Ας μη λέμε ψέματα, άνθρωποι έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν το δικό μας σουβλάκι. Το street food που θα μείνει μάλλον για πάντα το πρώτο στις καρδιές μας, αυτό που ξεχωρίζει, που αποτελείται από τον τέλειο συνδυασμό, που έχουμε συνδέσει με κάποιες από τις καλύτερες αναμνήσεις μας και μάλλον θα περνά αιωνίως από γενιά σε γενιά. 

Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το Just Greek, ένα ελληνικό σουβλατζίδικο στην πόλη Penrith της Αγγλίας έχει βραβευτεί όχι μία, αλλά τέσσερις φορές, σχεδόν κάθε χρόνο από το 2021 και μετά, ως best takeaway στον διαγωνισμό Englands Business Awards. Πρώτα ήρθε η βράβευση για το best takeaway στην Περιφέρεια, όμως το 2023 το σουβλατζίδικο κατάφερε να αναδειχθεί σε καλύτερο takeaway σημείο σε όλη την Αγγλία. Ουσιαστικά, η μόνη χρονιά που δεν κέρδισε ήταν το 2022 και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι ο διαγωνισμός δεν έγινε, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. 

Just Greek: Το ελληνικό, best takeaway σουβλατζίδικο του Λονδίνου

Just Greek: Το ελληνικό, best take away σουβλατζίδικο στο Λονδίνο

Πίσω από τις βραβεύσεις, ένα ζευγάρι από τα Μέγαρα

Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Γιάννης Παπαμελέτης από τα Μέγαρα, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του, Μαρία Σκαρλάτου, έφυγαν το 2018 για την Αγγλία για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες και ένα πιο σταθερό μέλλον με ασφάλεια. Για την ακρίβεια, ο Γιάννης ήταν αυτός που πήρε πρώτος τη μεγάλη απόφαση και η Μαρία παραιτήθηκε από τη δουλειά της και τον ακολούθησε. 

Τελικά, δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, το σουβλατζίδικο με τον απλό, λιτό, αλλά τόσο βαρυσήμαντο τίτλο «Just Greek», το οποίο κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις της χώρας. 

Νωρίτερα, ο Γιάννης εργαζόταν στην προηγούμενη επιχείρηση που στέγαζε ο χώρος που πλέον βρίσκεται το Just Greek, παρότι στην Ελλάδα ήταν μηχανικός αυτοκινήτων. 

Ουσιαστικά όμως, ο Γιάννης ξεκίνησε δουλεύοντας σε ένα μαγαζί με κακές κριτικές, όμως όταν πέρασε στα χέρια του, του έδωσε νέα μορφή, ξεκίνησε από το 0, αφού το έκανε στη συνέχεια πολύ πιο αγαπητό στον κόσμο και έφτασε μέχρι τις εντυπωσιακές διακρίσεις. 

Εκτός από το, αγαπημένο πια των κατοίκων, σουβλάκι και τη σκεπαστή, ο Γιάννης και η Μαρία φτιάχνουν κολοκυθοκεφτέδες – σπεσιαλιτέ της Μαρίας -, σπανακοτυροκεφτέδες, χαλούμι ψητό και πού και πού κλασικό ελληνικό μουσακά. Και αλίμονο αν δεν υπήρχε και μία πίτα στον κατάλογο. Η σπανακοτυρόπιτα που φτιάχνουν γίνεται μάλιστα ανάρπαστη. Ούτε το γλυκό βέβαια λείπει από το μενού τους και αυτό δεν είναι άλλο από τον πατροπαράδοτο μπακλαβά. 

Όλα φτιάχνονται εκεί από τους ίδιους, ψήνονται στο γκριλ και αποφεύγεται το τηγάνι. Ίσως αυτό τελικά να είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους!