο σκεύος. Αν λοιπόν θέλεις να βράσεις 1 με 2 αυγά, το μεγάλο μπρίκι είναι ό,τι πρέπει, ενώ αν θέλεις να βράσεις περισσότερα, προτίμησε ένα μικρό κατσαρολάκι.
Τα «υλικά» της επιτυχίας
Τι άλλο χρειάζεται να βάλεις στην κατσαρόλα για τέλεια βραστά αυγά; Φυσικά νερό, αλλά δεν πρέπει να υπερχειλίσεις το σκεύος, βάλε όσο χρειάζεται για να τα καλύψει καλά. Αν θέλεις να αποφύγεις να σπάσει το τσόφλι ρίξε στο νερό και λίγες σταγόνες ξύδι και τέλος, αν χρησιμοποιείς κατσαρολάκι για να βράσεις πολλά αυγά, περιόρισε τις κινήσεις τους βάζοντας στον πάτο μία πετσέτα.
Για πόσο χρόνο να βράσεις τα αυγά
Και πάμε στο δύσκολο μέρος. Τον χρόνο βρασμού. Μόλις βράσει το νερό σβήνεις τη φωτιά, αλλά δεν αποσύρεις το σκεύος. Το σκεπάζεις με ένα καπάκι, το αφήνεις στο ζεστό μάτι και αρχίζεις να μετράς τον χρόνο, ανάλογα με το πόσο βρασμένο θέλεις το αυγό σου:
- 2 λεπτά - Για αυγό με υγρό κρόκο και υδαρές ασπράδι
- 4 λεπτά - Για αυγό με ρευστό κρόκο αλλά σφιχτό ασπράδι
- 6 λεπτά - Για μελάτο αυγό με κρεμώδες κρόκο και σφιχτό ασπράδι
- 8 λεπτά - Για σφιχτό κρόκο που όμως είναι ζουμερός στο κέντρο και σφιχτό ασπράδι
- 10 λεπτά - Για σφιχτό κρόκο και σφιχτό ασπράδι
- 15 λεπτά - Για πολύ σφιχτό κρόκο και ασπράδι.