Υλικά
Για το παντεσπάνι βανίλιας
- 2 αυγά
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνης ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 2 κ.σ. πολτό βερίκοκου*
Για το γαρνίρισμα
- 250 γρ. βερίκοκα, ώριμα
- 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
- 2–3 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
Λευκό, γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ρίου, με εκρηκτική αρωματική προσωπικότητα από υπερώριμα φρούτα, όπως βερίκοκο και ψημένο μήλο, σε φόντο γλυκού τριαντάφυλλου και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Όψιμος Τρύγος - Κτήμα Παπαργυρίου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
- Για το κέικ ψυγείου με βερίκοκα, γιαούρτι και παντεσπάνι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5-6 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.
- Προσθέτουμε και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο, διαμ. 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε το παντεσπάνι στον φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το ξεφορμάρουμε.
- Καθαρίζουμε τη φόρμα και τοποθετούμε εκ νέου στη βάση της φόρμας.
Φτιάχνουμε την κρέμα
- Πολτοποιούμε τα ⅔ των βερίκοκων και κρατάμε 2 κ.σ. από τον πολτό για την κρέμα και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο - θα μας χρειαστεί για το γαρνίρισμα.
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε τον πολτό βερίκοκου και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
- Σε μπολ, ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ το γιαούρτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τη σαντιγί. Προσθέτουμε τον πολτό με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Στήνουμε το γλυκό
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και λειαίνουμε την επιφάνεια.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά.
- Πριν το σερβίρισμα, γαρνίρουμε το γλυκό με τον πολτό που κρατήσαμε, τα υπόλοιπα φρούτα κομμένα σε φέτες, λίγο μέλι αν θέλουμε και φιλέ αμυγδάλου.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βερίκοκα με ροδάκινα.
- Το παντεσπάνι μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ξύσμα λεμονιού στην κρέμα.