
Τα σιροπιαστά ή τα αποφεύγεις ή τα λατρεύεις. Είναι συνήθως ταυτισμένα με το μερακλίδικο σιρόπι, το φύλλο και την παράδοση. Στην Ελλάδα τα τιμάμε, η αλήθεια είναι. Τα έχουμε συνδέσει με οικογενειακά τραπέζια, γιορτές και ίσως τα χεράκια της γιαγιάς.
Ήρθε λοιπόν η αναγνώριση για τα σιροπιαστά όλου του κόσμου, αφού το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 66 καλύτερα σιροπιαστά στον κόσμο. Και προς τιμήν μας, στην κορυφή βρέθηκε ένα ελληνικό γλυκό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη. Τα τρίγωνα Πανοράματος βέβαια!
«Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια (κωνικά) γλυκά από φύλλο κρούστας είναι εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με ένα μείγμα από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος. Τα τριγωνικά φύλλα ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βυθίζονται σε κρύο σιρόπι από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την κρύα κρέμα», γράφει για τα τρίγωνα ο γαστρονομικός οδηγός, εκθειάζοντάς τα.
Τη θέση τους στη λίστα (24η στην κατάταξη) κέρδισαν και οι λαχταριστές δίπλες. «Αυτό το νόστιμο ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από λεπτά φύλλα ζύμης που τυλίγονται, τηγανίζονται και περιχύνονται ή ραντίζονται με ένα παχύ σιρόπι με βάση το μέλι», γράφει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.
Λίγο πιο κάτω, στη θέση 28 βρέθηκαν και τα παραδοσιακά ελληνικά μουστοκούλουρα, ακόμη και αν εμείς δεν τα κατατάσσουμε στην κατηγορία των σιροπιαστών. Πώς λοιπόν βρήκαν μία θέση στη συγκεκριμένη λίστα; Λόγω του πετιμεζιού που περιέχουν. «Το βασικό συστατικό αυτών των μαλακών μπισκότων είναι ο μούστος σταφυλιού ή το πετιμέζι, ένα σιρόπι που μοιάζει με μελάσα σταφυλιού. Αναμιγνύεται σε μια εύπλαστη ζύμη που συνδυάζει ζάχαρη ή μέλι, αλεύρι, διογκωτική ουσία, χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο», αναφέρεται.
Πάντως, την πρώτη πεντάδα μαζί με τον μεγάλο νικητή, τα τρίγωνα Πανοράματος, συμπλήρωσαν το Kunafah από την Αίγυπτο στη 2η θέση (αρκετά παρόμοιο με το κιουνεφέ που ξέρουμε), ο μπακλαβάς από την Τουρκία (3η θέση), το Znoud el sit, ένα μπουρεκάκι με φύλλο που κρύβει μέσα του κρέμα (4η θέση), και - ξεφεύγοντας από την κυριαρχία των ανατολίτικων γεύσεων - το Stroopwafel από την Ολλανδία, που σίγουρα έχεις δει κάποια στιγμή σε διεθνείς αλυσίδες που έχουν καταστήματα και στην Ελλάδα.
Δες εδώ ολόκληρη τη λίστα του Taste Atlas.