Οι δίαιτες που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια μπορεί να καλύπτουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες αλλά οι περισσότερες - αν όχι όλες - έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Προκαλούν διχασμό και εκεί που θα βρεθούν εκατοντάδες υπέρμαχοι, θα εμφανιστούν άλλοι τόσοι επικριτές, με τη «μάχη» να δίνεται συνήθως στα social media. Έτσι, έναν μικρό χαμό έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό η carnivore diet ή αλλιώς η δίαιτα των κρεατοφάγων, που σίγουρα θα ευχαριστούσε κάθε ορκισμένο λάτρη του κρέατος, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί αποστροφή σε κάθε vegan και vegetarian, ενώ προβληματίζει και όσους δεν συμφωνούν με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος.
Τι είναι η δίαιτα carnivore
H επίμαχη δίαιτα στην ουσία προτείνει την κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων και κυρίως κρέατος. Αυτό που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη σύγχυση και ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι το γεγονός ότι διαγράφει από το διαιτολόγιο όλα τα φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των σπόρων, ακόμη και των φυτικών ελαίων. Τροφές οι οποίες δίνουν η κάθε μία τα δικά της πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι τρως μόνο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
Τι πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να τη δοκιμάσεις
Δεν θα υπεισέλθουμε σε καμία περίπτωση σε ξένα χωράφια, όπως αυτά των διαιτολόγων και διατροφολόγων, όμως με μία μικρή έρευνα μπορούμε να εντοπίσουμε ότι αν και οι οπαδοί της υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους και άλλα οφέλη, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου δεν συνιστούν τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι πρόκειται για μία τάση που έχουν προωθήσει ουκ ολίγοι fit influencers ανά τον κόσμο με διάφορα κίνητρα, προκαλεί προβληματισμό. Επίσης, είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά περιοριστική και δύσκολο να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα, αφού αποκλείονται πάρα πολλά είδη τροφών.
Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι με βάση τα όσα μας λέει η επιστήμη, η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τέλος, τόσο η κατανάλωση επεξεργασμένου, αλλά και μη, κόκκινου κρέατος, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Η συγκεκριμένη δίαιτα διατηρεί ρίζες από την, ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη, πεποίθηση ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους ωφελούνται από μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από ζωικά προϊόντα. Όσον αφορά αυτό, οι οπαδοί της δίαιτας υποστηρίζουν ότι τροφές όπως φρούτα και λαχανικά περιέχουν «αντι-θρεπτικά» συστατικά, δηλαδή ενώσεις που μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση βασικών βιταμινών και μετάλλων. Ισχυρίζονται επίσης ότι πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις, που οδηγούν σε φλεγμονές, πεπτικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.
Αν ένα άτομο επιλέξει να καταναλώνει λιπαρά κομμάτια κρέατος, κάτι που αυξάνει το συνολικό ποσοστό του λίπους, αυτό μπορεί να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση κέτωσης, παρόμοια με την κετογονική δίαιτα. Η κέτωση είναι ουσιαστικά η κατάσταση όπου το λίπος χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεδομένης της αφαίρεσης όλων των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, η διατροφή αυτή επηρεάζει το έντερο με πολλαπλούς τρόπους (πχ. προκαλείται δυσκοιλιότητα λόγω της έλλειψης φυτικών ινών) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος άλλων προβλημάτων, όπως ναυτία, εμετό, φούσκωμα και άλλα. Επίσης, μία τόσο αυστηρή και περιοριστική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ψυχικής υγείας, μετά από συναισθήματα όπως στέρηση, ενοχές και υπερφαγικά επεισόδια.
Το συμπέρασμα είναι πως κάθε τάση δεν αποτελεί αυτόματα και παράδειγμα για να ακολουθήσεις. Αν ωστόσο σκέφτεσαι να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη ειδική διατροφή, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με έναν έμπειρο διατροφολόγο για να λύσει όλες σου τις απορίες.