Στις φλέβες της Μαρίας Μαλτέζου κυλάει κρασί. Το ομολογεί άλλωστε η ίδια, αλλά το ανακαλύπτεις χωρίς κόπο μετά από μια συζήτηση μαζί της. Γεννημένη «μέσα» στο οινοποιείο Στροφιλιά, η πορεία της μοιάζει με εκείνες τις περιπτώσεις όπου η μοίρα και το πάθος συμπίπτουν απόλυτα. Το κρασί δεν ήταν απλώς μια επαγγελματική επιλογή, αλλά πολλά περισσότερα. Ήταν και είναι ο τρόπος που βλέπει τη ζωή.

Με σπουδές στην Οινολογία και μια διαρκή εξερεύνηση σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, από την παραγωγή και τις πωλήσεις μέχρι τον οινοτουρισμό, η Μαρία δεν είναι μόνο μια νέα φωνή στο ελληνικό κρασί. Είναι μια φωνή με βάθος, συναίσθημα και συνέπεια. Με μέντορα τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και έμπνευση από γυναίκες-πρότυπα όπως η οινοχόος Γιοβάννα Λύκου, αποτυπώνει σε κάθε της κουβέντα έναν ρεαλισμό που σπανίζει στον δημόσιο λόγο του χώρου.

Πιστεύει βαθιά στην εξέλιξη του ελληνικού κρασιού και δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι αν σταματήσει να το πιστεύει, θα σταματήσει και να το παράγει. 

Βλέπει το μέλλον στις ελληνικές ποικιλίες, επενδύει στη συνεργασία και την ομάδα, υπερασπίζεται την έννοια της συνέπειας και δηλώνει ότι η καλή ζωή είναι εκείνη που σε αφήνει να κοιμάσαι καλά το βράδυ.

Μαρία Μαλτέζου

Μαρία Μαλτέζου

Μιλώντας σαν σε προσωπικό ημερολόγιο, για επιτυχίες και απογοητεύσεις, για την πρόκληση της μητρότητας και για την έμπνευση που αντλεί από καθημερινούς ανθρώπους, αποκαλύπτει -πίσω από τα βαρέλια και τα σταφύλια- την ιστορία μιας γυναίκας που έκανε το κρασί τρόπο ζωής. 

Πώς έγινε η πρώτη σου επαφή με το κρασί και πώς βρέθηκες τελικά σε αυτόν τον χώρο;

Πρώτα ήρθε το κρασί στη ζωή μου και μετά ήρθα εγώ στη ζωή. Το 1980 γεννήθηκε η Στροφιλιά και 4 χρόνια αργότερα γεννήθηκα εγώ – «μέσα» στη Στροφιλιά. Μία πορεία σχεδόν παράλληλη που έμελλε να είναι καθοριστική για τη μελλοντική επαγγελματική μου ταυτότητα.

Ποιους δρόμους σου άνοιξε το κρασί όλα αυτά τα χρόνια;

Μου άνοιξε δρόμους δημιουργίας, αυτοπροσδιορισμού, επιτυχιών και απογοητεύσεων. Τελικά, όποιον δρόμο και αν πήρα, ήμουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της ανάδειξης του ελληνικού αμπελώνα. Θα έλεγα ότι το κρασί κυλάει στις φλέβες μου.

Σε ποια ηλικία άρχισες να αναλαμβάνεις ενεργό ρόλο με ευθύνες στην επιχείρηση της Στροφιλιάς και τι συναισθήματα σου δημιούργησε αυτό;

Από νωρίς. Όταν τελείωσα το σχολείο και πέρασα στη σχολή της Οινολογίας άρχισα να «τσαλαβουτάω» και στη συνέχεια να «κολυμπάω» στα βαθιά της επιχείρησης. Στην αρχή στην παραγωγή, στη συνέχεια στις πωλήσεις, στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές και στον οινοτουρισμό.

Συνέντευξη από τη Μαρία Μαλτέζου

Ποιοι οινοπαραγωγοί ή οινολόγοι σε διαμόρφωσαν και σε επηρέασαν σημαντικά;

Σίγουρα ο μέντοράς μου τότε και τώρα είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Ποια προσωπικότητα από τον κόσμο του κρασιού θαυμάζεις περισσότερο;

Θα διαλέξω μία γυναίκα η οποία κατά τη γνώμη μου επαναπροσδιόρισε τη θέση της γυναίκας Οινοχόου σ’ έναν ανδροκρατούμενο και ανταγωνιστικό κλάδο. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη Γιοβάννα Λύκου.

