Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου το κρασί ήταν στο επίκεντρο, η πορεία τους στον χώρο αυτόν ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, αποτελώντας είτε συνειδητή επιλογή είτε φυσική εξέλιξη της ζωής τους. Ομολογούν ότι «Η διαδοχή από γενιά σε γενιά δεν ήταν εύκολη υπόθεση». Οι γονείς τους, αυτοδημιούργητοι και παθιασμένοι με την οινοποιία, απαιτούσαν σοβαρότητα, αφοσίωση και σεβασμό στον οικογενειακό κόπο. Η καθοδήγηση από την προηγούμενη γενιά, όμως, στάθηκε πολύτιμη, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας και κοινής προσπάθειας. 

Ως τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη λήψη αποφάσεων, όμως η κοινή αγάπη για το κρασί και το όραμά τους επιτρέπουν να ισορροπούν τις διαφορές τους. Κάποιες αποφάσεις είναι δύσκολες, κάποιες ίσως λανθασμένες, όμως η συνεργασία και η κοινή τους στόχευση τους κρατούν ενωμένους. Επέλεξαν να εστιάσουν στο Μοσχοφίλερο, τη γηγενή ποικιλία της Μαντινείας, αναγνωρίζοντας την πολυδυναμικότητά της. Παρά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς, η αφοσίωση σε αυτήν την ποικιλία έγινε το σήμα κατατεθέν τους, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής τους. Μάλιστα εισήγαγαν τη φιλοσοφία του Pet Nat, μιας μεθόδου παραγωγής φυσικών αφρωδών κρασιών, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν νέες εκφράσεις του Μοσχοφίλερου. Η αρχική τους πρόκληση ήταν να πείσουν την ελληνική αγορά να εμπιστευτεί ξανά το Μοσχοφίλερο και να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό. Ωστόσο, η αφοσίωση στην ποιότητα και η εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας σταδιακά απέδωσαν καρπούς. Η χαρά τους πηγάζει από την αναγνώριση, είτε αυτή έρχεται μέσα από βραβεία είτε μέσα από τη σύνδεση των καταναλωτών με το κρασί τους. 

Πιστεύουν ότι η σχέση τους με το κρασί δεν περιορίζεται στην παραγωγή. Είναι μια διαρκής διαδικασία μάθησης, ανακάλυψης και δημιουργίας. Θαυμάζουν τους αμπελουργούς και τις ιστορίες τους, αναγνωρίζοντας ότι το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ανθρώπινο παράγοντα. Παράλληλα, βλέπουν την εμβάθυνση του κοινού στο κρασί ως θετική εξέλιξη που ωθεί τα οινοποιεία σε καλύτερη ποιότητα και καινοτομία. Το μεγάλο τους όνειρο είναι η διεθνής αναγνώριση του Μοσχοφίλερου και η καθιέρωση της ποικιλίας στις παγκόσμιες αγορές. Η δημιουργία ενός οινοποιείου που θα αντικατοπτρίζει την αγάπη και τη φιλοσοφία τους, τόσο σε αρχιτεκτονική όσο και σε παραγωγή, είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους τους. Η νέα γενιά της οικογένειας Μποσινάκη αντιλαμβάνεται την καλή ζωή ως μια απλή, αλλά ουσιαστική απόλαυση: καλό κρασί, καλή παρέα και σημαντικές στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους. Αυτές οι στιγμές είναι που δίνουν νόημα στην πορεία τους και συνεχίζουν να τους εμπνέουν καθημερινά.

Ποια είναι η σχέση της οικογένειάς σας με το κρασί και πόσο σας έχει επηρεάσει;

Κατερίνα: Η σχέση της οικογένειας μας με το κρασί είναι μια σχέση με πολλές «οξύτητες», πολλές «ζυμώσεις», αλλά και όνειρα και αγάπη για το καλό κρασί που ξεκινά από τον παππού τη δεκαετία του '50. Ο ίδιος, με όραμα για την περιοχή της Μαντίνειας, ξεκίνησε ως διανομέας κρασιών. Το όνειρό του για ένα οινοποιείο έγινε πραγματικότητα το 1993, όταν οι γονείς μας, Φώτης και Χριστίνα, έστησαν το οινοποιείο στην καρδιά της Μαντίνειας, μέσα από αμέτρητες θυσίες. Γεννηθήκαμε μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το κρασί ήταν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων και των ενδιαφερόντων μας! Αυτή η εμπειρία μας οδήγησε να ασχοληθούμε με τον χώρο αυτόν, χωρίς να μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν αυτή η επιλογή ήταν αποτέλεσμα της ανατροφής μας ή μια συνειδητή απόφαση. Σήμερα, αυτή η επιρροή μας διαπνέει με έναν πολύ όμορφο και εμπνευσμένο τρόπο, καθώς βλέπουμε το κρασί όχι μόνο ως ένα προϊόν, αλλά ως μια τέχνη και μια παράδοση που μας συνδέει με τον τόπο μας. Η σχέση μας λοιπόν με το κρασί είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και την ταυτότητα της οικογένειάς μας.

