Κάθε Νοέμβριο, την τρίτη Πέμπτη του μήνα, η Γαλλία - και μαζί της όλος ο οινικός κόσμος - υποδέχεται ένα από τα πιο χαρούμενα και γιορτινά γεγονότα της χρονιάς: την άφιξη των Beaujolais Nouveau και αναφωνεί: «Le Beaujolais Nouveau est Arrivé».
Από τις πλαγιές του Beaujolais, όπου οι αμπελουργοί καλλιεργούν με αφοσίωση το σταφύλι Gamay, γεννιέται αυτό το νεαρό, ζωντανό κρασί που φτάνει στο ποτήρι μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον τρύγο.
Το Nouveau δεν προσποιείται ότι είναι μεγάλο κρασί· είναι μια στιγμή. Μια γιορτή της σοδειάς, της δουλειάς του χρόνου, της χαράς του μοιράσματος.
Τα τελευταία χρόνια, η παράδοση αυτή έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση και στην Ελλάδα. Εστιατόρια και wine bars ανοίγουν τις πόρτες τους για να σερβίρουν το πρώτο κρασί της χρονιάς, συχνά πλαισιωμένο από θεματικά πιάτα, γαλλικές αναφορές και μια διάθεση γιορτής που σε παρασύρει. Ακολουθούν λοιπόν μερικά από τα σημεία στην πόλη όπου μπορείς να ζήσεις την άφιξη των Beaujolais Nouveau όπως της αξίζει.
Cinq Sens
Στο Παγκράτι, σε μια κάθετο της Φιλολάου, που αν δεν πας με σκοπό δεν θα βρεθείς εύκολα, υπάρχει ένα μαγαζί που σε ταξιδεύει μέχρι το Παρίσι. Σ΄ αυτό το γαλλικό μπιστρό εργάζεται ο σεφ και συνιδιοκτήτης Παντελής Μηνιώτης με προϋπηρεσία στην πόλη του φωτός. Τώρα που το κάστανο είναι στις δόξες του μπορείς να βρεις τάρτα με σιγομαγειρεμένα κάστανα και κρεμμύδια, αλλά και μαύρο χοίρο με σελινόριζα και κάστανο.
Λόγω της ημέρας όμως, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο μενού που συνοδεύει αρμονικά τη γεύση του «φρέσκου» γαλλικού κόκκινου κρασιού, όπως για παράδειγμα ένα περιποιημένο coq au vin.
Cinq Sens. Πύρρου 38 Παγκράτι, τηλ. 211-00.34.063
Επτά μάρτυρες
Στην οδό Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο επικρατεί πλέον ένας πανικός και ένας από τους λόγους είναι οι Επτά μάρτυρες, το wine bar που ήρθε για να μείνει. Ένα μαγαζί με φρέσκα λουλούδια και κεριά πάνω στο μαρμάρινο μπαρ, χαλαρό φωτισμό και ωραία μουσική - κυρίως ελληνική παλαιότερων δεκαετιών - και περισσότερες από 100 επιλογές σε κρασί. Τη wine list επιμελείται ο Αυστραλός Bradley Tomlinson, μέγας φιλέλληνας και παντρεμένος με Ελληνίδα, ο οποίος λατρεύει το ελληνικό κρασί.
Ειδικά την Πέμπτη 20/11 θα βρίσκεται στο μπαρ ο Jules “Miam Miam” Roussel, γιος του διάσημου «γκουρού των σάντουιτς» Alain Roussel για μια βραδιά αφιερωμένη στο σνακ, το σάντουιτς και σε ό,τι έχει να κάνει με Gamay, την ποικιλία κρασιού που συνδέεται με τα Beaujolais. Καλό είναι να κάνεις κάποια κράτηση αν ενδιαφέρεσαι. Το κρασί θα ξεκινήσει να ρέει από τις 18:00 μέχρι αργά.
Επτά μάρτυρες. Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος
Gamay
Δεν θα μπορούσε το μαγαζί που το όνομά του προέρχεται από την ποικιλία σταφυλιού που συνδέεται με τα Beaujolais να λείπει από τη λίστα. Το Gamay θα το βρεις σε διατηρητέο κτίριο των Εξαρχείων με μια δελεαστική μπάρα να σε περιμένει μετά από μια γεμάτη μέρα, για να επιλέξεις ποια ετικέτα κρασί προτιμάς από τη λίστα που υπογράφει ο σομελιέ και συνιδιοκτήτης Γιάννης Παππάς.
Για το «γαλλικό φιλί», όπως ονομάζει τη μέρα αφιερωμένη στα Beaujolais Nouveau, το Gamay θα σερβίρει λαχταριστά γαλλικά comfort πιάτα και εναλλασσόμενες επιλογές από Nouveau & Beaujolais στο ποτήρι. Γι' αυτό το λόγο η κανονική λίστα κρασιών στις 20/11 δεν θα υφίσταται και θα μπορείς να διαλέξεις μόνο ανάμεσα σε Bojo, όπως χαρακτηριστικά τα ονοματίζει.
Gamay. Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.07.311
Pharaoh Athens
Το Pharaoh, στα Εξάρχεια, διοργανώνει επίσης μια βραδιά αφιερωμένη στο περίφημο γαλλικό κρασί και τη γαλλική κουζίνα. Γι' αυτό και αναφέρουν ότι τα ρολόγια μοιάζουν πιο ελαφριά, οι νύχτες φωτεινότερες και όλη η περιοχή σφύζει από την ενέργεια του νεογέννητου Gamay: ζωντανό, χυμώδες, γεμάτο ζωή.
Φέτος, στο Pharaoh τιμούν αυτό το πνεύμα και μαζί με το παιχνιδιάρικο Nouveau, θα παρουσιάσουν και τα «μεγάλα αδέλφια» και τους ήσυχους θρύλους, δηλαδή αγαπημένα crus, magnums φτιαγμένα για να μοιράζονται, παλιές χρονιές γεμάτες ιστορίες και ακόμη λίγες δόσεις Beaujolais blanc και rosé για να ολοκληρώσουν το γλέντι. Επομένως, θα μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις Beaujolais σε όλα τα χρώματά του.
Pharaoh. Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.08.412
Jerar
Στη Δάφνη, σε έναν πεζόδρομο μερικά λεπτά περπάτημα από το μετρό της περιοχής, συναντάς ένα εστιατόριο με ελληνική βάση και γαλλικές επιρροές, το οποίο δεν θα μπορούσε να μη γιορτάζει την άφιξη των Beaujolais Nouveau - γιορτή που τιμάει κάθε χρόνο.
Επομένως, το Beaujolais Fest που διοργανώνουν και διαρκεί από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου, συνδυάζει φέτος το κρασί με ένα σπέσιαλ πιάτο, ειδικά για την περίσταση: Choucroute Garnie, ένα πλούσιο πιάτο με λάχανο και κρέας. Ακόμη, την Κυριακή 23/11 θα μπορείς να απολαύσεις και τα Beaujolais Cru, από μεγάλους παραγωγούς, τα οποία θα συνοδεύουν στρείδια, Pâté en Croûte και άλλα κλασικά εδέσματα.
Jerar. Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, τηλ. 210-97.55.764