
Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκαν φέτος τα Best Chef Awards και ανάμεσα στους κορυφαίους σεφ του κόσμου βρίσκονται και 5 Έλληνες, στους οποίους απονεμήθηκαν τα τιμητικά «μαχαίρια».
Τα Best Chef Awards ξεκίνησαν το 2017, με στόχο να αναδείξουν παγκοσμίως το ταλέντο, την καινοτομία και το πάθος των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τις κουζίνες, απονέμοντας τους 1, 2 ή 3 μαχαίρια - την τιμητική βαθμίδα που έχει καθιερώσει ο θεσμός. Φέτος μάλιστα, η διοργάνωση είχε ρεκόρ συμμετοχών με 783 σεφ να διακρίνονται. Συγκεκριμένα, 421 σεφ κέρδισαν ένα μαχαίρι, 236 σεφ κέρδισαν δυο μαχαίρια και μόλις 126 σεφ έλαβαν τα τρία μαχαίρια. Ανάμεσά τους ανακοινώθηκαν και οι 3 κορυφαίοι σεφ παγκοσμίως.
Οι Έλληνες σεφ που ξεχώρισαν
Ανάμεσα στους σεφ που περιλαμβάνονται στη λίστα των Best Chef Awards 2025 συναντάμε και 5 Έλληνες. Οι Δημήτρης Μουδιός, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Τάσος Μαντής, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Σταμάτης Μισομικές έλαβαν από ένα μαχαίρι έκαστος. Η παρουσία των τεσσάρων πρώτων στη λίστα δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς βρίσκονταν και στην αντίστοιχη περσινή, ωστόσο φέτος η ελληνική παρουσία ενισχύθηκε περαιτέρω, με την προσθήκη του σεφ του εστιατορίου Nyn Esti, Σταμάτη Μισομικέ.
Δημήτρης Μουδιός
Ο σεφ Δημήτρης Μουδιός διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας εργαστεί στο Alchemist στην Κοπεγχάγη, στο Borago στο Σαντιάγο της Χιλής, στο Ernst στο Βερολίνο, ενώ πλέον βρίσκεται στο Ōre και στο Mitsos στην Μπανγκόκ, όπου καταπιάνεται τόσο με fusion γεύσεις, όσο και με μεσογειακές και θαλασσινές προσεγγίσεις αντίστοιχα.
Γιώργος Παπαζαχαρίας
Ο σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας είναι επικεφαλής στην κουζίνα του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Delta, το οποίο επιπλέον κατέχει και το περίφημο πράσινο αστέρι (Green Star) του οδηγού, για τη sustainable φιλοσοφία του και την zero waste λειτουργία του. Ο σεφ έχει ήδη διαγράψει μια πορεία στο εξωτερικό με παρουσία στη Σκανδιναβία ως επικεφαλής της R&D κουζίνας του τριάστερου Maaemo, στο Όσλο, ενώ δημιούργησε το μενού στο μοναδικό υποθαλάσσιο εστιατόριο Under στη νότια Νορβηγία, το οποίο κατέχει αστέρι Michelin.
Τάσος Μαντής
Με ένα μαχαίρι τιμήθηκε και ο Τάσος Μαντής, ο σεφ που πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της νοοτροπίας farm to table στην Ελλάδα και πλέον, στο Soil παντρεύει εξαιρετικές πρώτες ύλες από τον κήπο του στο Αλεποχώρι με υψηλή γαστρονομία. Δεν είναι παράλογο εξάλλου και το αστέρι Michelin, αλλά και το πράσινο αστέρι που έχει κατακτήσει. Επιπλέον, ο σεφ έχει δημιουργήσει το «Alepochori Experience», όπου μπορεί ο καθένας να βιώσει όλη την εμπειρία της διαλογής και προετοιμασίας φρέσκων υλικών.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης διατηρεί από το 2021 μέχρι και σήμερα ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του CTC, το οποίο, κατά γενική ομολογία αποτελεί εμπειρία και όχι απλά έξοδο. Οι επισκέπτες του fine dining βραβευμένου CTC urban gastronomy αφήνονται στα χέρια του σεφ για να δοκιμάσουν ένα μη αναμενόμενο και ανατρεπτικό μενού, που ξεδιπλώνεται μέσα από φίνες γεύσεις και υφές.
Σταμάτης Μισομικές
Ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος βρίσκεται φέτος πρώτη φορά στη λίστα του θεσμού, είναι ο σεφ του εστιατορίου Nyn Esti, που δημιούργησε ο όμιλος Nice ‘n’ Easy στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, το οποίο αναδιαμορφώνει, ίσως, την οπτική που είχαμε μέχρι τώρα για τα εστιατόρια των μουσείων στη χώρα και όχι μόνο. Συγκεκριμένα στο μενού συνδυάζεται τέχνη, φύση, βιωσιμότητα και εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Οι 3 κορυφαίοι σεφ παγκοσμίως για το 2025
Ο καλύτερος σεφ του κόσμου, ο Rasmus Munk από το Alchemist της Δανίας, διατηρεί τον τίτλο του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει με ένα μενού - ξεχωριστή εμπειρία, το οποίο μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως και έξι ώρες! Έχει μάλιστα τόσο μεγάλη ζήτηση, ώστε περισσότερα από 1.000 άτομα περιμένουν για μια θέση καθημερινά, ενώ το κόστος του αγγίζει περίπου τα 720 ευρώ το άτομο.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ana Ros, σεφ στο Hisa της Σλοβενίας, η οποία έχει αναλάβει από το 2002 αυτό το ρόλο, ενώ ακολουθεί ο Himanshu Saini από το UAE στο Ντουμπάι. Ο συγκεκριμένος σεφ ξεχώρισε για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ινδική κουζίνα, προσφέροντάς της μια νέα διάσταση.
Ειδικά βραβεία
Τέλος, δόθηκαν και ορισμένα ειδικά βραβεία που αντιπροσωπεύουν τις παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις. Οι τίτλοι που απονεμήθηκαν:
- The Best Humanity: Chefs of World Central Kitchen, ιδρυτής José Andrés
- The Best Visionary: Massimo Bottura, Osteria Francescana, Ιταλία
- The Best Pastry Award: Pía Salazar, NUEMA, Εκουαδόρ
- The Best Terroir Award: Debora Fadul, DIACÁ, Γουατεμάλα
- The Best Creativity Award: Jason Liu, Ling Long, Σαγκάη
- The Best Food Art Award: Quique Dacosta, Ισπανία
- The Best New Entry Award: Prateek Sadhu, Naar, Ινδία
- The Best Dining Experience Award: Anika Madsen, Iris, Νορβηγία
- The Best Science Award: Diego Guerrero, DSTAgE, Ισπανία
- The Best Voted by Professionals Award: Himanshu Saini, Trèsind Studio, ΗΑΕ
- The Best NextGen Award: Sebastian Jiménez, Ræst, Νησιά Φερόε
- The Best Milan Award: Andrea Aprea, Μιλάνο, Ιταλία
- The Best Origins & Future Award: Diego Rossi, Trippa, Μιλάνο
Μπορείς να δεις αναλυτικά όλη τη λίστα των The Best Chef Awards 2025 εδώ