Σίγουρα μία vegan επιλογή δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τη λέξη «μπριζόλα». Και όμως, τα veggie steaks είναι από τις πιο hot γαστρονονικές τάσεις, που δεν αφορά μόνο τους vegan ή όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αλλά όλους μας. Και η αλήθεια είναι πως αν δεν δοκιμάσεις, δε θα ξέρεις.
Εντάξει, για αρχή τουλάχιστον, αν δεν είσαι vegan δεν το επιλέγεις όταν λιγουρεύεσαι μία μπριζόλα, αλλά μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα πρωτότυπο, νόστιμο και θρεπτικό κυρίως γεύμα, του οποίου η γεύση θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Αρκεί να το κάνεις σωστά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το πιάτο αυτό έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, τόσο ανάμεσα σε vegan και vegetarians, όσο και σε όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος χωρίς να θυσιάσουν την απόλαυσή τους. Και εδώ που τα λέμε - γιατί πλέον όλα μετρούν - αποτελεί και μία πολύ πιο οικονομική επιλογή, από το να επιλέξεις κάποιο κρεατικό.
Τα πιο κλασικά veggie steaks γίνονται με χοντρές φέτες από κουνουπίδι, οι οποίες μαρινάρονται με μυρωδικά, ελαιόλαδο, λεμόνι ή ακόμα και καπνιστή πάπρικα, ψήνονται στον φούρνο ή στη σχάρα και σερβίρονται με πλούσιες σάλτσες ή συνοδευτικά όπως πουρέ, ρύζι ή πατάτες. Πέρα από το κουνουπίδι όμως, μπορείς να τα φτιάξεις και με άλλα λαχανικά, όπως μελιτζάνα, μανιτάρια, κολοκύθα, ακόμη και λάχανο και γενικώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά στην επιλογή της πρώτης ύλης.
Μερικές βασικές οδηγίες για να τα ετοιμάσεις
Εδώ θα δεις μερικές βασικές οδηγίες για να φτιάξεις vegan μπριζόλες από διαφορετικά λαχανικά:
Παντζάρια: Ξεφλουδίστε τα, κόψε τις άκρες των ριζών και των μίσχων και κόψε τα σε φέτες πάχους 2,5 εκ.. Στη συνέχεια, τα ψήνεις για 30-40 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντάς τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Κολοκύθα: Κόψε 2 πλευρές μιας μεγάλης κολοκύθας κατά μήκος για να δημιουργήσεις μια επίπεδη επιφάνεια. Άφησε τη φλούδα στο υπόλοιπο μέρος του λαιμού της κολοκύθας για να βοηθήσεις τα κομμάτια να διατηρήσουν το σχήμα τους. Κόψε σε φέτες πάχους 2,5 εκ. και ψήσε για 40-50 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντας τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Λάχανο: Κόψε τις πλευρές ώστε να είναι επίπεδες. Κόψε το λάχανο κατά μήκος μέσω του πυρήνα σε φέτες πάχους 2,5 εκ. και ψήσε για 20-25 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντας τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Κουνουπίδι: Κόψε τις πλευρές ώστε να είναι επίπεδες. Κόψε το κοτσάνι κατά μήκος μέσω του πυρήνα σε φέτες πάχους περίπου 2,5 εκ. και ψήσε για 40-50 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντας τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Σέλινο: Κόψε τα σκληρά άκρα της ρίζας. Ξεφλούδισε και κόψτε σε ροδέλες πάχους 2,5 εκατοστών. Ψήσε για 40-50 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντας τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Μελιτζάνα: Κόψε τις 2 πλευρές κατά μήκος για να αφαιρέσεις τη φλούδα και να δημιουργήσεις μια επίπεδη επιφάνεια. Στη συνέχεια, κόψε κατά μήκος σε φέτες πάχους 2,5 εκατοστών. Ψήσε για 30-40 λεπτά στους 200°C. Γύρισε μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Μανιτάρια Portobello: Αφαίρεσε το κοτσάνι και άφησε τα μανιτάρια ολόκληρα. Ψήσε για 15-20 λεπτά στους 200°C, ξεκινώντας με τη στρογγυλή πλευρά προς τα πάνω. Γύρισε τα μία φορά στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Δώσε βάση στα μπαχαρικά
Λίγα μπαχαρικά θα ενισχύσουν την πλούσια γεύση των λαχανικών που ψήνονται στον φούρνο. Μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο μείγμα μπαχαρικών όπως αυτά που βάζουμε στα κρεατικά, καθώς και πάπρικα, σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου, τσίλι και φυσικά πιπέρι.
Επίσης, μπορείς για έξτρα γεύση να τα αλείψεις με ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι, μουστάρδα, ακόμη και ταχίνι που ταιριάζει πολύ σε κάποια λαχανικά.