Υλικά
Για το παγωτό
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κουτί (397 γρ.) γάλα ζαχαρούχο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 150 γρ. ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την αλατισμένη καραμέλα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- ¼ κ.γ. αλάτι θαλασσινό ή fleur de sel
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Καραμελώνουμε τους ξηρούς καρπούς
- Για το παγωτό με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σπιτική καραμέλα ετοιμάζουμε τους ξηρούς καρπούς: Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους καρπούς (ολόκληρους ή χοντροκομμένους).
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Η ζάχαρη θα λιώσει και θα καλύψει τους καρπούς με χρυσαφένια καραμέλα. Μόλις αποκτήσουν γυαλιστερή, καραμελωμένη επίστρωση, μεταφέρουμε αμέσως σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, απλώνοντάς τους ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους χοντροκόβουμε πριν τους ενσωματώσουμε στο παγωτό.
Ετοιμάζουμε την αλατισμένη καραμέλα
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε καθαρό, στεγνό αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό.
- Αφήνουμε τη ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει, χωρίς να ανακατεύουμε. Μπορούμε απλώς να κουνάμε ελαφρά το σκεύος.
- Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα, ανακατεύουμε προσεκτικά. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ζεστό χρυσαφί χρώμα - όχι πολύ σκούρο γιατί θα πικρίσει.
- Με προσοχή, ρίχνουμε το βούτυρο (θα αφρίσει), ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως την κρέμα γάλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσουμε στο παγωτό.
Φτιαχνουμε το παγωτό
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να «στέκεται», αλλά να μην είναι υπερβολικά σφιχτή.
- Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά το ζαχαρούχο γάλα με τη βανίλια και προσθέτουμε τη σαντιγί με απαλές κινήσεις.
- Προσθέτουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε δοχείο σκεπάζουμε και καταψύχουμε για τουλάχιστον 8 ώρες.
- Σερβίρουμε το παγωτό σε χωνάκι ή μπολ, μαζί με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και την καραμέλα.
- Αν περισσέψει καραμέλα, τη διατηρείται στο ψυγείο έως 1 εβδομάδα. Τη ζεσταίνουμε ελαφρά πριν τη χρησιμοποιήσουμε ξανά. Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για 4-5 ημέρες και ταιριάζουν και σε παγωτά, κέικ ή γιαούρτι.
- Προσοχή πριν ξεκινήσετε την καραμέλα! Μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία πάνω από 160°C και να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Επίσης, καλό είναι τα παιδιά να μην βρίσκονται στον χώρο. Επίσης, κατά την προετοιμασία της χρησιμοποιείτε μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα με μακριά λαβή. Φοράτε επίσης μακριά μανίκια και γάντι κουζίνας στο χέρι που ανακατεύει.
Αμαρυλλίς Τσέγκου