Υλικά

για 36-38 κομμάτια

  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500γρ. βούτυρο Lurpak λαμπικαρισμένο (380 γρ. καθαρό βάρος)
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 150 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

Για την επικάλυψη

  • ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Λαμπικάρουμε το βούτυρο

  1. Για τους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης θα χρειαστεί να λαμπικάρουμε το βούτυρο Lurpak από το προηγούμενο βράδυ ως εξής: Το κόβουμε σε κυβάκια και το λιώνουμε σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας προσεκτικά με ένα κουτάλι αφρούς και τυχόν στερεά στοιχεία που θα ανέβουν στην επιφάνειά του. Μεταφέρουμε το τελικό αποτέλεσμα σε μπολ και το αφήνουμε να ηρεμήσει και να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλύτερα.
  2. Στη συνέχεια, παίρνουμε όλο το βούτυρο που θα ανέβει στην επιφάνεια και αφήνουμε στην άκρη το υγρό που θα μείνει από κάτω. Δεν το πετάμε, το διατηρούμε στο ψυγείο και το προσθέτουμε σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής ή στο επόμενο κέικ που θα φτιάξουμε.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

  1. Την επόμενη μέρα αφήνουμε το λαμπικαρισμένο βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Στο μεταξύ προσαρμόζουμε στο μίξερ το σύρμα και χτυπάμε το βούτυρο Lurpak για 5 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 7-8 λεπτά ακόμη, να φτιάξουμε μια αέρινη λευκή κρέμα.
  4. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο τσίπουρο και τα προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με τις βανίλιες και το αλάτι.
  5. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι, μέχρι να πάρουμε ομοιογενή ζύμη.
  6. Τέλος, προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.

Πλάθουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες

  1. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (28-30 γρ.) φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Εναλλακτικά, πατάμε τη ζύμη σε μικρές ποσότητες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την κόβουμε με κουπ πατ σε σχήμα μισοφέγγαρου.
  2. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
  3. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, αλλά να μη ροδίσουν πολύ.
  4. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Δεν τους μετακινούμε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απολαμβάνουμε

  1. Για να ζαχαρώσουμε του κουραμπιέδες, πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο που ψεκάζουμε με βαποριζατέρ και ύστερα τους κυλάμε λίγους - λίγους σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, δουλεύοντας τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού.
  2. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος σε στρώσεις, πασπαλίζοντας την κάθε μία στρώση με ζάχαρη άχνη.