Ετικέτες Μποσινάκη

Οινοποιία Μποσινάκη

Ετικέτες Μποσινάκη

Οινοποιία Μποσινάκη

Είναι δύσκολη η διαδοχή από γενιά σε γενιά;

Σωτήρης: Η διαδοχή από γενιά σε γενιά είναι μια σημαντική πρόκληση. Οι γονείς μας είναι αυτοδημιούργητοι και για να μας δείξουν εμπιστοσύνη απαιτούσε εξαιρετική προσπάθεια από πλευράς μας. Προσπάθεια που θα αποδείκνυε ότι αφενός σεβόμαστε τους δικούς τους κόπους και αφετέρου ακολουθούμε την ίδια φιλοσοφία και το κοινό όραμα για την ανάδειξη της περιοχής. Κάθε βήμα που κάνουμε, φέρνει μαζί του το βάρος των ευθυνών και την πίεση της πιθανής αποτυχίας. Υπάρχει ευτυχώς και η καθοδήγηση από την προηγούμενη γενιά, η οποία μας προσφέρει στήριξη και γνώση. Αυτό, είναι και το ωραίο της διαδικασίας: όλοι μας να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό, την παραγωγή ποιοτικού κρασιού που θα αντανακλά την αγάπη και την αφοσίωσή μας για αυτό που κάνουμε.

Είστε αφοσιωμένοι σε μια και μόνο ποικιλία, το Μοσχοφίλερο. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την επιλογή;

Σωτήρης: Η επιλογή μας να εστιάσουμε στο Μοσχοφίλερο βασίζεται σε δύο βασικούς λόγους: την πολυδυναμικότητα αυτής της ποικιλίας και την ανάδειξη του τόπου μας. Το Μοσχοφίλερο είναι μια γηγενής ποικιλία που αντανακλά το terroir της περιοχής μας και έχει τη δυνατότητα να παράγει ποικιλία κρασιών, από αφρώδη έως σχεδόν κόκκινα. Είναι μια ποικιλία που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτή η μοναδικότητα μας ενθουσιάζει και μας ωθεί να συνεχίσουμε να την εξερευνούμε και να την αναδεικνύουμε. Είναι μια δύσκολη επιλογή. Όταν υπάρχουν τόσες εναλλακτικές και με διαφορετικές επιταγές από την αγορά, το να αφοσιώνεσαι σε κάτι, απαιτεί επιπλέον κόπο. 

Πώς ισορροπείτε οι τρεις αδελφοί τις απόψεις και τις διαφορές σας στις αποφάσεις;

Κατερίνα: Ευτυχώς το τρία είναι μονός αριθμός και πετυχαίνουμε εύκολα την πλειοψηφία (γέλια). Φυσικά, κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του άποψη και προσέγγιση, αλλά τελικά επιλέγουμε να ακολουθούμε αυτό που είναι καλύτερο για το σύνολο. Η συνεργασία και ο σεβασμός στις απόψεις του άλλου είναι τα «κλειδιά» για να λειτουργούμε αρμονικά. Η αλήθεια είναι ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα οπότε και οι περισσότερες αποφάσεις μας βγαίνουν αυθόρμητα και αβίαστα, σαν κάτι να είναι αυτονόητο. Υπάρχουν βέβαια και οι αποφάσεις που απαιτούν επιπλέον σκέψη ή δημιουργούν λογομαχίες αλλά στο τέλος πρεσβεύει η λογική. Σίγουρα έχουμε πάρει και λάθος αποφάσεις που ίσως μας κόστισαν. Αλλά όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Μαθαίνουμε από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αφενός έχουμε ο ένας τον άλλον και αφετέρου ο στόχος είναι κοινός. Αυτό υποστηρίζεται και από τις κοινές θυσίες που έχουν γίνει από όλους μας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Τι σας έκανε να στραφείτε στα Pet Nat κρασιά; Και εξηγείστε μας τι σημαίνει και τι ανακαλύπτουμε στο ποτήρι μας.

