Η ιστορία της μοναστηριακής μπίρας ξεκίνα στα χρόνια του Μεσαίωνα όταν στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη άρχισαν να δημιουργούνται μοναστήρια από διάφορα τάγματα μοναχών. Σε αυτά, οι μοναχοί ξεκίνησαν να παράγουν μπίρα, ένα ποτό που τους προσέφερε θερμίδες και τους ξεδιψούσε με ασφάλεια, καθώς το νερό εκείνη την περίοδο συνήθως ήταν μολυσμένο και μετέδιδε θανατηφόρες ιώσεις.

Οι μοναστηριακές μπίρες κατηγοριοποιούνταν σε  τέσσερα κύρια στυλ: Enkel, Dubbel, Tripel και Quadrupel. Το Enkel είναι το πιο απλό και προοριζόταν για καθημερινή χρήση. To Dubbel (διπλό) είναι πλουσιότερο σε αλκοόλ και έχει ελαφριά πικράδα. Στη συνταγή του εισέρχεται το σιρόπι ζάχαρης που προσφέρει καφέ απόχρωση, ενώ τα αρώματα θυμίζουν βύνη, καραμέλα και φρούτα. Το Tripel (τριπλό) έχει ακόμη περισσότερο αλκοόλ (9%) και αρώματα που θυμίζουν άνθη, μπαχάρια και φλούδες πορτοκαλιών, ενώ το Quadrupel είναι το πιο σκούρο, σχεδόν μαύρο, με πολυπλοκότητα και θερμό αλκοόλ.

Βέβαια, το κάθε μοναστήρι είχε αναπτύξει τις δικές του συνταγές, που φύλαγε ως επτασφράγιστο μυστικό, και του χάριζαν μπίρες με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα, από τα παραπάνω στυλ, τα Dubbel, Tripel και Quadrupel είναι τα πιο συνηθισμένα. Παρόλα αυτά, οι μοναστηριακές μπίρες που θα συναντήσεις διαχωρίζονται «Abbey» και «Trappist». Αυτός ο διαχωρισμός δεν έχει οργανοληπτικά κριτήρια, αλλά έχει να κάνει με το ποιος και που τις παράγει, αλλά και το πως διαχειρίζεται τα έσοδα των πωλήσεων.

Οι μοναστηριακές μπίρες Abbey παράγονται από ιδιωτικές εταιρίες που έχουν συνάψει συμφωνία με το Αβαείο (Abbey) για τη χρήση του ονόματος και της συνταγής. Από την άλλη, οι «Trappist» παράγονται αποκλειστικά από Μοναχούς του τάγματος Trappist, εντός του μοναστηριού και τα έσοδα καλύπτουν ανάγκες του Αβαείου και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Τι κάνει τη μοναστηριακή μπίρα ιδανική για το γιορτινό τραπέζι;

Εάν ένα στυλ μπίρας θα ταίριαζε «γάντι» με τις γιορτές και ειδικά με τα Χριστούγεννα, αυτό είναι η μοναστηριακή. Το γεμάτο σώμα, οι πληθωρικές και πολύπλοκες γεύσεις και το γενναίο αλκοόλ, κάνουν τις μοναστηριακές μπίρες ιδανικό παρτενέρ για τα πλούσια και λιπαρά πιάτα της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Επιπλέον, η σύνδεσή τους με τον μοναχισμό και τον Χριστιανισμό, σου προσφέρει άλλο ένα υποσυνείδητο κίνητρο για να γίνουν οι αγαπημένες σου μπίρες αυτή την περίοδο.