
Όταν πρόκειται για ψήσιμο, οι Έλληνες νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα. Λατρεύουμε να μιλάμε για κρέατα και για ψησίματα. Και μέσα από όλες αυτές τις συζητήσεις και τους χαρακτήρες, υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι «ψηστών». E, λοιπόν τους βρήκαμε και σας τους παρουσιάζουμε. Και μια διευκρίνιση: μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες σε μια ψησταριά, αλλά οι παρακάτω τύποι αφορούν όλα τα φύλα.
Ο επιστήμονας
Ήρθε στη ζωή για να διδάξει και να μορφώσει τους αδαείς, με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το ψήσιμο, τις κοπές, τις θερμοκρασίες και τις καλύτερες μαρινάδες. Μιλάει με ύφος δέκα καρδιναλίων για αμινοξέα και αναγωγικά σάκχαρα. Βέβαια, αυτό δεν τον αποκλείει από το να κάψει τα κρέατα ή τα λουκάνικα που ψήνει, παρασυρμένος από το πάθος των διαλέξεων που δίνει με το πάθος του πρύτανη του BBQ.
Ο influencer
Αυτός είναι νεοφυής τύπος. Λατρεύει τις φωτογραφίες, το instagram και το TikTok. Περνάει ώρες για να βγάλει τη σωστή πόζα, για να βρει τον σωστό φωτισμό, το ανάλογο hashtag για να βάλει στα reels του. Κάποιοι είναι γνώστες του ψησίματος, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην έχουν και πολλές γνώσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχει το καλύτερο timeline και θα το ζει στο έπακρο. Καλό θα είναι να έχεις και μια καβάτζα για να είσαι σίγουρος ότι θα φας.
O «της τελευταίας στιγμής»
Ο αναβλητικός αυτός τυπάς είναι από τους πιο συχνούς. Είναι ο τύπος «το 'χω». Αναβάλει συνεχώς την προετοιμασία του BBQ και τελικά φτάνει τελευταία στιγμή για να κάνει προμήθειες. Είναι περίεργα τρένα (ένας από αυτούς και εγώ), αλλά για έναν περίεργο τρόπο τελικά συντονίζονται οι πλανήτες και τα καταφέρνουν όλα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους υποψιάζεσαι, αφού είναι καταφερτζήδες. Τα καταφέρνουν τελικά και αν ξέρουν και από ψήσιμο, μπορεί να είναι και από τους νικητές.
Ο φιγουρατζής
Ο τύπος αυτός πιστεύει και το λέει ότι έχει τα καλύτερα κρέατα, τις καλύτερες μαρινάδες, την καλύτερη ψησταριά, τις καλύτερες λαβίδες, το καλύτερο ταψί με καπάκι. Ουφ κουράστηκα. Φωνάζουν για να ζητήσουν το λεμόνι, τη λαβίδα και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Μιλάνε μεγαλόφωνα, με κινήσεις θεατρικές, λες και ανεβάζουν παράσταση. Τούς έχασε η σκηνή τους κέρδισε η ψησταριά. Δεν υπάρχουν στατιστικές όσο προς τις επιδόσεις τους. Μπορεί να είναι ψώνια, αλλά ίσως να ξέρουν και να ψήνουν. Σε κάθε περίπτωση θα σου ζαλίσουν το κεφάλι.
Ο DJ
Δεν διανοείται να αρχίσει να ψήνει, χωρίς να βάλει μουσική. Έχει προμηθευτεί φορητό ηχείο τελευταίου τύπου, πιθανώς και με led-ακια που αναβοσβήνουν. Ρεπερτόριο; Απέραντο. Κλαρίνα, rap, trap, Πάριος, Οικονομόπουλος, όλα μέσα. Συνήθως έχει κάποια ηλικία και κάπου υπάρχει και ένας αναπτήρας Dunhill και ένα ποτήρι ουίσκι «από το δικό του». Έχει ζήσει όλα τα κλαρίνα της ηρωικής επαρχίας. Η Γωγώ Τσαμπά, είναι το είδωλό του. Το καλό όμως με αυτόν είναι ότι έχει ψήσει κοπάδια. Δεν πιστεύει σε vegan και τέτοια. Τον παίρνεις είδηση, όταν έρχεται στο ψήσιμο ακούγοντας Μπίλυ Καρά και Γυρισεεεεε. Πιάσε πιάτο δίπλα του, κερνάει πετσούλα φρεσκοψημένη και μεζέ!
Μία λεπτομέρεια. ΟΛΟΙ οι τύποι ψηστών δεν θέλουν υποδείξεις. Πρώτον επειδή ξέρουν (ή νομίζουν ότι ξέρουν) να ψήνουν και δεύτερον και βασικότερον: Κρατάνε πηρούνα!