Υλικά
για 4 μέτρια τσουρέκια
- 1.150 γρ. αλεύρι δυνατό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 1 κ.σ. μαχλέπι
- ½ κ.γ μαστίχα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 4 αυγά
- 440 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο
- 500 ml γάλα
- ¼ κ.γ αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι
- λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο
Για τη διακόσμηση
- 500 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί
- 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το τσουρέκι χωρίς ζύμωμα με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, πρώτα κάνουμε τη μαστίχα σκόνη στον επεξεργαστή μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και 2 κουταλιές από το αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει, προσέχοντας να μην κάψει πολύ το γάλα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.
- Κατεβάζουμε το μείγμα του γάλακτος από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα των υγρών λίγο-λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Όταν το ζυμάρι σφίξει λίγο και αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
- Όταν δούμε πως η ζύμη μας έχει υπερδιπλασιαστεί σε όγκο, της κάνουμε 2-3 διπλώματα με τη σπάτουλα να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ που σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα τέσσερα. Το κάθε τέταρτο το χωρίζουμε στα 3 και τα πλάθουμε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια σε κορδόνια που μετά πλέκουμε σε πλεξούδες.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε απαλά με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε ένα-ένα τα ταψιά για 10 λεπτά. Ύστερα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Ξεφουρνίζουμε τα τσουρέκια κι αφού κρυώσουν τα περιχύνουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα. Όταν σταθεροποιηθεί πλήρως, διακοσμούμε, αν θέλουμε με λίγη λιωμένη μαύρη κουβερτούρα και αφού σταθεροποιηθεί κι αυτή, τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν τρυφερά.
- Τα σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες και συνοδεύοντας με κόκκινα φρούτα.
Αντί για λευκή σοκολάτα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μαύρη ή να την παραλείψουμε εντελώς. Στην τελευταία περίπτωση, μπορούμε να πασπαλίσουμε απλώς με λίγο φιλέ αμυγδάλου.