Υλικά

για 4 βαζάκια

  • 1 κιλό βανίλιες
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλ. του καφέ νερό
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • χυμό από ½ λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα από βανίλιες πλένουμε καλά τα φρούτα, τα ανοίγουμε στη μέση και απομακρύνουμε τα κουκούτσια τους.
  2. Τα κόβουμε σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 6 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρουν τα φρούτα 1-2 δυνατές βράσεις. Στο μεταξύ αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από την επιφάνεια τον αφρό που έχει τυχόν σχηματιστεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός. Φροντίζουμε να μην απομακρυνθούμε από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» η μαρμελάδα.
  4. Μετά από 20-30 λεπτά, όταν η μαρμελάδα μείνει με λίγα υγρά και δέσει, προσθέτουμε τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Για να βεβαιωθούμε πως έχει δέσει σωστά, βγάζουμε 1 κουταλάκι σε ένα πιατάκι που έχουμε παγώσει προηγουμένως στην κατάψυξη. Μετά από λίγο χαράζουμε με το δάχτυλο ένα διάδρομο στη μαρμελάδα. Αν σταθεί και δεν τρέξει, είναι έτοιμη.
  5. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα μας όπως είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση.
  6. Ύστερα γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα αποθηκεύουμε. Όποιο βάζο ανοίξουμε το βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί. 

Αν δεν θέλουμε να έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου η μαρμελάδα, την πολτοποιούμε ελαφρώς με ραβδομπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα για να αποκτήσει λεία υφή.