Υλικά

για περίπου 30 κομμάτια 

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο (αιγοπρόβειο)

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι

  • 4 φλ. νερό
  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ λεμόνι φλούδα και χυμό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κανταΐφι με αμύγδαλα πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: κοπανάμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και την κανέλα Αφρατεύουμε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 25x35 εκ. περίπου. Περιχύνουμε το κανταΐφι με το μισό βούτυρο και το τρίβουμε ελαφρά να πάει παντού, όσο γίνεται.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. 
  3. Ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες από το κανταΐφι - να καλύπτει τη χούφτα μας - τοποθετούμε στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση, φέρνουμε λίγο από τα πλαϊνά του κανταϊφιού πάνω από τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό, έτσι ώστε να κλείσουμε μέσα του τη γέμιση.
  4. Τοποθετούμε τα ρολάκια του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε όλο το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο αφού το ξαναζεστάνουμε και κάψει καλά. 
  5. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κανταΐφια. Θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα και 15 λεπτά. Αν δεν βιαστούμε στο ψήσιμο, θα αποζημιωθούμε με ένα άψογα τραγανό αποτέλεσμα, έως το κέντρο. Αλλιώς τα κανταΐφια μας θα κοκκινίσουν εξωτερικά και θα μείνουν άψητα εσωτερικά.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση στο σιρόπι. Τραβάμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Όταν βγάλουμε τα κανταΐφια από το φούρνο περιμένουμε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζουμε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι λίγο - λίγο με ένα κουτάλι.
  8. Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί και να κρυώσει το γλυκό πλήρως πριν το σερβίρουμε. 

Aντί για αμύγδαλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδι ή ψίχα από φιστίκι πράσινο κελυφωτό.