Είχα πολλά χρόνια να βγω στην Πλάκα και δεν ξέρω πώς, αλλά ένα βράδυ που ταίριαξε για τα καλά, αποφασίσαμε να κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη μας και το απολαύσαμε πραγματικά. Για λίγο περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια που είχαμε χρόνια να βρεθούμε. Δεν αργήσαμε να γίνουμε ένα με το πολύβουο σύμπαν της γειτονιάς, φώτα παντού, μουσικές, χαρούμενα πρόσωπα που περπατούσαν δίπλα μας σε ζευγάρια ή σε γκρουπ, γέλια, φωνές τιτιβιστές, ή πιο δυνατές που μιλούσαν σε γνωστές και άγνωστες γλώσσες με διάθεση ανεβασμένη. Ανέβηκε και η δική μας και στο τέλος καταλήξαμε στo Lyra, στην οδό Λυσίου, για φαγητό.
Η ατμόσφαιρα
Ένα μεγαλοπρεπές δίπατο νεοκλασικό δίνει στέγη και ζωή στο εστιατόριο, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τις σιδεριές που κοσμούν τα παράθυρα του ισογείου του, καθώς απεικονίζουν το ομώνυμο μουσικό όργανο. Το εσωτερικό του αποπνέει αρχοντιά και χάρη παλιάς Αθήνας, σε bistro μετάφραση, με ασπρόμαυρο πάτωμα και ξύλινα τραπεζοκαθίσματα.
Εν χορδαίς και οργάνοις μας υποδέχτηκαν στο Lyra, με μια μικρή ορχήστρα να παίζει ζωντανά ελληνική μουσική και τραγούδια, στο πλαϊνό στενάκι που βγάζουν τα μαρμάρινα τραπέζια τους. Μας οδήγησαν σε ένα από τα διαθέσιμα - το τελευταίο και τυχερό, δηλαδή. Η πλειοψηφία των θαμώνων ήταν ξένοι αλλά έδειχναν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα την ελληνική μουσική και την ελληνική φιλοξενία. Όταν μάλιστα ακούστηκαν οι πρώτες νότες του Ζορμπά, οι κάμερες στα κινητά πήραν φωτιά και το μισό μαγαζί τραβούσε βιντεάκια για να τα ανεβάσει στο διαδίκτυο.
Στο μεταξύ εμείς μελετούσαμε τον κατάλογο ο οποίος είναι ιδιαίτερα πλούσιος, αφού από το πρωί ξεκινούν να σερβίρουν brunch, lunch το μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη και πάει λέγοντας…
Το μενού
Chef εδώ είναι ο Χρήστος Τζέλλος και στον δημοκρατικό κατάλογό του έχει συμπεριλάβει όλα τα must της ελληνικής κουζίνας, με συνταγές δημοφιλείς και πιασάρικες - και μπράβο του - και έχει προσθέσει και μια στάλα Ιταλίας, χωρίς να αφήσει απ’ έξω τους φίλους των ωμών παρασκευών, τους εκλεκτικούς κρεατοφάγους και ψαροφάγους και φυσικά τους vegan.
Εμείς που ζούμε και αγαπάμε την Ελλάδα, ελληνικά πιάτα ψηφίσαμε και είπαμε να ξεκινήσουμε με μια πράσινη σαλάτα εμπλουτισμένη με φρέσκο αχλάδι, ξερό σύκο και τριμμένους ξηρούς καρπούς. Το τυράκι το απολαύσαμε στην τυρόπιτα που κατόπιν υπόδειξης της γλυκύτατης κυρίας που μας σέρβιρε δεν παραλείψαμε να παραγγείλουμε. Ήταν μια χειροποίητη τυροκουλούρα του τηγανιού, περιχυμένη με μέλι αρωματισμένο με τρούφα και μπόλικο σουσάμι, άσπρο και μαύρο.
Και ντολμαδάκια δοκιμάσαμε, τα οποία είναι εξαιρετικά και τα συνοδεύουν όπως πρέπει, με μπόλικο γιαούρτι δηλαδή. Τα τσάιβς που επέλεξαν να στολίσουν το γιαούρτι μας παραξένεψαν λίγο, αλλά δεν μας χάλασαν καθόλου.
Τα κεφτεδάκια μακάλο ήταν νόστιμα μεν, αλλά μακάλο, δεν ήταν. Η σάλτσα που υπήρχε στη βάση του πιάτου τους ήταν ιδιαίτερα υδαρής σαν σούπα και ίσα που τα ακουμπούσε.
Το πιάτο που μας ενθουσίασε όλους ήρθε στη συνέχεια και ήταν ένα ψητό καλαμάρι, εξαιρετικά ψημένο και ζουμερό που συνοδευόταν από χόρτα σοτέ ιδιαιτέρως αρωματικά και μια φέτα λεμόνι. Πάρα πολύ μας άρεσε και το ψητό συκώτι, που το έψησαν όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει, ζουμερό και ολόσωστα αλατισμένο. Στα ψητά της ώρας δεν βάζουν γαρνιτούρα, οπότε αν σας είναι απαραίτητη, μπορείτε να παραγγείλετε ξεχωριστά, αυτήν της επιλογής σας.
Εξαιρετικές ήταν και οι χυλοπίτες με τον κόκορα. Άψογα μαγειρεμένες, αλ ντέντε και ο κόκορας ξεκοκκαλισμένος, χωρίς την πέτσα του, σε κομματάκια μέσα στην πλούσια σάλτσα. Όλο το πιάτο ήταν πασπαλισμένο με άφθονη τριμμένη μυζήθρα. Συνοδεύσαμε το πλούσιο δείπνο με 4 λίμνες του Κυρ Γιάννη και κλείσαμε σεμνά και ταπεινά με δυο μπουκιές πορτοκαλόπιτα.
Αξίζει να αναφέρω ότι τα παιδιά του σέρβις κάνουν εξαιρετική δουλειά, είναι γρήγορα, ευγενικά και άκρως βοηθητικά με τους πελάτες. Το κυριότερο όμως είναι πως αυτό το εστιατόριο, αν και βρίσκεται σε ένα τόσο τουριστικό σημείο, σε εκπλήσσει ευχάριστα, γιατί αφενός κρατά ψηλά τον πήχη της ποιότητας, αφετέρου σέβεται τον επισκέπτη του. Προσωπικά θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε Έλληνες και ξένους που επισκέπτονται την πόλη μου σαν τουρίστες και όχι μόνο.
Lyra
Λυσίου 12, Πλάκα
Τηλέφωνο: 210-32.29.727
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 09:00 - 00:30, Τρίτη 08:30 - 23:30
Κόστος: 40-50 ευρώ / άτομο, χωρίς ποτό