Η Μαρία Μπότη αποτελεί τον ορισμό της νέας αγρότισσας. Η σύνδεσή της με τη Δεσκάτη Γρεβενών την έφεραν να καλλιεργεί αρχικά αμύγδαλα και στη συνέχεια μια πραγματική υπερτροφή, το κεχρί.
«Έψαχνα για μια καλλιέργεια, η οποία ήθελα να ταιριάζει με τις κλιματικές συνθήκες της Δεσκάτης. Παρατήρησα ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια καλοκαιρινή και θεώρησα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη απόδοση, εφόσον το καλοκαίρι στη Δεσκάτη είναι πιο μαλακό. Έτσι ξεκίνησα πειραματικά», παραδέχεται στην κάμερα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα».
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει το κεχρί, παρόλο που έχει ρίζες στην Ελλάδα. Είναι ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη, ψευδοδημητριακό, πάρα πολύ ψιλό σαν το σουσάμι και έχει πολύ καλά στοιχεία για ανθρώπους που θέλουν εναλλακτικές επιλογές σε άλευρα ή πάσχουν από κοιλιοκάκη και σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα ο Παγκόσμιος οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, το 2023, το όρισε ως επίσημη χρονιά κεχριού κι εγώ ήμουν η μοναδική παραγωγός από όλη την Ελλάδα που συμμετείχε», αναφέρει.
Η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα αναζητά συνεργασίες και ομάδες για αυτό και η ίδια τονίζει ότι «Μόνος του κανένας δεν μπορεί να πάει πουθενά. Το κάθε μας δευτερόλεπτο είναι γύρω από το πως θα γίνουμε καλύτεροι και ως μονάδα και ως ομάδα».