Οι σούπες είναι από τα αγαπημένα μας, comfort πιάτα που μας αρέσουν τόσο για τη μεγάλη ποικιλία συνταγών τους, όσο και για την ευελιξία τους, καθώς ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, μπορεί να διορθωθεί. Εξάλλου λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από κάποιο συστατικό, συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και αν επιλέξεις να αντικαταστήσεις κάποιο κρέας με λαχανικά ή ζωμό της επιλογής σου.
Άλλωστε η σούπα είναι κατεξοχήν ένα φαγητό με το οποίο μπορείς να πειραματιστείς, δοκιμάζοντας ποια υλικά ταιριάζουν καλύτερα στις γεύσεις σου και πώς μπορείς να ενισχύσεις τη νοστιμιά του πιάτου σου. Παρακάτω θα βρεις μερικά απλά και ευέλικτα υλικά που μπορούν να αναβαθμίσουν γευστικά τις σούπες σου.
Πελτέ ντομάτας
Το πρώτο βήμα σε πολλές συνταγές για σούπες είναι να σοτάρεις μια βάση από κρεμμύδια, καρότα και σέλερι και ακολουθεί το σκόρδο, που μαγειρεύεται μέχρι να απελευθερώσει τα αρώματά του. Σε αυτό το στάδιο δοκίμασε να προσθέσεις και 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, καθώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσεις βαθιά νοστιμιά στο φαγητό.
Φλούδα παρμεζάνας
Την επόμενη φορά που θα τελειώσεις ένα κομμάτι παρμεζάνας, μην πετάξεις τη φλούδα. Αντίθετα, φύλαξέ τη στην κατάψυξη μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κάποια σούπα ή ακόμη και κάποιο ριζότο. Όπως και οι ντομάτες, η παρμεζάνα είναι πηγή γλουταμινικών και επομένως umami, ενώ προσφέρει επίσης ευχάριστα αλμυρή, έντονη και παλαιωμένη γεύση. Πρόσθεσε τη φλούδα στην κατσαρόλα την ίδια στιγμή που θα ρίξεις το ζωμό και άφησέ τη να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί η σούπα. Απλώς θυμήσου να την αφαιρέσεις πριν το σερβίρισμα.
Μυρωδικά
Τα μυρωδικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσεις τη γεύση με ελάχιστη προσπάθεια. Ειδικά στις σούπες, όπου τα αποξηραμένα μυρωδικά μπορούν να λάμψουν πραγματικά. Τρίψε τα στα χέρια σου πριν τα ρίξεις στην κατσαρόλα, για να αρχίσουν να απελευθερώνουν το άρωμά τους. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για να δώσουν ακόμα περισσότερη γεύση. Τα φρέσκα μυρωδικά μπορούν να μαγειρευτούν και αυτά, αλλά φύλαξε μερικά για να τα προσθέσεις και στο τέλος του μαγειρέματος ή ως γαρνιτούρα στο πιάτο, ώστε να μεγιστοποιήσεις τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους.
Πάστα μίσο
Το μίσο είναι μια υπέροχη πηγή - το μάντεψες - umami, παρόμοια με την παρμεζάνα και άλλα παλαιωμένα ή ζυμωμένα τρόφιμα. Συνήθως φτιάχνεται από ρύζι και σόγια, αν και κάποιες εκδοχές περιλαμβάνουν άλλους σπόρους και φασόλια. Αυτή η πάστα προσθέτει βάθος και αλμυρή ένταση. Είναι αρκετά πλούσια σε αλάτι, οπότε λίγη ποσότητα είναι αρκετή. Πρόσθεσε μια μικρή δόση προς το τέλος του μαγειρέματος και δοκίμασε την αλλαγή στη γεύση. Θα ξετρελαθείς! Θυμήσου ότι μπορείς πάντα να προσθέσεις περισσότερο, αλλά όχι να το αφαιρέσεις. Δεν έχεις μίσο; Κανένα πρόβλημα. Λίγη σόγια σως μπορεί να προσθέσει παρόμοια πολυπλοκότητα.
Ζωμοί
Αν φτιάχνεις τις περισσότερες σούπες με σκέτο νερό μην απορείς που κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι κάπως... αδιάφορο. Δοκίμασε να ενισχύσει τη γεύση της σούπας με κάποιον ζωμό - λαχανικών, κοτόπουλου, κρέατος ή ψαριού - που μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα και να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ώστε να τον έχεις πάντα διαθέσιμο. Αν τώρα δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις τον δικό σου ζωμό, μπορείς να επιλέξεις έναν έτοιμο ζωμό του εμπορίου, απλά θα έχεις κατά νου ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε αν σε απασχολεί κάτι τέτοιο, προτίμησε εκδοχές με λιγότερο αλάτι ή ρύθμισε την ποσότητα αλατιού στη συνταγή.
Λεμόνι
Όπως και τα μυρωδικά, ο χυμός λεμονιού είναι ιδανική επιλογή για να προσθέσεις φρεσκάδα στη σούπα σου. Απλώς φρόντισε να τον προσθέσεις στο τέλος, ώστε να μη χάσει τη γεύση του στο μαγείρεμα. Θέλεις να προσθέσεις και ξύσμα για περισσότερο άρωμα; Κάν' το! Αν δεν έχεις φρέσκο λεμόνι, σκέψου κάποια άλλη πηγή οξύτητας, όπως το ξίδι από sherry. Με το λεμόνι ή το ξίδι, προτίμησε να προσθέτεις λίγη ποσότητα κάθε φορά, δοκιμάζοντας, μέχρι να πετύχεις την ιδανική ισορροπία γεύσης.
Πηγή: The Washington Post