Όλο και περισσότερα superfoods μπαίνουν συνεχώς στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους να πρωταγωνιστούν, ωστόσο συνεχώς νέα «διαμάντια» της διατροφής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η σπιρουλίνα είναι ένα από αυτά. 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από πού μπορεί να αντλούν το έντονο και περίεργο χρώμα τους διάφορα smoothies ή bowls; Τι μπορεί να περιλαμβάνουν ώστε να έχουν πράσινο ή μπλε χρώμα; Το πράσινο μπορεί να συνδέεται με διάφορες τροφές, όπως τα πράσινα λαχανικά ή το τσάι matcha, όμως είναι πολύ πιθανό για το μπλε, απόλυτα instagrammable χρώμα ενός bowl να ευθύνεται η μπλε σπιρουλίνα. 

Τι είναι η σπιρουλίνα 

Η σπιρουλίνα θεωρείται τα τελευταία χρόνια ένα ιδιαίτερα δημοφιλές συμπλήρωμα. Πρόκειται στην ουσία για έναν τύπο γαλαζοπράσινων, βρώσιμων για τον άνθρωπο, φυκιών από αλκαλικές λίμνες, που καταναλώνεται για αιώνες από διάφορους πολιτισμούς σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Όπως λέγεται, μάλιστα, για πρώτη φορά καταναλώθηκε από τους Αζτέκους.

Σήμερα, η έρευνα υποστηρίζει πολλά από τα πιθανά οφέλη της σπιρουλίνας και οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις δυνατότητές της για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας.

Αρχικά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 4 γρ. πρωτεΐνης), διαθέτει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, Α, Κ, ενώ είναι γνωστή και για τη μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η σπιρουλίνα περιέχει επίσης μαγνήσιο, μέταλλο που υποστηρίζει τις φυσιολογικές καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού, όπως οι μυϊκές κινήσεις και ο χτύπος της καρδιάς.

Θα τη βρεις σε μορφή σκόνης, κάψουλας και δισκίων και προστίθεται σε ορισμένες μπάρες πρωτεΐνης, smoothies και χυμούς. Ωστόσο, τελευταία τη βλέπουμε να χρησιμοποιείται ακόμη και στη μαγειρική. Συνήθως έχει βαθύ πράσινο χρώμα, ωστόσο υπάρχει και η μπλε σπιρουλίνα, με εντυπωσιακό γαλάζιο χρώμα. Το πράσινο οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη.

Σπιρουλίνα


Πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις 

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να εντάξεις τη σπιρουλίνα στα καθημερινά σου γεύματα είναι να προσθέσεις 1 κουταλιά της σκόνης της σε smoothies, bowls και χυμούς. Οι ευεργετικές της ιδιότητες όμως την έχουν κάνει - κάπως δειλά ακόμη - να μπαίνει και σε άλλες συνταγές. Δεδομένου ότι μιλάμε στην ουσία για ένα φύκι, σημείωσε ότι η γεύση της δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, όμως αν την εντάξεις σε συνταγές με διάφορα άλλα υλικά, τότε αυτό δεν θα σε επηρεάσει. 

Συγκεκριμένα μπορεί να προστεθεί σε: 

  • Σούπες, όταν αυτές βρίσκονται κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε η σπιρουλίνα να μη χάσει τα θρεπτικά συστατικά της.
  • Ενεργειακές μπάρες: Μπορεί να ταιριάξει μοναδικά με ξηρούς καρπούς, δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα, δημιουργώντας ένα απόλυτα πρωτεϊνούχο σνακ.
  • Σάλτσες ή dip: Όπως καταλαβαίνεις βέβαια το έντονο χρώμα της σπιρουλίνας θα υπερισχύσει, επομένως καλό είναι να την εντάσσεις σε πράσινες σάλτσες, των οποίων το χρώμα θα γίνει ακόμη πιο «παιχνιδιάρικο» (πχ. πέστο, γουακαμόλε κλπ.).
  • Κέικ: Αρκετές φορές έχουμε δει κέικ με έντονο πράσινο χρώμα, για το οποίο ευθύνεται η σπιρουλίνα. Για παράδειγμα, συνδυάζεται άνετα με την ουδέτερη γεύση ενός banana bread.