Υλικά
για ταψί διαστ. 40x35 εκ.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1½ κιλό ψίχα κολοκύθας τριμμένη και στυμμένη πολύ καλά
- ½ φλ. ζάχαρη καστανή
- 1-2 κ.σ. μέλι
- 1 φλ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. κανέλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- λίγο γαρίφαλο
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Γλυκό κρασί Μοσχάτο Αλεξανδρείας από τη Λήμνο ή Semillon Botrytis (Sauternes). Η πρόταση του WSPC: Μοσχάτο Λήμνου Γλυκό - Κτήμα Χατζηγεωργίου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την κολοκυθόπιτα γλυκιά με ζάχαρη άχνη και κανέλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε την ψίχα της κολοκύθας σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας σε ταψί διαστάσεων 40x35 εκ., λαδώνοντας καλά το καθένα.
- Απλώνουμε το 1⁄3 της γέμισης και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα επίσης ένα-ένα πολύ καλά. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις γέμισης - φύλλων, κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος.
- Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, προσέχοντας να μη φτάσουμε στον πάτο του ταψιού.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια της πίτας.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα την κόβουμε σε μερίδες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε, ιδανικά όταν είναι χλιαρή καθώς αναδεικνύεται εξαιρετικά η γεύση της.
Για μεγαλύτερη ευκολία κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, τη βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα και λιώνουμε την ψίχα με πιρούνι.