Η Ελλάδα έχει την τιμητική της όταν έχουμε να κάνουμε με ντιπ και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ατελείωτες βουτιές ψωμιού, πατάτας τηγανητής ή ό,τι άλλο έχεις παραγγείλει καθώς απολαμβάνεις ένα παρεΐστικο γεύμα στο αγαπημένο σου ταβερνάκι. Για εμάς είναι αυτονόητο, όμως στη λίστα του Taste Atlas για τα 16 καλύτερα νοτιοευρωπαϊκά ντιπ - αλοιφές, όπως θα λέγαμε εδώ - μας επιβεβαιώνει και ναι, για να σε προλάβουμε, φυσικά και το τζατζίκι βρίσκεται ανάμεσά τους, μαζί με άλλες έξι ελληνικές αλοιφές.

Τζατζίκι

«Ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και μυρωδικά, όπως άνηθος», λέει το Taste Atlas. Απλό, απέριττο και δροσερό, το τζατζίκι σερβίρεται στο 90% του ελληνικού τραπεζιού μετά τη θάλασσα, στο αγαπημένο σε όλους μας σουβλάκι, όπως και σε κάθε γεύμα τουρίστα που έρχεται στη χώρα μας για να γνωρίσει αυτό το πασίγνωστο και πολυσυζητημένο «Greek summer». Επίσης, παραλλαγές του δικού μας τζατζικιού βρίσκουμε σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία, ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον fact αποτελεί το γεγονός ότι η λέξη τζατζίκι προέρχεται από την τουρκική γλώσσα, από τη λέξη cacık, της οποίας βέβαια η προέλευση είναι αβέβαιη.

Τυροκαυτερή

Και αν υπάρχει μία διαμάχη πάνω από το τραπέζι της ταβέρνας, τότε αυτή αφορά σίγουρα τη διαφωνία μεταξύ των «team τζατζίκι» και «team τυροκαυτερή» που σχεδόν πάντα καταλήγει με το «βάλε ένα και από τα δύο». Το τιμημένο ορεκτικό φτιάχνεται με έναν συνδυασμό από φέτα, γάλα ή γιαούρτι, καυτερές πιπεριές, ελαιόλαδο και ξύδι και προορίζεται για μερακλίδικους ουρανίσκους.

Παραδοσιακό τζατζίκι

Τυροκαυτερή

Φάβα

Με λίγα υλικά, «παντρεμένη» με μπόλικο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι και κάππαρη ή πιο λιτή, η φάβα κρύβει μέσα της πλούσια γεύση, αναμνήσεις από παλιούς καφενέδες και ένα αιώνιο beef για το αν τελικά αποτελεί απλώς ένα ορεκτικό ή αν σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο, αφού στην τελική είναι και αυτό ένα όσπριο όπως όλα τα άλλα. Βράζεται μαζί με κρεμμύδια και διάφορα μπαχαρικά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να μετατραπεί σε έναν κρεμώδες, βελούδινο πουρέ. Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, ενώ σε άλλες χώρες, από αποξηραμένους και ξεφλουδισμένους σπόρους αρακά.

Σκορδαλιά

Τι και αν την έχουμε συνδέσει κυρίως την 25η Μαρτίου, ως συνοδευτικό του τηγανητού μπακαλιάρου; Κάποιοι επιλέγουν τη σκορδαλιά κάθε φορά που θα τη βρουν στο μενού μίας ταβέρνας, ακόμη και αν κάνουν ώρες για να τη χωνέψουν μετά. Με πουρέ πατάτας ή ψωμί, γενναία ποσότητα ελαιολάδου και φυσικά σκόρδο, τόσο όσο ταιριάζει στα γούστα σου. Το ψάρι είναι ο αγαπημένος της φίλος, όπως και παντζάρια και τα βραστά λαχανικά.

Φάβα

Σκορδαλιά

Μελιτζανοσαλάτα

Ακόμη και όσοι δε συμπαθούν τις μελιτζάνες σίγουρα έχουν εντυπωσιαστεί από μια πετυχημένη μελιτζανοσαλάτα, με αυτή τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση που σου αφήνει η καψαλισμένη μελιτζάνα. Στην πιο απλή εκδοχή της θα τη βρεις να φτιάχνεται απλώς με σκόρδο και ελαιόλαδο, ενώ ανάλογα τα γούστα μπορεί να περιέχει και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, μυρωδικά, ακόμη και μαγιονέζα.

Μελιτζανοσαλάτα


Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί επίσης μία αλοιφή που είναι συνδεδεμένη με μία συγκεκριμένη περίοδο, τη Σαρακοστή του Πάσχα και γενικά τη νηστεία, αλλά ευτυχώς στις περισσότερες ταβέρνες με θαλασσινά μπορείς να την απολαύσεις όλο το χρόνο. Αποτελεί επίσης και τουρκική σπεσιαλιτέ και φτιάχνεται συνήθως με ψωμί που έχεις μουλιάσει, ταραμά, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. 

Καπαροσαλάτα

Η νησιώτικη συνταγή κέρδισε επάξια τη θέση της στη λίστα, αν και δεν τη συναντάμε τόσο συχνά όσο τις παραπάνω. Ακόμη όμως και αν δεν αγαπάς την κάπαρη, αν έχεις βρεθεί σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Κύθνος, η Σύρος ή η Σίφνος, για παράδειγμα, φρόντισε να τη δοκιμάσεις και δε θα χάσεις. Εδώ έχουμε πάλι τη βάση ψωμιού ή βραστής πατάτας, με μπόλικη κάπαρη, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Να ξέρεις πάντως ότι ταιριάζει τέλεια με κρεατικά και ψητά, ενώ αποτελεί ιδανικό άλειμμα για το ψωμί.