Το κρύο τσάι δεν χρειάζεται εξειδικευμένα σκεύη, παρά μόνο καλά βότανα. Αυτό βέβαια είναι και το μυστικό του σε συνδυασμό με την υπομονή που χρειάζεται και το χρόνο για να μπορέσουν όντως να σταθούν τα βότανα, να εκχυλίσει αργά το τσάι και να απελευθερωθούν τα αρώματα και οι ευεργετικές ιδιότητές του. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, όπως κάθε σωστή εκχύλιση.
Οι ζεστές μέρες είναι ιδανικές για ένα δροσερό, αρωματικό μείγμα από λεβάντα, λουίζα και δυόσμο. Τρία βότανα που ευδοκιμούν στον ελληνικό ήλιο, τρυγούν την ενέργειά του και τη μεταφέρουν στο ποτήρι μας.
Κρύο τσάι με λεβάντα, λουίζα και δυόσμο
Υλικά
για 1 λίτρο
- 1 κ.γ. λεβάντα αποξηραμένη, οι ανθοί
- 1 κ.σ. λουίζα αποξηραμένη
- 1 κ.σ. δυόσμος αποξηραμένος
- 1 lt νερό φιλτραρισμένο ή πηγής, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φέτα λεμόνι ή 2-3 ροδέλες αγγούρι (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για το κρύο τσάι με λεβάντα, λουίζα και δυόσμο τοποθετούμε τα βότανα σε μία κανάτα ή σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι.
- Προσθέτουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κλείνουμε το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 6–8 ώρες ή όλο το βράδυ.
- Σουρώνουμε και σερβίρουμε με πάγο και, αν θέλουμε, λίγες σταγόνες λεμονιού ή λεπτές φέτες αγγουριού για έξτρα φρεσκάδα.
Γιατί αυτά τα βότανα;
Η λεβάντα είναι γνωστή για τη χαλαρωτική της δράση, καθώς το άρωμά της φέρνει ισορροπία και ταιριάζει υπέροχα σε κρύα ροφήματα. Από την άλλη η λουίζα είναι το βότανο της δροσιάς, λεμονάτη και αναζωογονητική, είναι ιδανική για το καλοκαίρι, ειδικά όταν αισθάνεσαι ότι με τη ζέστη χάνεις την ενέργεια σου. Τέλος, ο δυόσμος, με το έντονο, πράσινο προφίλ του, ξυπνάει τον ουρανίσκο και φέρνει φρεσκάδα, ένα απαραίτητο μυρωδικό σε κάθε καλοκαιρινό μείγμα. Αυτό το απλό ρόφημα δεν είναι μόνο δροσιστικό, αντιθέτως αποτελεί την τέλεια αφορμή για να θυμηθείς τις μυρωδιές του καλοκαιριού.