Κωνσταντίνος: Η απόφαση να ασχοληθούμε με τα Pet Nat κρασιά προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν αφρώδη οίνο από Μοσχοφίλερο. Το Pet Nat, είναι η συντομογραφία του PETILLANT NATUREL που σημαίνει "Φυσικά Αφρώδη". Είναι η μέθοδος όπου εμφιαλώνουμε πριν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση, εγκλωβίζοντας έτσι το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στη φιάλη. Αυτό δημιουργεί ένα κρασί με φυσική φυσαλίδα και έναν απρόβλεπτο χαρακτήρα. Στο ποτήρι σας, ανακαλύπτετε μια πιο «ζωντανή» έκφραση του Μοσχοφίλερου – που τα έχει όλα. Φρεσκάδα, οξύτητα, τριαντάφυλλα, λάιμ και ορυκτά που οδηγούν τον ουρανίσκο σε πιο φρουτώδεις γεύσεις με δροσιστικό, ξηρό και αφρώδες φινίρισμα.

Κωνσταντίνε, είσαι το νεότερο μέλος της οικογένειας. Τι σε έκανε να ακολουθήσεις το δρόμο του κρασιού;

Μεγάλωσα μέσα στο οινοποιείο, όλοι γύρω μου καταπιάνονταν με οινοποιητικές εργασίες, «απορροφούσα» αρώματα και ήμουν σε συνεχή επαφή με την φύση αλλά και με το κρασί. Μάλιστα από διηγήσεις ξέρω ότι έχω ανοίξει την βάνα από δεξαμενή 5tn με αποτέλεσμα να «λουστώ» από το κρασί που περιείχε σε ηλικία μόλις 5 ετών! (γέλια) Μέχρι και πιο μεγάλος δεν είχα καταλάβει πόσο με επηρέαζε όλο αυτό. Η οικογένεια μου από την αρχή με άφησε ελεύθερο να επιλέξω τι είναι αυτό που θέλω να κάνω. Το να γυρίσω στο οινοποιείο δεν το θεώρησα ποτέ ως υποχρέωση. Η απάντηση ήρθε νομοτελειακά μόνη της. Ήμουν μέρος όλου αυτού. Ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου κρασί. Δεν μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλο δρόμο, καθώς αυτός ο κόσμος είναι μέρος της ταυτότητάς μου.

Κατερίνα Μποσινάκη

Κατερίνα Μποσινάκη: Το πιο φιλόδοξο όνειρο είναι να φτιάξουμε το πιο όμορφο οινοποιείο του κόσμου, σε κτίριο, σε κρασί και σε «ψυχή»!

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στην επαγγελματική σας πορεία;

Κατερίνα: Όσον αφορά την εσωτερική αγορά, η δυσκολία να πείσουμε τον κόσμο να ξαναδώσει μια ευκαιρία στην ποικιλία του Μοσχοφίλερου, τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια που βγήκαμε στην αγορά, ήταν η μεγαλύτερη. Το Μοσχοφίλερο είναι μια μοναδική ποικιλία που δυστυχώς είχε χάσει την αίγλη της. Ξέρετε πως το Μοσχοφίλερο ήταν το μόνο κρασί που ζητούνταν στο εστιατόριο, πίσω στην δεκαετία του 1990, με το όνομα της ποικιλίας; Ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο έλεγαν όλοι, όχι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Κι αυτό από μόνο του είναι κάτι. Ευτυχώς αρχίζει να ξανακερδίζει έδαφος και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Σε διεθνές επίπεδο είναι ο διεθνής ανταγωνισμός, ο οποίος για πολλά χρόνια δεν αναγνώριζε την Ελλάδα ως μια σημαντική δύναμη στον χώρο του κρασιού. Ωστόσο, και αυτή η κατάσταση αλλάζει σταδιακά, καθώς οι ελληνικές ετικέτες κερδίζουν την αναγνώριση που αξίζουν. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση, και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.

Σήμερα οι άνθρωποι εμβαθύνουν στον κόσμο του κρασιού. Τι πιστεύετε γι' αυτό;

Κωνσταντίνος: Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη. Και για εμάς αυτό είναι ευτύχημα. Η γνώση είναι δύναμη. Όσο εκπαιδεύεται το κοινό επιλέγει όλο και ποιοτικότερο κρασί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ενημερωμένους καταναλωτές, με αυξημένες απαιτήσεις. Μέσα από αυτές τις απαιτήσεις τα οινοποιεία δεν έχουμε παρά να γινόμαστε όλο και καλύτεροι! Βέβαια υπάρχει και η πεποίθηση πως όσα περισσότερα γνωρίζεις για το κρασί τόσο σιγουρεύεσαι ότι δεν ξέρεις τίποτε για αυτό! Άρα; Μάταιο; (γέλια).

