Υλικά

Για το παντεσπάνι βανίλιας

  • 2 αυγά
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 2 κ.σ. πολτό βερίκοκου*

Για το γαρνίρισμα

  • 250 γρ. βερίκοκα, ώριμα
  • 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
  • 2–3 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο

Λευκό, γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ρίου, με εκρηκτική αρωματική προσωπικότητα από υπερώριμα φρούτα, όπως βερίκοκο και ψημένο μήλο, σε φόντο γλυκού τριαντάφυλλου και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Όψιμος Τρύγος - Κτήμα Παπαργυρίου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι

  1. Για το κέικ ψυγείου με βερίκοκα, γιαούρτι και παντεσπάνι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5-6 λεπτά.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.
  4. Προσθέτουμε και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  5. Στρώνουμε μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο, διαμ. 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  6. Ψήνουμε το παντεσπάνι στον φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το ξεφορμάρουμε.
  8. Καθαρίζουμε τη φόρμα και τοποθετούμε εκ νέου στη βάση της φόρμας.

Φτιάχνουμε την κρέμα

  1. Πολτοποιούμε τα ⅔ των βερίκοκων και κρατάμε 2 κ.σ. από τον πολτό για την κρέμα και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο - θα μας χρειαστεί για το γαρνίρισμα.
  2. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουμε τον πολτό βερίκοκου και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη.
  4. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
  5. Σε μπολ, ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ το γιαούρτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τη σαντιγί. Προσθέτουμε τον πολτό με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Στήνουμε το γλυκό

  1. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και λειαίνουμε την επιφάνεια.
  2. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά.
  3. Πριν το σερβίρισμα, γαρνίρουμε το γλυκό με τον πολτό που κρατήσαμε, τα υπόλοιπα φρούτα κομμένα σε φέτες, λίγο μέλι αν θέλουμε και φιλέ αμυγδάλου.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βερίκοκα με ροδάκινα.
  • Το παντεσπάνι μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ξύσμα λεμονιού στην κρέμα.