
Υλικά
- 600 ml γάλα πλήρες ή 200 ml κρέμα γάλακτος και 400 ml γάλα
- 1 λωβό βανίλιας
- 6 κρόκους αυγών
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Από την ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο, με αρώματα μελιού, ώριμων φρούτων και πορτοκαλιού, ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Samos Grand Cru ΕΟΣ Σάμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την κρεμ ανγκλέζ πρώτα σχίζουμε το λωβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια του με το μαχαίρι. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος και κρέμας γάλακτος) και τη μισή περίπου ζάχαρη.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ατμίσει χωρίς όμως να αφήσουμε να πάρει βράση.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε να απορροφήσει το γάλα τα αρώματα της βανίλιας για 20 λεπτά τουλάχιστον.
- Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν κάπως και προσθέτουμε το μείγμα αυτό σταδιακά στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας πάντα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Επιστρέφουμε το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του στους 85°C να παστεριωθούν οι κρόκοι και να πήξει ελαφρά η κρέμα, όχι να πάρει βράση.
- Τότε, μεταφέρουμε αμέσως την κρέμα σε καθαρό μπολ και παγώνουμε βυθίζοντας σε ένα μεγαλύτερο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να διακόψουμε το βρασμό και να ρίξουμε τη θερμοκρασία της κρέμας.
- Περνάμε την κρέμα από σήτα για να απομακρύνουμε πιθανά κομπάκια και την κρυώνουμε στο ψυγείο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα σαν βάση για παγωτό ή σαν σάλτσα για να συνοδεύσουμε φρούτα εποχής ή άλλα γλυκά όπως σουφλέ, κέικ, μηλόπιτες, κερασόπιτες κλπ.
- Δεν θέλουμε να πάρει βράση η κρέμα γιατί θα κόψει. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, βουτάμε στην κρέμα ένα κουτάλι. Πρέπει η κρέμα να μπορεί να σταθεί στο πίσω μέρος του κουταλιού και να μπορούμε με το δάχτυλό μας να χαράξουμε ένα δρόμο που δεν θα ξανακλείνει.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα μας κακάο ή σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη για κρέμα ανγκλέζ σοκολάτα.