Χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, παξιμάδια και ψωμί χαρουπιού και πάει λέγοντας. Λέξεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν ακούγονταν, κι όμως, τελευταία τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με προϊόντα που περιέχουν χαρούπι, σε οποιαδήποτε μορφή. Και από εκεί που αποτελούσε έναν αναξιοποίητο καρπό, τώρα αναγνωρίζεται ως superfood. Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους.

Καταρχάς, είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, γεγονός που το κάνει ιδανικό για δίαιτες απώλειας βάρους.

Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην πρόληψη της επιβλαβούς βακτηριακής ανάπτυξης σε αυτό, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα – ταυτόχρονα έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη- αλλά βοηθά και στον κορεσμό.

Και παρότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, έχει φυσική γλυκύτητα και μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε πολλές συνταγές. Άλλο ένα plus για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα πολυφαινόλων, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, οι πολυφαινόλες είναι ικανές να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη.

Περιέχει επίσης ασβέστιο, που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, για την υγεία των μυών, της καρδιάς και του αίματος. Το ακόμη καλύτερο; Είναι gluten free, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη

Πώς μπορείς να το καταναλώσεις 

Χαρούπι

Χαρούπι

Στο εμπόριο το χαρούπι κυκλοφορεί ως αλεύρι, σε σιρόπι, σε χαρουπόμελο και βέβαια σε προϊόντα που φτιάχνονται με αυτό, όπως παξιμάδια, ψωμί, κριτσίνια κλπ.

Επίσης, δεν είναι λίγοι όσοι το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για το κακάο, αφού η γλυκιά γεύση του θυμίζει λίγο το τελευταίο, χωρίς όμως την καφεΐνη. Χρησιμοποιείται έτσι σε γλυκά που σε άλλη περίπτωση θα είχαν κακάο, αλλά και σε ροφήματα, όπως τα smoothies, καθώς και σε σάλτσες και dressings για σαλάτες και όχι μόνο. 

Η χαρουπόσκονη, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμη και για το πρωινό, όπου ανακατεύεται με γιαούρτι, με βρώμη, ξηρούς καρπούς κλπ.