
Μοιάζουν και με ντόνατς, αλλά και με μικρά κεκάκια. Οπότε αν δεν έχουμε την ειδική φόρμα, ψήνουμε σε θήκες για μάφιν, και θα γίνουν εξίσου τέλεια.
Ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά, χωρίς αναμονή για φούσκωμα και χωρίς μίξερ. Τα καλύπτουμε με φρουτένιο γλάσο από σμέουρα, αλλά μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φράουλες, αν το προτιμάμε ή και λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
για 8-10 κομμάτια
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 120 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- 200 ml γάλα φυτικό (αμυγδάλου/βρώμης)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 5 κ.σ. φουντουκοβούτυρο
για το γλάσο
- 60 γρ. σμέουρα ή φράουλες
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- ½ κ.γ. αλάτι
- Για τα νηστίσιμα και vegan ντόνατς, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε στη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το γάλα αμυγδάλου, τη βανίλια και το φουντουκοβούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά, για λίγο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σε μία σακούλα τροφίμων. Κόβουμε λίγο στην άκρη και γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση. Εναλλακτικά γεμίζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι.
- Ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε μία σχάρα.
- Σειρά έχει το γλάσο: πολτοποιούμε τα φρούτα σε πολυκόφτη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη.
- Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι.
- Βουτάμε το κάθε ντόνατς/κεκάκι μέσα στο γλάσο και προαιρετικά ρίχνουμε από πάνω λίγα τριμμένα φουντούκια.
Αν μας περισσέψουν, τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά, φυλάσσουμε σε ένα μπολ με καπάκι στο ψυγείο.