
Με τη συνήθεια του brunch να έχει γίνει το απαραίτητο τελετουργικό του σαββατοκύριακου, το ποσάρισμα αποτελεί πια για τους περισσότερους τον συνηθέστερο τρόπο που θέλουν να απολαμβάνουν τα αυγά τους. Για εσένα λοιπόν που έχεις κολλήσει και εντυπωσιάζεσαι από ένα αυγό που κόβεις απαλά με το μαχαίρι στη μέση και ένας βελούδινος κρόκος ξεχύνεται στο ψωμί σου, μάθε ότι δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι, αρκεί να γνωρίζεις τον τρόπο.
Τo ποσάρισμα είναι μια τεχνική όπου τα αυγά βράζονται χωρίς το τσόφλι τους σε ζεστό νερό, δημιουργώντας ένα μαλακό ασπράδι με ρευστό κρόκο εσωτερικά. Για να τα φτιάξεις στο σπίτι, δες εδώ μερικά βασικά μυστικά:
Βεβαιώσου ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τις συμβουλές που απλά προσπερνάς όταν διαβάζεις συνταγές, αλλά για τα αυγά ποσέ είναι στην πραγματικότητα σημαντικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα πολύ κρύο αυγό, απευθείας από το ψυγείο, που έρχεται σε επαφή με το καυτό νερό θα έχεις ως αποτέλεσμα το ασπράδι να απλώσει και να μην αποκτήσει εκείνο το τέλειο σχήμα που πρέπει να έχει. Αν από την άλλη, το αυγό είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το ασπράδι θα παραμείνει ανέπαφο και θα μπορέσει να «αγκαλιάσει» σωστά τον κρόκο.
Βρες το σωστό σημείο βρασμού
Δεν χρειάζεται το νερό να κοχλάζει όταν ρίξεις μέσα το αυγό, απλώς να έχουν δημιουργηθεί κάποιες φυσαλίδες.
Το ξύδι είναι το κλειδί
Λίγες σταγόνες ξύδι στο νερό είναι απαραίτητες όταν φτιάχνεις αυγά ποσέ. Το ξύδι δεν χρησιμοποιείται βέβαια για να δώσει γεύση στα αυγά, αλλά γιατί θα βοηθήσει τα ασπράδια να στερεοποιηθούν γρηγορότερα.
Το τέσσερα είναι ο μαγικός αριθμός
Όταν βράζεις αυγά - με τσόφλι ή χωρίς - ο χρόνος καθορίζει το αποτέλεσμα που θα πάρεις. Στην περίπτωση των ποσέ αυγών, τα 4 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος. Βάλε ένα χρονόμετρο, αλλά μην απομακρυνθείς από την κουζίνα, αφού πρέπει να μείνεις πάνω από την κατσαρόλα και να ανακατεύεις το νερό γύρω από το αυγό, δημιουργώντας μία μικρή δίνη, για να του δώσεις και το σωστό σχήμα.
Ολοκλήρωσε με ένα μπολ με κρύο νερό
Μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο, αφαίρεσε τα αυγά από το νερό με τρυπητή κουτάλα και μετάφερέ τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Αυτό σταματά αμέσως τη διαδικασία του βρασμού και θα διατηρήσει τον κρόκο ρευστό.
Η διαδικασία βήμα - βήμα
Βήμα 1: Γέμισε μία μεσαία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό και αφήσε το να πάρει βράση, ίσα-ίσα μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και μείωσε τη θερμοκρασία έτσι ώστε το νερό να σιγοβράζει.
Βήμα 2: Σπάσε το αυγό μέσα σε ένα μπολάκι.
Βήμα 3: Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ή ένα κουτάλι της σούπας, ανακάτεψε το νερό στην κατσαρόλα, δημιουργώντας μια δίνη στο κέντρο. Αυτό βοηθά να τυλιχτεί το ασπράδι γύρω από τον κρόκο, δημιουργώντας μια πιο όμορφη σφαιρική μορφή.
Βήμα 4: Ρίξε προσεκτικά το αυγό στο νερό, στη μέση της δίνης και όσο πιο κοντά γίνεται στην επιφάνεια για να μη χαλάσει το σχήμα του ασπραδιού.
Βήμα 5: Άφησε το αυγό να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλεις τον κρόκο. Για πιο ρευστό κρόκο, αρκούν 3 λεπτά, ενώ για λίγο πιο σφιχτό κρόκο, άφησέ το για 4 λεπτά.
Βήμα 6: Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάλε το αυγό από το νερό και τοποθέτησέ το αρχικά σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και μετά σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσει από το περιττό νερό. Το αυγό σου είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