Υπάρχει κάποιο κρασί με το οποίο ασχολήθηκες και ένιωσες ότι σε επηρέασε και εκείνο ως άνθρωπο;

Κάθε κρασί ήταν ένας επαναπροσδιορισμός. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα, αυτό θα ήταν ο Μαύρος Κώνος (ΠΟΠ Νεμέα) από τη σειρά Σπάνιες Γαίες. Μία new age Νεμέα που εσωκλείει την καινοτομία στο αμπέλι και στην οινοποίηση, το όραμα και τη δυναμική της ομάδας της Στροφιλιάς, ενώ ταυτόχρονα επανασυστήνει το Αγιωργίτικο στους οινόφιλους.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησες στην επαγγελματική σου πορεία; Δυσκολίες, είτε στην παραγωγή είτε στην εμπορική διαχείριση

Δύο μαύρα σημεία θυμάμαι πιο έντονα, κατά τα οποία αναγκαστικά πάρθηκαν αποφάσεις για την πορεία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το 2015 με τις κλειστές τράπεζες και μία ακόμη, την περίοδο της πανδημίας.

Όταν αποφάσισες να συνδυάσεις μητρότητα και επαγγελματική ζωή, πώς κατάφερες να κρατήσεις τις ισορροπίες;

Ήμουν τυχερή σε αυτό γιατί είχα πάντα δυνατή ομάδα που με στήριζε, και στην επαγγελματική μου ζωή και στην προσωπική. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να λειτουργούν σε ομάδες, εκεί αποδίδουν τα μέγιστα. Ένιωθα πάντα μέλος μίας ομάδας, δεν ένιωσα ποτέ μόνη μου. Αυτό είναι το μυστικό μου.

Πώς βλέπεις το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στον κόσμο του κρασιού;

Καμαρώνω όλες τις δυναμικές γυναίκες που εκπληρώνουν τα όνειρά τους και διαπρέπουν στον κόσμο του κρασιού. Στην υγειά σας κορίτσια, ο χώρος χρειάζεται την ενσυναίσθηση, το ταπεραμέντο και τη διορατικότητά σας.

Ποια είναι η πιο ανατρεπτική συμβουλή που θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που θέλει να μπει στον κόσμο του κρασιού;

Πίσω και πέρα απ’ όλα τα αγαθά, τις γνώσεις και την αισθητική μας υπάρχει, μία αξία που θα κάνει πάντα τη διαφορά και δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη. Η συνέπεια. Να είστε συνεπείς. Στα ραντεβού σας, στο όραμά σας, σε ό,τι λέτε για εσάς και για τη δουλειά σας.

Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον για το ελληνικό κρασί στις διεθνείς αγορές;

Φυσικά. Όταν σταματήσω να το πιστεύω, θα σταματήσω να φτιάχνω κρασί.

Θεωρείς ότι οι Έλληνες έχουμε οινική κουλτούρα;

Θεωρώ ότι έχουμε κάνει άλματα προόδου προς την οινική κουλτούρα. Η αρχή έχει γίνει. 

Το Ασύρτικο έχει χτίσει έναν μύθο διεθνώς. Πιστεύεις ότι κι άλλες ελληνικές ποικιλίες μπορούν να κάνουν το ίδιο; Ποιες;

Το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά είναι άξιοι πρεσβευτές γηγενών ποικιλιών. Πανάξια οινοποιεία πανελλαδικά έχουν επενδύσει σε αυτές τις 4 ποικιλίες, έχοντας ήδη βάλει γερά θεμέλια για την εξαγωγική τους δύναμη. Έχουμε την ποιότητα και την ποσότητα, θέλουμε ωστόσο δουλειά με την εξωστρέφεια.

Τι πιστεύεις ότι καθορίζει σήμερα τις παγκόσμιες τάσεις στο κρασί; Οι ποικιλίες; Οι τύποι; Άλλοι παράγοντες;

Οι ποικιλίες βεβαίως, το στυλ των κρασιών, η προέλευσή τους, η τιμή τους, αλλά και ο αλκοολικός τους βαθμός.

Πώς βλέπεις την παγκόσμια τάση μείωσης κατανάλωσης αλκοόλ; Σας επηρεάζει; Πώς απαντάτε ως παραγωγοί;

Νομίζω ότι το κρασί κινείται ήδη και θα κινείται πάντα γύρω από το well-being. Είναι κάτι που συζητάμε με την ομάδα μου χωρίς όμως να μας επηρεάζει στην πράξη, καθώς ο κάθε παραγωγός έχει το όραμά του και ευτυχώς υπάρχει χώρος για όλους.

