Υλικά
για περίπου 2 lt ζωμού
- 2 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα (με τη φλούδα)
- 2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2-3 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα)
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκοι πιπεριού μαύρου
- 2-3 κοτσάνια μαϊντανού
- 2 lt νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον ζωμό λαχανικών, πρώτα πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αν χρησιμοποιούμε φλούδες ή κοτσάνια, σιγουρευόμαστε ότι είναι καθαρά.
- Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Εναλλακτικά τα βράζουμε απευθείας στο νερό.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό στην κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-60 λεπτά, ώστε να βγουν όλες οι γεύσεις.
- Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον περνάμε από λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ή δοχεία. Τον διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.