
Η αγαπημένη μελόπιτα, που έχει τις ρίζες της στη Σίφνο, κατέκτησε την τέταρτη θέση και η κρητική πίτα από τα Σφακιά τη δέκατη! Την πρωτιά, κέρδισε το πολωνικό τσίζκεϊκ ή αλλιώς «Sernik».
Η μελόπιτα
«Αυτή η ελαφριά ελληνική λιχουδιά συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αν και οι διάφορες παραλλαγές της βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλή, χωρίς ζύμη, τούρτα. Συνιστάται να γαρνίρουμε τη μελόπιτα με μια πρέζα κανέλα και επιπλέον ρίγη μέλι», γράφει για τη μελόπιτα το Taste Atlas.
Η σφακιανή πίτα
Για τη σφακιανή πίτα, ο γαστρονομικός οδηγός σημειώνει ότι, «είναι μια παραδοσιακή κρητική λιχουδιά που συνδυάζει στρώσεις από λεπτή, άζυμη ζύμη και μαλακή λευκή τυρόπηγα (τυρόγαλα). Η πίτα παρασκευάζεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και λίγο ρακί (τσικουδιά Κρήτης), και αντί να γεμίζεται με τοπική μυζήθρα, η ζύμη ζυμώνεται μαζί με το τυρί. Η πίτα καταναλώνεται συνήθως ζεστή ως γλυκό πρωινό και παραδοσιακά σερβίρεται με θυμάρι μέλι, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Άλλα τυπικά επικάλυψης για γεύση περιλαμβάνουν σουσάμι, κανέλα και φιλέ αμυγδάλου».
Η δεκάδα του Taste Atlas
1. Sernik, Πολωνία
2. Kunāfah, Αίγυπτος
3. Basque cheesecake, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
4. Μελόπιτα, Σίφνος, Ελλάδα
5. New York-style cheesecake, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
6. Japanese cheesecake, Ιαπωνία
7. Kohupiimakreem, Εσθονία
8. Mel i mató, Καταλονία, Ισπανία
9. Møsbrømlefse, Bodø, Νορβηγία
10. Σφακιανόπιτα, Κρήτη, Ελλάδα
Τα καλιτσούνια
Τα κρητικά καλιτσούνια τοποθετήθηκαν στη 13η θέση της κατάταξης του Taste Atlas: «Προερχόμενα από το ελληνικό νησί της Κρήτης, τα καλιτσούνια ή σκαλοτσούνια είναι ένα παραδοσιακό, μικρού μεγέθους σνακ που διατίθεται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μπορεί να είναι τόσο αλμυρό όσο και γλυκό. Στην πιο παραδοσιακή του μορφή, συνδυάζει ένα άζυμο ζυμάρι και μια γέμιση που αποτελείται από φρέσκο τυρί αγελαδινού γάλακτος που ονομάζεται μυζήθρα. Οι γλυκές ποικιλίες εμπλουτίζουν το τυρί με κανέλα και ξύσμα λεμονιού, ενώ οι αλμυρές εκδοχές χρησιμοποιούν περιστασιακά σπανάκι. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με το Πάσχα, σήμερα απολαμβάνεται όλο το χρόνο».
Δες ολόκληρη τη λίστα του Taste Atlas εδώ.