Υλικά
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 400 ml ξινόγαλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά, για πιο τραγανή κρούστα)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ. μιξ από κολοκυθόσπορους και κράνμπερις
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ψωμί σόδας (soda bread) με κολοκυθόσπορους και κράνμπερις προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί.
  2. Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τους κολοκυθόσπορους, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε καλά.
  3. Κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε το ξινόγαλα και το μέλι.
  4. Με ξύλινη κουτάλα ή τα χέρια, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό, λίγο υγρό μείγμα.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβέλι. 
  6. Το τοποθετούμε στο ταψί και με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε έναν σταυρό στην κορυφή του ψωμιού, για να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε προαιρετικά με το βούτυρο.
  7. Ψήνουμε το ψωμί στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να ακούγεται κούφιος ήχος όταν χτυπάμε τον πάτο του ψωμιού.
  8. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει ελαφρώς σε σχάρα πριν το κόψουμε.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μιξ ξηρών καρπών - αποξηραμένων φρούτων με 50 γρ. τριμμένο τυρί.
  • Αν δεν έχουμε ξινόγαλα, μπορούμε να ανακατέψουμε 400 ml γάλα με 1 κ.σ. ξύδι ή χυμό λεμονιού, να το αφήσουμε στην άκρη για 10 λεπτά και στη συνέχεια να το προσθέσουμε στο μείγμα.