Υλικά
για 1 βάζο περίπου 250 ml
- 200 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο πολύ ελαφρύ
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 1 κομμάτι τζίντζερ μικρό (3-4 εκ.), ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, ελαφρά κοπανισμένους
- 2 κ.σ. μπούκοβο καυτερό
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. σησαμέλαιο (προαιρετικά, για επιπλέον άρωμα)
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το λάδι τσίλι ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά. Δεν πρέπει να κάψει, απλώς να ζεσταθεί καλά, μέχρι να αρχίσει να αχνοφαίνεται λίγος καπνός.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τους σπόρους κόλιανδρου.
- Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους, χωρίς να καούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπούκοβο, την πάπρικα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει ελαφρώς για 5-10 λεπτά και προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αν χρησιμοποιούμε.
- Μεταφέρουμε το λάδι σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο για έως 1 μήνα.
- Αν θέλουμε να γίνει πιο πικάντικο, αυξάνουμε το μπούκοβο.
- Μπορούμε να ραντίσουμε λάδι τσίλι πάνω σε πίτσες, τηγανητό ρύζι, λαχανικά στον ατμό ή ψητά και σε ζυμαρικά.
- Αν θέλουμε το λάδι μας πιο διαυγές, μπορούμε να το σουρώσουμε πριν το βάλουμε στο βάζο για να αφαιρέσουμε τα στερεά υλικά.