Ποιο θα ήταν για σένα το ιδανικό κρασί που θα ανέτρεπε τα δεδομένα στην ελληνική αγορά (ποικιλία, χρώμα, αλκοόλ, γεύση, συσκευασία);

Τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί να τα αλλάξει ένα κρασί. Αλλά πολλά. Πολλά καλά κρασιά.

Έμαθες πράγματα για τον εαυτό σου μέσα από το κρασί;

Στην πραγματικότητα έμαθα το κρασί μέσα από τον εαυτό μου.

Τι σε έχει διδάξει το αμπέλι που δεν σου δίδαξε ποτέ κανένας άνθρωπος;

Τους αστάθμητους παράγοντες. Έλεγε η γιαγιά μου, να κάνεις μία δουλειά που να έχει στέγη. Το αμπέλι δεν έχει στέγη και αυτό από τη μία δημιουργεί μία μόνιμη ανασφάλεια και από την άλλη δημιουργεί έναν μόνιμο δεσμό φροντίδας.

Αν μπορούσες να κάνεις κρασί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για μια χρονιά, πού θα πήγαινες και γιατί;

Όσο και αν φαίνεται κλισέ, δεν αλλάζω την Ελλάδα με κανένα μέρος του κόσμου. Και για να ζω και για να οινοποιώ.

Μαρία Μαλτέζου

Μαρία Μαλτέζου

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι πραγματικές αξίες που καθορίζουν την επαγγελματική επιτυχία;

Συνέπεια, συνέπεια, συνέπεια.

Τι σε χαλαρώνει;

Θα έλεγα η γυμναστική.

Ποια είναι η συνηθισμένη ατάκα σου;

«Nothing just happened. I made it happen». 

Ποια είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση που έχεις δεχτεί;

Όταν ένας σομελιέ πριν κάποια χρόνια είπε στον πατέρα μου: «Α, είστε ο πατέρας της Μαρίας Μαλτέζου;»

Τι σημαίνει για σένα καλή ζωή και πώς την προσεγγίζεις;

Καλή ζωή είναι να γυμνάζεσαι, καλή ζωή είναι να διαβάζεις βιβλία, να είσαι εξωστρεφής με τα συναισθήματά σου και συνεπής στη δουλειά σου. Καλή ζωή είναι όταν κοιμάσαι καλά το βράδυ. Και όσο απλό και αν ακούγεται αυτό, δεν είναι. Όταν κοιμάσαι καλά το βράδυ σημαίνει ότι έχεις προσεγγίσει τη ζωή σου σωστά.

Μαγειρεύεις στο σπίτι σου; Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και με ποιο κρασί το συνοδεύεις;

Η φύση της δουλειάς μου με βρίσκει συχνά να τρώω εκτός σπιτιού. Θα πάω όμως παραδοσιακά και θα διαλέξω μακαρονάδα με κιμά συνδυασμένη μ’ ένα ροζέ Αγιωργίτικο.

Μαρία Μαλτέζου

Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη, εντός ή εκτός Ελλάδας για φαγητό και βόλτα;

Το κέντρο της Αθήνας, ήταν, είναι και θα είναι top προορισμός για μία βραδινή βόλτα με φίλους.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Με εμπνέουν συνήθως οι άνθρωποι που γνωρίζω. Ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι που «περπατούν» χωρίς θόρυβο και φτάνουν μακριά.

Τι κρασί αγοράζουν και τι πίνουν οι γυναίκες;

Αν υποθέσουμε ότι οι γυναίκες έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, αγοράζουν κρασί με γνώμονα τη φροντίδα. Με ποιον θα το απολαύσουν παρέα και με τι φαγητό θα το συνδυάσουν.

Υπάρχει μόδα στο κρασί;

Υπάρχει μόδα στο κρασί, όπως και στη μουσική. Κάποιοι ακούνε το hit, άλλοι ψάχνουν το βινύλιο. Οι τάσεις στο κρασί υπάρχουν, αλλά δεν καθορίζουν, απλώς ανοίγουν συζητήσεις. Το κρασί δεν λειτουργεί με βάση την ταχύτητα, αλλά τον χρόνο. Στο κρασί το «καινούργιο» μπορεί να είναι κάτι που παλαιώνει εδώ και 10 χρόνια.