Στον φούρνο ψήνονται γρήγορα και αναδεικνύονται ιδανικά με απλά υλικά, όπως βούτυρο, λεμόνι και μυρωδικά, χωρίς να καλύπτεται ο φυσικός τους χαρακτήρας. Είναι ένα κομψό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό σε πιο επίσημα γεύματα ή ιδιαίτερες περιπτώσεις.
- 12 χτένια με μισό κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλά ξεπαγωμένα)
- 80 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
- αλάτι
- πιπέρι λευκό
- λίγο μαϊντανό, σχοινόπρασο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- φρυγανιά τριμμένη ή παρμεζάνα, για ελαφριά κρούστα (προαιρετικά)
Chardonnay με αρώματα από εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα φρούτα, ανθικές νότες και mineral χαρακτήρα. Η πρόταση του WSPC: Chablis Premier Cru Vaillons Domaine William Fevre
- Για τα χτένια στο φούρνο με βούτυρο και αρωματικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Στεγνώνουμε καλά τα χτένια με απορροφητικό χαρτί.
- Τα τοποθετούμε με το κέλυφος προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι ή τσαλακωμένο χαρτί ψησίματος, ώστε να στέκονται σταθερά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι.
- Περιχύνουμε τα χτένια με το μείγμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ελάχιστη φρυγανιά ή παρμεζάνα.
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν λευκά και ζουμερά και να σχηματίσουν ελαφριά κρούστα, αν βάλουμε φρυγανιά ή παρμεζάνα. Δεν τα παραψήνουμε γιατί σφίγγουν.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό, σχοινόπρασο ή άνηθο.
- Σερβίρουμε αμέσως, με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε την απολαυστική τους σάλτσα.
Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα χτένια, τα ξεπαγώνουμε στο ψυγείο και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
Καρολίνα Δωρίτη