Τις γιορτινές ημέρες, όλο και κάποιο κομψό, πιο επίσημο γεύμα ή δείπνο θα ετοιμάσεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και μπορεί ο βασικός πρωταγωνιστής να είναι το φαγητό, αλλά δεν πρέπει να αμελήσεις και το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού. Είναι αυτό που θα δώσει το κάτι παραπάνω στην όλη εμπειρία και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου.

Σίγουρα πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί ποια εθιμοτυπία πρέπει να ακολουθήσεις. Ποιο είναι το σωστό ποτήρι ή το σωστό μαχαίρι για κάθε περίσταση; Πού μπαίνουν τα ποτήρια και πού η πετσέτα; Οπλισμένος με μερικούς απλούς κανόνες εθιμοτυπίας σίγουρα θα γλιτώσεις την αμηχανία και θα στήσεις σωστά το τραπέζι σου.

Η σωστή τοποθέτηση του σερβίτσιου

Οι κανόνες της εθιμοτυπίας στο τραπέζι, είναι στην πραγματικότητα πολύ απλοί, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα σημαντικό ή μεγάλο γεύμα: Στη μέση μπαίνει το σερβίτσιο - από κάτω το πιάτο για το κυρίως και από πάνω το πιάτο της σαλάτας. Στα δεξιά θα τοποθετήσεις τα κουτάλια και τα μαχαίρια, ξεκινώντας πάντα με το κουτάλι στην άκρη δεξιά για τη σούπα, ένα μικρό μαχαίρι για αρχή (ακριβώς στο πλάι) και στη συνέχεια, το παραδοσιακό επιτραπέζιο μαχαίρι. Και στις δύο περιπτώσεις οι άκρες των μαχαιριών κοιτούν προς το εσωτερικό του τραπεζιού.

Στα αριστερά του σερβίτσιου τοποθετούνται τα πιρούνια, με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, ξεκινώντας και σε αυτή την περίπτωσή από έξω προς τα μέσα. Από έξω δηλαδή θα μπει το πιρούνι για το πρώτο πιάτο και ακολουθεί το πιρούνι για το κυρίως.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις, τα μαχαιροπίρουνα για το γλυκό δεν μπαίνουν στο τραπέζι μέχρι να έρθει η ώρα, το πρωτόκολλο τα τοποθετεί στο τραπέζι από την αρχή. Έτσι, πάνω από το πιάτο, μπαίνει ένα πιρούνι και ένα κουτάλι για το επιδόρπιο. Σημειώνεται ότι όλα τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 4 εκ.

Όσον αφορά στα ποτήρια, θα τοποθετήσεις ένα ποτήρι νερού και δύο ποτήρια κρασιού - ένα για λευκό και ένα για κόκκινο κρασί -, στα δεξιά της θέσης ακριβώς πάνω από τα μαχαίρια. Αν σερβίρεις κόκκινο αλλά και λευκό κρασί, βάλε τα ποτήρια από δεξιά προς τα αριστερά: Λευκό κρασί για το πρώτο πιάτο και πιάτα με ψάρι στο εσωτερικό και μετά το ποτήρι με το κόκκινο κρασί.

Φυσικά, το ψωμί και το βούτυρο έχουν το δικό τους πιάτο, τα οποίο τοποθετείται αριστερά πάνω, με το μαχαίρι του βουτύρου να στήνεται κατά μήκος του πιάτου.

Φάκελος «πετσέτα»: Η σωστή τοποθέτηση και η χρήση της

Όπως γνωρίζεις μια πετσέτα είναι απαραίτητη σε κάθε γεύμα και εξίσου σημαντικό μέρος της εθιμοτυπίας στο τραπέζι είναι το πού θα την τοποθετήσεις. Η πετσέτα μπορεί να μπει σε διαφορετικά σημεία, είτε επάνω στο πιάτο, είτε σε μία από τις πλευρές του πιάτου. Μην κάνεις όμως το λάθος να την τοποθετήσεις μέσα σε κάποιο από τα ποτήρια.

Τώρα ως προς τη χρήση της, αν δεν είσαι βέβαιος πώς να τη χρησιμοποιήσεις μπορείς απλά να τη σηκώσεις μόλις καθίσεις, να την ξεδιπλώσεις και να την τοποθετήσεις στην αγκαλιά σου. Κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις όμως, είναι να τη δέσεις στον λαιμό σου σαν να ήταν σαλιάρα.

Τώρα, αν κατά τη διάρκεια του γεύματος πρέπει να σηκωθείς, το ιδανικό είναι να την αφήσεις ελαφρώς διπλωμένη στα δεξιά του πιάτου και ποτέ αριστερά ή στην καρέκλα σου. Και προς θεού, όταν καθίσεις και εσύ ως οικοδεσπότης για φαγητό, μην κάνεις το λάθος 

Όπως λένε, «practice makes perfect», επομένως τώρα που ξέρεις, όλα θα βελτιωθούν με την εξάσκηση.