Ποιες προσωπικότητες έχετε γνωρίσει μέσα από το κρασί και ποιες θαυμάζετε;

Σωτήρης: Έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους από τον χώρο του κρασιού, κάποιοι από τους οποίους έχουν γίνει φίλοι μας. Από κάθε επίπεδο είτε από οινοποιούς είτε από ανθρώπους που υπηρετούν το κρασί. Το κρασί είναι προσωποπαγές, έχει σημασία ο παράγοντας άνθρωπος. Και οι άνθρωποι του κρασιού έχουν μια ποιότητα. Ίσως δεν έχουμε γνωρίσει «διασημότητες» του κρασιού αλλά για εμάς οι super stars του κρασιού είναι οι αμπελουργοί της κάθε ζώνης, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και μας εμπνέουν με την αφοσίωσή τους παρά τις αντιξοότητες. Και για αυτές μας τις επαφές είμαστε λίγο παραπάνω περήφανοι.

Ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα σας;

Κατερίνα: Η σημαντικότερη στιγμή ήταν η στιγμή που αποφασίσαμε να εμφιαλώσουμε το δικό μας κρασί. Έκτοτε ζούμε συνεχώς μεγάλες στιγμές (γέλια). Χωρίς αστεία όμως, είναι πολλές. Στιγμές όπως η στιγμή που η Μαντινεία εσοδείας 2017 επιλέχθηκε από την United Airlines για την first Class το 2019, ή η βράβευση του οινοποιείου μας από την ομάδα του περιοδικού Γαστρονόμου την ίδια χρονιά, μαζί με πολύ αξιόλογους συναδέλφους. Η ακόμη όταν κόσμος έρχεται στις εκθέσεις και μας μιλάει για το κρασί μας, που το πρωτοδοκίμασε; Με τι το συνδύασε; Πόσο αξέχαστα πέρασε μαζί με τους δικούς του ανθρώπους; Για εμάς είναι μεγάλη στιγμή. Γινόμαστε μέρος της συντροφιάς. Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια και την βράβευση της Μαντινείας εσοδείας 2014 με Double Gold στον Διεθνή Διαγωνισμό The Balkans International Wine Competition το 2020, ποιος θα το πίστευε; Διπλό χρυσό σε ένα Μοσχοφίλερο 5ετίας. Είναι πολλές οι μεγάλες στιγμές λοιπόν και μας επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα πολύ βαθύ στην οικογένεια μας.

Σωτήρης Μποσινάκης

Σωτήρης Μποσινάκης: Δεν είναι εύκολο σπορ το επιχειρείν στην Ελλάδα το 2025

Κωνσταντίνος Μποσινάκης

Κωνσταντίνος Μποσινάκης: Όσο περισσότερος κόσμος εισέρχεται στο κρασί τόσο και νέες τάσεις θα ξεπηδούν

Ποια οινολογική χρονιά νοσταλγείτε;

Σωτήρης: Το 2017 ήταν μια χρονιά που ακόμα θυμόμαστε με ιδιαίτερη αγάπη. Τα αποτελέσματα που έδωσε ήταν εξαιρετικά και τα κρασιά αυτής της χρονιάς συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Πιστεύετε ότι οι πολύ υψηλές τιμές που συναντά ορισμένες φορές κανείς στον κόσμο του κρασιού είναι αποτύπωση της πραγματικής αξίας ενός προϊόντος ή είναι υπερτιμημένο δείγμα μιας κοινωνίας ευδαιμονίας;

Κωνσταντίνος: Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μονοδιάστατη. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν κρασιά που δικαιολογούν απολύτως την υψηλή τιμή τους, καθώς η ποιότητα της πρώτης ύλης, η διαδικασία παραγωγής, η παλαίωση και η περιορισμένη διαθεσιμότητα συνθέτουν ένα σύνολο στοιχείων που αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους αξία. Από την άλλη, είναι αλήθεια πως σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή μπορεί να καθορίζεται περισσότερο από το brand, τις αγοραστικές τάσεις και τον παράγοντα της αποκλειστικότητας παρά από τα ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά για όλα τα γούστα και βαλάντια, και η σωστή επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.

