Με τόσα τρόφιμα που μπορεί να στοιβάζονται σε ένα ντουλάπι κουζίνας, δεν είναι καθόλου δύσκολο να χάσεις τη μπάλα. Και όμως, ανάμεσά τους βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα και κάποια που έχεις στο μυαλό σου ως «αιωνόβια» - όπως, για παράδειγμα, τα άλευρα, τα μπαχαρικά ή το ρύζι - αμελώντας να τα τσεκάρεις για μήνες. Τελικά όμως, μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτή που φαντάζεσαι. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Τριμμένη φρυγανιά 

Μπορεί να είναι το απαραίτητο συστατικό για να φτιάξεις αυτό το σνίτσελ που λατρεύεις, όμως η τριμμένη φρυγανιά δεν μπορεί να μείνει αιωνίως στο ντουλάπι. Φοβερό; Φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα ψωμί, όμως δεν παύει να αποτελεί απλώς την αποξηραμένη εκδοχή του.

Καταρχάς, θα πρέπει να την κρατήσεις μακριά από οποιαδήποτε υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα και αν αποθηκευτεί σωστά, σε αεροστεγές δοχείο και σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, η φρυγανιά μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, όχι όμως παραπάνω.

Αλεύρι ολικής άλεσης 

Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο, σημεία γεμάτα με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που όμως ταυτόχρονα μειώνουν τη διάρκεια ζωής του. Γενικώς, το αλεύρι ολικής αλέσεως διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου τρεις μήνες και έως και έναν χρόνο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για το αλεύρι βρώμης και άλλες επιλογές αλεύρων, ολικής άλεσης.

Καστανό ρύζι 

Αν προτιμάς το καστανό ρύζι σε σχέση με το λευκό, κάνεις πολύ καλά, πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι έχει λιγότερη διάρκεια ζωής από το δεύτερο. Παρομοίως με το αλεύρι ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι περιέχει πίτουρο και φύτρο και είναι πιο ευαίσθητο στην οξείδωση σε σχέση με το λευκό και αυτό του δίνει διάρκεια ζωής περίπου έξι μήνες. Μπορείς εναλλακτικά να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο, καθώς ένα πιο δροσερό κλίμα θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του.

Τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα


Καλαμποκάλευρο

Το καλαμποκάλευρο προσθέτει ένα τραγανό στοιχείο σε ορισμένες συνταγές και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση όταν θέλεις να αποφύγεις τη γλουτένη. Όμως όπως συμβαίνει και με τα άλευρα ολικής άλεσης - αν και ζει περισσότερο -, έχει περιορισμένη διάρκεια. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι αναφέρει ότι διατηρείται μόνο για περίπου ένα χρόνο, αλλά για να διατηρηθεί περισσότερο, μπορείς να το αποθηκεύσεις σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Οι ζεστές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας, κακής γεύσης και οσμής στο αλεύρι σου, κάτι που δεν το θέλεις σε καμία περίπτωση.

Απόφυγε να αποθηκεύεις το καλαμποκάλευρο κοντά στο πλυντήριο πιάτων, το φούρνο της κουζίνας ή δίπλα στο ψυγείο, συσκευές οι οποίες εκπέμπουν θερμότητα και μπορούν να συμβάλουν στην αλλοίωσή του.

Φιστικοβούτυρο 

Το αγαπημένο σου πρωινό, ο πιστός φίλος μίας γενναιόδωρης φέτας ψωμιού, του καθημερινού σου smoothie, του yoghurt bowl σου, ακόμη και των γλυκών παρασκευών σου! Το φυστικοβούτυρο δεν μπορεί να μείνει επ’ αόριστον στο ντουλάπι.

Τα περισσότερα φιστικοβούτυρα του εμπορίου ομολογουμένως αντέχουν αρκετό καιρό, αν είναι σφραγισμένα. Από την άλλη πλευρά, το φυσικό φυστικοβούτυρο που επιλέγεις ως πιο healthy επιλογή και δεν περιέχει συντηρητικά, μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες, αν είναι κλειστό. Μόλις ανοιχτεί, η διάρκεια ζωής του μειώνεται δραματικά, οπότε φρόντισε να ελέγχεις κάθε φορά την ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος. Γενικώς πάντως, τα περισσότερα φυσικά φιστικοβούτυρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μόλις ανοιχτούν.

Μπαχαρικά 

Έλα, πες την αλήθεια, νόμιζες ότι τα μπαχαρικά μπορούν να μείνουν για πάντα στο ντουλάπι. Κι όμως, δεν ισχύει. Μην ξεχνάς ότι τα μπαχαρικά είναι συνήθως ένα αλεσμένο προϊόν που χάνει την ισχύ του όταν έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα. Γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο - όσο και αν βαριέσαι ή δεν προλαβαίνεις - να προμηθεύεσαι ολόκληρα μπαχαρικά που θα αλέθεις εσύ.

Μπαχαρικά


Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα 

Οι ξηροί καρποί δε μένουν δίπλα σου για πάντα, όσο και αν σου φαίνονται ακέραιοι και ακριβώς όπως ήταν, οπτικά.

Λιγότερη διάρκεια ζωής έχουν τα φιστίκια, που διαρκούν περίπου τρεις μήνες, ενώ τα αμύγδαλα μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα αποξηραμένα φρούτα. Τα περισσότερα διατηρούνται από τρεις μήνες έως ένα έτος. Για παράδειγμα, τα σύκα διαρκούν περίπου τρεις μήνες, ενώ οι σταφίδες διαρκούν έναν χρόνο. Δεδομένου ότι η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζεται από τη θερμότητα, η θερμοκρασία αποθήκευσης έχει φυσικά τη δική της σημασία. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος συντήρησης των αποξηραμένων φρούτων.

Αλμυρά και γλυκά μπισκότα, όπως και chips από τορτίγια

Αυτό σίγουρα δεν το περίμενες, γι’ αυτό σου αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Τα σνακ που έχεις αφήσει στο συρτάρι για ώρα ανάγκης, αλλά έχεις ανοίξει τη συσκευασία τους, δε θα περιμένουν για πάντα πότε θα αποφασίσεις να τα καταναλώσεις. Βέβαια, λόγω των συντηρητικών που περιέχουν συνήθως αυτά τα τρόφιμα, δεν θα γίνουν επικίνδυνα, αλλά δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν όταν τα άνοιξες πρώτη φορά. Θα είναι μαλακά, με περίεργη γεύση που θυμίζει μπαγιάτικο και αυτό γιατί όσο μένουν απορροφούν υγρασία.