Αν αγαπάς ένα ζεστό ρόφημα στο τέλος της ημέρας, τότε θα χαρείς να μάθεις πως μερικά απλά καθημερινά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο άρωμα και στη δύναμη των βοτάνων. Το σημαντικότερο είναι να συμπεριφέρεσαι στο κάθε φυτό όπως του αξίζει.

Για αρχή λοιπόν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τους τρόπους παρασκευής τους, δηλαδή έγχυμα και αφέψημα.

Έγχυμα 

Για φύλλα και άνθη όπως το χαμομήλι, η μέντα, το μελισσόχορτο και η λεβάντα.

Ποια βήματα ακολουθείς:

  1. Ζεσταίνεις το νερό στους 80°C-90°C.
  2. Προσθέτεις τα βότανα σε μια τσαγιέρα.
  3. Ρίχνεις το νερό επάνω στα βότανα και σκεπάζεις.
  4. Το αφήνεις για 5-10 λεπτά να βγάλει το άρωμα και τα δραστικά συστατικά του.

Αφέψημα

Για ρίζες, φλοιούς και σπόρους, όπως ρίζα γλυκόριζας και σπόρους μάραθου.

Ποια βήματα ακολουθείς

  1. Βάζεις τα βότανα μαζί με το νερό στο σκεύος.
  2. Σιγοβράζεις για 10-20 λεπτά.
  3. Σουρώνεις και σερβίρεις το αφέψημα ζεστό.

Τσάι


Τι σκεύος να χρησιμοποιήσεις

Το καλύτερο ρόφημα ξεκινά από το σωστό «σκεύος»: Η γυάλινη τσαγιέρα δεν κρατάει τις μυρωδιές και τις γεύσεις και απολαμβάνεις τα ανοικτά φύλλα των βοτάνων. Η πορσελάνη από την άλλη, θα έλεγα ότι είναι το ιδανικό σκεύος, διότι διατηρεί τη θερμοκρασία και δεν επηρεάζει τη γεύση.

Μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία

  • Να προτιμάς τα ολόκληρα φύλλα ή άνθη και όχι τα τριμμένα, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
  • Κράτα πάντα σκεπασμένο το ρόφημα - στον ατμό κρύβεται το άρωμά του.
  • Η δοσολογία είναι 1 κ.σ. βότανο ανά φλιτζάνι.
  • Καλό είναι να πίνεις το ρόφημα σου φρέσκο και όχι μετά από ώρες.

Χαμομήλι - πώς να το απολαύσεις στα καλύτερά του

χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι από τα πιο ήπια και φιλικά βότανα ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει το στομάχι και να σε ξεκουράσει μετά από μια κουραστική μέρα.

Τι θα χρειαστείς

  • 1-2 κ.γ. χαμομήλι αποξηραμένο, ολόκληρα άνθη
  • 250 ml νερό
  • πορσελάνινη ή γυάλινη μικρή τσαγιέρα ή φλιτζάνι με καπάκι
  • λίγο μέλι, προαιρετικά (όχι ζάχαρη ή γάλα)

Πώς θα το φτιάξεις σωστά

  1. Ζεσταίνεις το νερό μέχρι τους 85°C
  2. Βάζεις το χαμομήλι μέσα στην τσαγιέρα.
  3. Ρίχνεις το ζεστό νερό από πάνω και σκεπάζεις.
  4. Αφήνεις 5 λεπτά να εκχυλιστεί σωστά.
  5. Σουρώνεις και σερβίρεις. Αν θέλεις, προσθέτεις 1 κουταλιά μέλι.

Tips

  • Το χαμομήλι είναι ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο ή μετά από ένα γεύμα.
  • Αν έχεις αλλεργίες σε φυτά της οικογένειας μαργαρίτας / αστεριδών, καλό είναι να υπάρχει προσοχή στην κατανάλωσή του.