Το Halloween σίγουρα το «αγκαλιάσαμε» και εδώ στην Ελλάδα με το πέρασμα των χρόνων και παρότι θεωρείται αμερικανική γιορτή - αν και οι ρίζες της κρατούν από αλλού - όλο και περισσότερο αφομοιώνεται στην ελληνική πραγματικότητα, με τα Halloween parties, τους στολισμούς και τις μεταμφιέσεις να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Και μετά την 31η Οκτωβρίου, την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου έρχεται η Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή ως Thanksgiving.
Μία ακόμη γιορτή των Αμερικάνων που μπορεί στην Ελλάδα οι περισσότεροι να μην τη γιορτάζουν, όμως αξίζει να μάθουμε την ιστορία και την προέλευσή της, αλλά και όσα συμβολίζει. Μία γιορτή που ταυτίζεται με την οικογένεια, την αγάπη και τη συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το τραπέζι για ένα πληθωρικό γεύμα.
Το Thanksgiving κουβαλά πίσω του μια μακρά ιστορία που συνδυάζει παράδοση, πίστη και... πολύ φαγητό. Η πρώτη γιορτή των Ευχαριστιών χρονολογείται το 1621, όταν οι Προσκυνητές (Pilgrims), Άγγλοι άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Αγγλία, γιόρτασαν την επιτυχημένη συγκομιδή της χρονιάς μαζί με τους ιθαγενείς Wampanoag. Οι ιθαγενείς τους είχαν διδάξει πώς να ψαρεύουν και να καλλιεργούν καλαμπόκι στα νέα, άγνωστα εδάφη, κι έτσι, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, οι άποικοι θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους με ένα κοινό γεύμα. Η γιορτή δηλαδή τότε είχε να κάνει περισσότερο με την ευγνωμοσύνη για την καλή σοδειά.
Η παράδοση αυτή διαδόθηκε σταδιακά και, το 1863, ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν καθιέρωσε επίσημα το Thanksgiving ως εθνική γιορτή, με σκοπό την ενότητα και την ευγνωμοσύνη, ακόμη και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου.
Στη σύγχρονη εποχή, το Thanksgiving έχει ταυτιστεί με την ψητή γαλοπούλα (αυτή που εμείς φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα) αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουμε: την οικογένεια, τους φίλους, την υγεία, την ευημερία. Ακόμη περισσότερο, είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό και προσφορά, καθώς πολλοί Αμερικανοί συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις, προσφέροντας γεύματα σε όσους έχουν ανάγκη. Κοινώς, οι περισσότεροι το βλέπουν ως μία υπενθύμιση για να είναι ευγνώμονες και να κάνουν μία καλή πράξη.
Η γεύση της ημέρας
Πάμε τώρα στα του φαγητού. Αδιαμφισβήτητα, η γαλοπούλα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια και το απόλυτο σύμβολο του Thanksgiving και συνήθως γίνεται ψητή στο φούρνο και γεμιστή συνήθως με ψωμί, κρεμμύδι, σέλινο, μυρωδικά. Την τιμητική του έχει επίσης ο πουρές γλυκοπατάτας, η σάλτσα από κράνμπερι που δίνει την απαραίτητη οξύτητα στο πλούσιο κρέας της γαλοπούλας, το corn bread, ή αλλιώς ψωμί καλαμποκιού.
Γενικώς, το καλαμπόκι και τα λαχανικά δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι, ενώ η τάρτα κολοκύθας (pumpkin pie) είναι το γλυκό που κλείνει τη γιορτή, με αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου.
Το πιο διάσημο τραπέζι Ευχαριστιών
Ενδιαφέρον, σε σχέση με το Thanksgiving έχει και μία ιστορία που έρχεται μέσα από τον Λευκό Οίκο. Κάθε χρόνο, λίγες μέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προχωράει στην «απονομή χάριτος στη γαλοπούλα» (γνωστή και ως turkey pardon).
Μία ή και δύο γαλοπούλες, συνήθως μεγαλωμένες ειδικά για την περίσταση σε φάρμες που συνεργάζονται με την Εθνική Ένωση Παραγωγών Γαλοπούλας, φτάνουν στον Λευκό Οίκο για αυτή τη συμβολική τελετή. Εκεί, ο Πρόεδρος επιλέγει τη μία από τις δύο για να της «χαρίσει τη ζωή» - δηλαδή να τη σώσει από τραπέζι του Thanksgiving και των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα λαμβάνει κυριολεκτικά προεδρική χάρη, με πλήθος δημοσιογράφων, φωτογράφων και, φυσικά, χιούμορ.
Αφού «σωθούν», οι γαλοπούλες μεταφέρονται συνήθως σε κάποιο αγρόκτημα ή πανεπιστημιακό πάρκο, όπου περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως επίτιμες… καλεσμένες της γιορτής.
Η παράδοση ξεκίνησε ανεπίσημα στα μέσα του 20ού αιώνα, αλλά πήρε την τωρινή της μορφή το 1989, με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση «pardon» (χάρη). Από τότε, κάθε Πρόεδρος συνεχίζει το έθιμο, προσθέτοντας τη δική του πινελιά χιούμορ και προσωπικότητας στην τελετή. Βέβαια, αυτή η παράδοση προκαλεί και αντιδράσεις, σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων.
Το Thanksgiving στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, πολλές οικογένειες με δεσμούς στις ΗΠΑ - είτε μέσω συγγενών, είτε από σπουδές και ταξίδια - οργανώνουν κάθε χρόνο ένα γιορτινό τραπέζι για το Thanksgiving. Το μενού συνήθως κρατά το πνεύμα της γιορτής, αλλά προσαρμόζεται στα ελληνικά προϊόντα και στις τοπικές γεύσεις. Έτσι, η γαλοπούλα μπορεί να ψηθεί με λεμόνι, θυμάρι και πατάτες φούρνου, η γέμιση να περιλαμβάνει κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες.
Επίσης, αρκετά εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπιστρό με διεθνή προσανατολισμό εντάσσουν κάθε Νοέμβριο στο μενού τους ένα Thanksgiving menu, προσελκύοντας τόσο Αμερικανούς επισκέπτες όσο και Έλληνες foodies που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία.