Τη γιορτινή περίοδο όλοι θέλουν να το ρίξουν λίγο έξω. Είναι πάντα πιο ελαστικά τα όρια στα πρέπει, οπότε ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός και στο να πιει αλλά κυρίως στο να δοκιμάσει νέες γεύσεις και ιδιαίτερα αποστάγματα. Ειδικά λοιπόν και σε συνδυασμό με το κρύο που έχει μπει για τα καλά πλέον, το ουίσκι αποτελεί τον τέλειο σύμμαχο στο αλκοόλ, ακόμα και αν δεν έχεις τζάκι για να θυμίζεις πρωταγωνιστή σε ταινία την ώρα που το απολαμβάνεις.
Σήμερα το ουίσκι σου προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μακρόχρονης ιστορίας του. Αυτό σίγουρα ιντριγκάρει, καθώς οι γευστικοί κάλυκες διεγείρονται με τη σκέψη ότι μπορείς να γευτείς μια τόσο ευρεία γκάμα γεύσεων και αρωμάτων. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη πολλών premium ετικετών αλλά και η δημιουργία πολλών μικρών αποστακτηρίων αυξάνει περαιτέρω την περιέργειά σου.
Ποια είναι όμως τα κυρίαρχα στυλ και ποιες οι περιοχές όπου δημιουργούνται αυτά; Η πρώτη τους εμφάνιση εικάζεται τον 11ο αιώνα στην Ιρλανδία, ενώ οι πρώτες γραπτές αναφορές έρχονται από τη Σκωτία. Σήμερα βέβαια παράγεται σε όλο το κόσμο. Μέχρι και εμείς στην Ελλάδα κάνουμε προσπάθειες και βήματα παραγωγής του δικού μας ουίσκι.
Το Σκωτσέζικο είναι το αρχέτυπο, είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς για ουίσκι. Ο ψυχρός και υγρός καιρός της Σκωτίας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για μια ομαλή ωρίμαση του αποστάγματος στα δρύινα βαρέλια και αυτό κάνει τη Σκωτία μοναδική στο μαγικό κόσμο αυτού του ποτού.
Τα Σκωτσέζικα στυλ διαχωρίζονται στα malt, όπου η πρώτη ύλη είναι το βυνοποιημένο κριθάρι και στα grain, όπου η πρώτη ύλη περιέχει σιτηρά όπως σιτάρι, σίκαλη και αραβόσιτο. Η λέξη single πριν το malt ή το grain δηλώνει ότι το ουίσκι έχει παραχθεί αποκλειστικά από ένα και μόνο αποστακτήριο. Τα single malt και single grain, εκτός από τη διαφορετική πρώτη ύλη, διαφέρουν και στο τρόπο της απόσταξης. Τα single malt αποστάζονται σε αποστακτήρες που μοιάζουν με «φλιτζάνι», τα γνωστά pot stills, ενώ τα single grain σε στήλες απόσταξης γνωστές ως column stills. Τα single malt τα αισθάνεσαι πιο γεμάτα, περισσότερο πολύπλοκα με γεύσεις καπνού, ενώ τα single grain είναι πιο ελαφριά και γλυκά.
Από την άλλη, τα blended ουίσκι παράγονται από το χαρμάνιασμα των single και μπορεί να είναι blended malt, blended grain ή απλά blended όταν αναμειγνύονται μαζί malt και grain ουίσκι.
Για να κατανοήσεις περισσότερο τον πλούτο που προσφέρει το Σκωτσέζικο ουίσκι θα πρέπει να μιλήσουμε για τις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Σκωτίας, καθώς η κάθε περιοχή έχει αποκτήσει τη δική της φήμη και το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα που αντανακλάτε στο ποτήρι σου. Αυτές θα εξερευνήσουμε παρέα στο δεύτερο μέρος για τα διαφορετικά στυλ του ουίσκι και τις προελεύσεις του.