Ήξερες ότι υπάρχουν θαλασσινά που καλλιεργούνται σε εργαστήριο; Ναι, καλλιεργούνται. Ένας σολομός που σερβιρίστηκε σε εστιατόριο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, όπως έγινε γνωστό, προήλθε από κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε δεξαμενές σε ένα πρώην εργοστάσιο μικροζυθοποιίας στο Σαν Φρανσίσκο και στα τέλη Μαΐου έγινε το πρώτο θαλασσινό προϊόν κυτταρικής καλλιέργειας που έλαβε έγκριση ασφαλείας από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. 

Αυτός ο σολομός προορίζεται να καταναλωθεί ωμός, όπως το σούσι, ή να ωριμάσει, όπως στο σεβίτσε. Το Kann είναι το πρώτο εστιατόριο που τον προσέφερε, ενσωματώνοντάς τον σε ένα ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο με πίκλα φράουλας και ντομάτα. Ο σεφ Yoshi Okai τον σέρβιρε ως σασίμι και θα τον συμπεριλάβει στη σειρά omakase στο εστιατόριό του στο Τέξας από τα μέσα Ιουλίου. 

Επίσης, τουλάχιστον δύο προϊόντα κοτόπουλου εργαστηριακής καλλιέργειας έχουν λάβει προηγουμένως το πράσινο φως της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Όμως η έγκριση για τον σολομό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών, η οποία δουλεύει για την παραγωγή υποκατάστατων του παραδοσιακού κρέατος και των ψαριών που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις. 

Πώς φτιάχνονται τα ψάρια και θαλασσινά εργαστηριακής καλλιέργειας

Ενώ η εναλλακτική πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί από φυτά ή ζύμωση, τα καλλιεργημένα θαλασσινά προέρχονται κυρίως από ζωικά κύτταρα. Τα κύτταρα απομονώνονται από συγκεκριμένα είδη, παρέχοντας το υλικό που απαιτείται για τη δημιουργία συνεχώς χρησιμοποιήσιμων κυτταρικών σειρών.

Τα κύτταρα που προέρχονται από σολομό του Ειρηνικού αναπτύσσονται σε μεγάλες δεξαμενές και τροφοδοτούνται με ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, βιταμινών, αλάτων, σακχάρων, πρωτεϊνών και λιπών.

Τα κύτταρα στη συνέχεια ξεπλένονται και μεταφέρονται στην κουζίνα, όπου αναμειγνύονται με συστατικά φυτικής προέλευσης για να βοηθήσουν στη δημιουργία μορφής και δομής και να παρέχουν περαιτέρω θρεπτικά στοιχεία. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο κομμάτι ψαριού 220 γραμμαρίων. 

Αξίζει να πούμε ότι συγκριτικά, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ωριμάσει ένας ζωντανός σολομός.

Τα πιθανά οφέλη του σολομού που καλλιεργείται στο εργαστήριο

Τα θαλασσινά, ιδίως τα ψάρια, αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σε μια μελέτη του 2021 εκτιμάται ότι η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 80% έως το 2050.

Όμως, δυστυχώς τα αποθέματα απειλούνται από την υπεραλίευση, και ενώ τα εκτρεφόμενα θαλασσινά έχουν συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης, η υδατοκαλλιέργεια μπορεί να έχει τις δικές της περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Οι ανθρώπινες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για δημοφιλή είδη θαλασσινών, όπως ο τόνος και ο σολομός, σύμφωνα με δηλώσεις του Max Valentine, ανώτερου επιστήμονα και διευθυντή της εκστρατείας κατά της παράνομης αλιείας και διαφάνειας της Oceana (διεθνής οργάνωση προστασίας των ωκεανών). «Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως το Άγιο Δισκοπότηρο για τη διάσωση των ωκεανών, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση για εναλλακτικές επιλογές για τη μείωση της πίεσης», δήλωσε.

«Η έγκριση της Wildtype ήταν πραγματικά σπουδαία για ολόκληρη τη βιομηχανία», δήλωσε ο Lou Cooperhouse, ιδρυτής και πρόεδρος της BlueNalu, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο και παρασκευάζει τόνο με κυτταρική καλλιέργεια.

«Αυτού του είδους τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν επιλογές για τους καταναλωτές που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να βρεθούν στα ψάρια που αλιεύονται και στα ψάρια που εκτρέφονται», δήλωσε ο Aryé Elfenbein, συνιδρυτής της Wildtype.

Επιπλέον, όπως λέγεται, τα θαλασσινά με κυτταρική καλλιέργεια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των αποβλήτων, καθώς τα τεμάχια πρωτεϊνών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους και δεν δημιουργούν υπολείμματα.

Τι λες, θα το δοκίμαζες;

Πηγή: The Washington Post