Υπάρχει σκεύος στον εξοπλισμό της κουζίνας σου που να αγαπάς περισσότερο από το αντικολλητικό τηγάνι; Μάλλον όχι. Είναι η μεγαλύτερη ευκολία στην κουζίνα, καθώς εκεί μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τα πάντα, χωρίς να επιβαρύνεις το φαγητό σου με λιπαρή ουσία. Ωστόσο, ο χειρισμός των αντικολλητικών σκευών σε κάθε στάδιο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να μειώσει την απόδοσή τους, αλλά και να δημιουργήσει αλλοίωση που θα είναι επικίνδυνη για την υγεία σου.

Αντίθετα, ο σωστός - και ευλαβικός - καθαρισμός διατηρεί την αντικολλητική επίστρωση, δεν επιτρέπει την ύπαρξη επίμονων υπολειμμάτων τροφών και βακτηρίων και εξασφαλίζει υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σου τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείς πάντα, αν θες το αγαπημένο σου αντικολλητικό σκεύος να σε ακολουθεί για χρόνια:

  1. Άφησε το σκεύος που μόλις χρησιμοποίησες να κρυώσει καλά πριν το πλύνεις. Γενικώς, ποτέ μην πλένεις αμέσως τα αντικολλητικά σκεύη με κρύο νερό, αφού το «σοκ» της αλλαγής θερμοκρασίας μπορεί εύκολα να τα αλλοιώσει.
  2. Βάλε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού πιάτων σε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί και τρίψε απαλά το σκεύος σε όλη την επιφάνειά του, ώστε να μη χαλάσεις την αντικολλητική επίστρωση.
  3. Ξέπλυνε καλά με ζεστό νερό -όχι καυτό- μέχρι να φύγει όλο το σαπούνι.
  4. Άφησε το σκεύος να στεγνώσει καλά ή χρησιμοποίησε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσεις. Βεβαιώσου ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το αποθηκεύσεις, για να αποφύγεις τη συσσώρευση υγρασίας και πιθανή σκουριά.

Τα αντικολλητικά δεν αγαπούν το πλυντήριο πιάτων

Μπορεί το πλυντήριο πιάτων να σε σώζει από το χρονοβόρο πλύσιμο στον νεροχύτη, όμως δεν είναι κατάλληλο για αντικολλητικό σκεύος. Η πίεση του νερού σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία με την οποία πλένει το πλυντήριο, θα το καταστρέψει.

Plus: 3 ακόμη συμβουλές για να συντηρήσεις τα αντικολλητικά σκεύη

Εκτός από το πλύσιμο, μην ξεχνάς ότι καλό είναι να προστατεύεις το σκεύος σου τόσο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όσο και κατά την αποθήκευση:

  1. Κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα, φρόντισε να μη χρησιμοποιείς μεταλλικά μαχαιροπίρουνα ή κουτάλες, για να ανακατεύεις το φαγητό, ώστε να μην χαράξεις το σκεύος. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε ξύλινη κουτάλα ή ακόμη καλύτερα από σιλικόνη, που αποτελεί την ιδανική επιλογή.
  2. Επίσης, μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να μαγειρεύεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όταν χρησιμοποιείς αντικολλητικό σκεύος.
  3. Προσοχή χρειάζεται και κατά την αποθήκευση των αντικολλητικών σκευών. Προσπάθησε να μην τα στοιβάζεις στο ντουλάπι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα, αιχμηρά σκεύη.