Το ρόδι είναι υπερτροφή, έχει ωραία γεύση, όμως πολλές φορές το αποφεύγεις γιατί θεωρείς εξαιρετικά δύσκολο το καθάρισμά του. Αξίζει όμως πολύ περισσότερο την προσοχή σου, παρότι, όντως, η διαδικασία για να το καθαρίσεις μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό χαμό στην κουζίνα σου.

Αν ακολουθήσεις όμως τα σωστά βήματα, το καθάρισμα μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Και τότε, το ρόδι είναι ολόδικό σου και έτοιμο να το απολαύσεις σε φρουτοσαλάτες, μπολ με γιαούρτι, να το κάνεις χυμό, να το βάλεις σε αλμυρές σαλάτες, ακόμη και μέσα σε φαγητά κατσαρόλας, παίρνοντας έτσι τη γλύκα του, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Η αφαίρεση του πυρήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσεις όλα όσα έχει να προσφέρει το ρόδι. Μπορείς να το κάνεις με τον «παραδοσιακό» τρόπο, με το χτύπημα με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αλλά και με έναν άλλο που μπορεί να μην γνωρίζεις, step by step

Ο κλασικός τρόπος με το κουτάλι 

  • Βήμα 1ο: Με ένα μαχαίρι κόψε την πάνω πλευρά του ροδιού (το καπελάκι) και χάραξε το ρόδι κάθετα, χωρίς όμως να φτάσεις πολύ βαθιά
  • Βήμα 2ο: Πάνω από ένα μπολ, αναποδογύρισέ το, άνοιξέ το απαλά στα σημεία που χαράχθηκε, πάρε ένα κουτάλι και χτύπησέ το, ώστε να πέσουν οι σπόροι μέσα στο μπολ. 
@natashaskitchen How To Cut A Pomegranate In Under A Minute! 🫨 See Here: https://natashaskitchen.com/how-to-seed-a-pomegranate-video-tutorial/ #pomegranate #pomegranateseeds #howtocutpomegranate #reels #tiktokfood #holiday ♬ original sound - natashaskitchen

Με ένα μπολ νερού

  • Βήμα 1ο: Κόψε την κορυφή του ροδιού με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Βήμα 2ο: Κάνε 4-6 χαρακιές στις πλευρές του ροδιού, από την κορυφή μέχρι τη βάση, ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές του φρούτου. Μην κόψεις πολύ βαθιά, μόνο μέχρι τη φλούδα.
  • Βήμα 3ο: Με τα χέρια σου, άνοιξε το ρόδι στα κομμάτια που χάραξες. Θα το χωρίσεις σε «τμήματα» χωρίς όμως να πιέσεις υπερβολικά.
  • Βήμα 4ο: Βάλε τα τμήματα του ροδιού σε ένα μπολ με νερό. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, πίεσε και τρίψε τους σπόρους από τη φλούδα. Οι σπόροι θα πέσουν στον πάτο του μπολ, ενώ τα λευκά μέρη (μεμβράνες) θα επιπλέουν στην επιφάνεια.
  • Βήμα 5ο: Πέταξε τα λευκά κομμάτια που επιπλέουν και σούρωσε το νερό για να μείνουν μόνο οι σπόροι. Το ρόδι σου είναι έτοιμο να το απολαύσεις. Με αυτή τη μέθοδο, οι σπόροι αφαιρούνται εύκολα και χωρίς να λερωθείς με τον χυμό του ροδιού.

Και κάπως έτσι το ρόδι είναι έτοιμο για χρήση, χωρίς καθόλου κόπο και χωρίς να λερωθείς. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να διαλέξεις ποια μέθοδος σε βολεύει.