Βλέποντας το χρώμα του σου φαίνεται σαν ψέμα, ή σαν να είναι αποτέλεσμα τεχνητού χρώματος. Κι όμως, στις Φιλιππίνες έχουν ένα λαχανικό που έχει γίνει viral, λόγω του έντονου, μωβ χρώματός του που εντυπωσιάζει.
Ο λόγος για το ube, ή αλλιώς μωβ γιαμ, το οποίο θυμίζει στην όψη γλυκοπατάτα, αλλά στη... μωβ της εκδοχή. Επίσης, σε σχέση με αυτή είναι αρκετά πιο γλυκό και έχει μία ελαφριά γεύση βανίλιας. Κατά τα άλλα, όταν ψήνεται, πολτοποιείται εύκολα και γίνεται βελούδινος πολτός, όπως της πατάτας και της γλυκοπατάτας.
Το ube βέβαια θα το δεις περισσότερο ως υλικό μιας γλυκιάς τάρτας, σε κέικ, brownies, smoothies, ροφήματα καφέ, σε μπισκότα, cheesecake, ακόμη και παγωτό, κυρίως λόγω του παιχνιδιάρικου χρώματος που δίνει, το οποίο μοιάζει πραγματικά σαν να προέρχεται από χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μπορεί και καλύτερα ακόμα! Στο εξωτερικό βέβαια, πωλείται ακόμη και σκόνη ube ή εκχύλισμά του, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις γλυκές συνταγές και σε ροφήματα.
Στις Φιλιππίνες, το ube δεν είναι απλώς ένα λαχανικό, αλλά μέρος της ταυτότητάς τους. Το συναντάς σε γλυκά, παγωτά, αρτοποιήματα, μέχρι και ροφήματα. Στις Φιλιππίνες, το ube πρωταγωνιστεί στο πιο διάσημο καλοκαιρινό επιδόρπιο. Το συγκεκριμένο περιλαμβάνει τριμμένο πάγο, γάλα, γάλα καρύδας και βούτυρο - ζαχαρωμένα φρούτα, γλυκά φασόλια, leche flan, παγωτό ube και άλλα και τρώγεται είτε ως γλυκό από μόνο του, είτε ως βάση για άλλα γλυκά.
Ακόμη, θα το βρεις σε συνταγές σε χριστουγεννιάτικες γιορτές και food festivals και βέβαια, σε πολλά stories και posts στο Instagram και στο TikTok.
Και οφέλη για την υγεία; Κι όμως
Όμως εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση που χαρίζει στα γλυκά το ube, ως λαχανικό που είναι, έχει και οφέλη για την υγεία.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα, ανθικυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και βοηθούν στη μείωση της κυτταρικής βλάβης. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που μεταξύ άλλων ως γνωστόν ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Επίσης, οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Και οι βιταμίνες αποτελούν δυνατό «χαρτί» του ube, αφού περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο (μεταβολισμός, οστά), βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Επίσης, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες (100 γραμμάρια μαγειρεμένου ube έχουν περίπου 140 θερμίδες), γεγονός που το κάνει ακόμη πιο περιζήτητο για τα γλυκά.
Στην Ελλάδα θα το βρεις έτοιμο πολτοποιημένο σε βαζάκι, σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.