Θα χρειαστούμε ένα σετ από κουπ πατ σε σχήμα αστεριών σε 5 διαφορετικά μεγέθη και γιορτινό μεράκι.

Υλικά
  • 150γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. μέλι ή μελάσα
  • 1½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 κ.γ. κοφτά μαγειρική σόδα
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak σε κομματάκια
  • 1 αυγό
  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσο

  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, για το γλάσο
  • 1 κ.σ. νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χριστουγεννιάτικο έλατο από μπισκότα βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη ζυγαριά. Ρίχνουμε μέσα και ζυγίζουμε το μέλι και τη ζάχαρη.
  2. Μεταφέρουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα θα αφρίσει, αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο Lurpak και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Μετά ανακατεύουμε μέσα το αυγό και τέλος το αλεύρι. Ολοκληρώνουμε το ζύμωμα στο χέρι μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει εντελώς και ύστερα στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψάκια και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  5. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη λίγη - λίγη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών. Κόβουμε μπισκότα με κουπ πατ αστέρι σε 5 διαφορετικά μεγέθη και τα αραδιάζουμε στα ταψιά που ετοιμάσαμε, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  6. Ψήνουμε τα μπισκοτάκια στον φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, χωρίς να ροδοκοκκινίσουν πολύ γιατί θα μετά θα σκληρύνουν πολύ. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι ακόμα μαλακά, όμως θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά αφού κρυώσουν.
  7. Για το γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο πολτό. Ίσως χρειαστεί μερικές σταγόνες νερό ακόμη ή περισσότερη άχνη ζάχαρη για να αποκτήσει την κατάλληλη ρευστότητα.
  8. Βουτάμε ένα - ένα τα μπισκοτάκια ίσα να ακουμπήσει η πάνω πλευρά τους στο γλάσο και τα στήνουμε σε δέντρο όσο ακόμα είναι υγρό το γλάσο. Το κάνουμε ως εξής: κάνουμε 2 πρώτες σειρές με πιο μεγάλα μπισκότα, στρίβοντας το πάνω μπισκότο ώστε να έχουμε γύρω-γύρω γωνίες. Κατόπιν κάνουμε 2 σειρές με τα αμέσως μικρότερα μπισκότα, συνεχίζουμε με 2 σειρές μικρότερα μπισκότα και τελειώνουμε με 2 σειρές από πιο μικρά. Όρθιο και τελευταίο στήνουμε το πιο μικρό αστέρι και αφήνουμε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί το δέντρο μας.
  9. Συνεχίζουμε γλασάροντας και τα υπόλοιπα μπισκότα και αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή δοχείο φύλαξης.
  • Ανάλογα πόσα δέντρα θέλουμε να φτιάξουμε, κόβουμε αντίστοιχο αριθμό μπισκότων στο κατάλληλο μέγεθος. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα κόψουμε στο μέγεθος και το σχήμα που προτιμάμε και να τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
  • Μπορούμε επίσης πριν ψήσουμε τα μπισκότα να τους ανοίξουμε τρυπούλες με ένα χοντρό καλαμάκι για να τους περάσουμε μετά κορδελίτσες και να τα κάνουμε στολίδια για το δέντρο ή για να διακοσμήσουμε τις πετσέτες του φαγητού στο γιορτινό τραπέζι.