Θεωρείτε ότι το ελληνικό κρασί είναι υπερτιμημένο; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σε ότι αφορά τη σχέση κόστους-απόδοσης για τα ελληνικά κρασιά;

Σωτήρης: Όχι, δεν θεωρούμε ότι το ελληνικό κρασί είναι υπερτιμημένο. Αναμφίβολα, υπάρχουν κάποιες ετικέτες που μπορεί να θεωρηθούν ακριβές, αλλά αυτές αποτελούν τη μειοψηφία. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, αλλά η πλειονότητα των ελληνικών κρασιών προσφέρει εξαιρετική ποιότητα σε σχέση με την τιμή τους. Ναι, υπάρχουν ξένα κρασιά ίσως σε καλύτερες και ανταγωνιστικότερες τιμές αλλά θα πρέπει να κρίνουμε και την αφετηρία τους αλλά και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν. Δεν είναι εύκολο σπορ το επιχειρείν στην Ελλάδα το 2025.

Ποιο είναι το πιο φιλόδοξο όνειρο σας που περιμένετε να πραγματοποιηθεί;

Κατερίνα: Η εξάπλωση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο σε διεθνές επίπεδο. Είναι μια ποικιλία με τεράστιες δυνατότητες, η οποία μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, αρκεί να συνεχίσουμε τη σωστή δουλειά τόσο στην παραγωγή όσο και στην επικοινωνία της προς το καταναλωτικό κοινό. Η αναγνώριση και καθιέρωση στον χώρο της οινοποιίας επίσης αποτελεί πάντα έναν στόχο που δίνει κίνητρο για διαρκή βελτίωση αλλά ίσως το πιο φιλόδοξο όνειρο είναι να φτιάξουμε το πιο όμορφο οινοποιείο του κόσμου, σε κτήριο, σε κρασί και σε «ψυχή»!

Οινοποιία Μποσινάκη

Τα Pet Nat κρασιά προέκυψαν από την ανάγκη της οικογένειας Μποσινάκη να δημιουργήσει έναν αφρώδη οίνο από Μοσχοφίλερο. Όσο για το τι σημαίνει η ονομασία τους... Το Pet Nat, είναι η συντομογραφία του PETILLANT NATUREL που σημαίνει "Φυσικά Αφρώδη".

Ποικιλία Μοσχοφίλερο

Υπάρχει μόδα στο κρασί;

Κωνσταντίνος: Αναμφίβολα, το κρασί, όπως και κάθε άλλο προϊόν, επηρεάζεται από τάσεις και μόδες. Μέχρι τη δεκαετία του 2000, οι επιλογές σε ροζέ κρασιά ήταν περιορισμένες, ενώ σήμερα αποτελούν έναν από τα trends. Ομοίως και τα κρασιά πιο χαμηλής παρέμβασης. Όσο περισσότερος κόσμος εισέρχεται στο κρασί τόσο και νέες τάσεις θα ξεπηδούν. Κάποιες από αυτές τις τάσεις είναι παροδικές, ενώ άλλες έρχονται για να μείνουν και να διαμορφώσουν νέες καταναλωτικές συνήθειες. Για αυτό και είναι δύσκολο το να είσαι αφοσιωμένος στον στόχο σου όπως είπαμε παραπάνω.

Τι σημαίνει για σας καλή ζωή και πώς την προσεγγίζετε;

Σωτήρης: Η καλή ζωή για μας είναι απλή και συνδέεται με μικρές, αλλά ουσιαστικές απολαύσεις: μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, μια καλή παρέα και, φυσικά, ένα καλοφτιαγμένο κρασί. Δεν χρειάζονται υπερβολές για να απολαύσει κανείς τη ζωή. Αντιθέτως, η ευτυχία βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Τι σας χαλαρώνει;

Κατερίνα: Έμενα το τελευταίο διάστημα με χαλαρώνει η συναναστροφή μου με τις ανιψιές μου, είναι οι κόρες του Σωτήρη και είναι μόλις 4 ετών. Είναι απίστευτη η ενέργεια που παίρνεις από τα παιδιά. Για τον Σωτήρη είναι κυρίως οι εκδρομές με την οικογένεια του και για τον Κωνσταντίνο οι παρέες του. Κυρίως λοιπόν η συναναστροφή με αγαπημένους ανθρώπους. 

Πείτε μου τρία κρασιά που έχετε στην κάβα σας και δεν είναι δικής σας παραγωγής.

Κωνσταντίνος: Plethora 2016 , Τριλογία δια χειρός Κόκκαλη, Σαντορίνη δια χειρός Χαρίδημου Χατζηδάκη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό και με ποιο κρασί το συνοδεύετε;

Κωνσταντίνος: Όλα!  Γενικά είμαστε λάτρεις του καλού φαγητού και πάντα είχε κυρίαρχο ρόλο στην ζωή μας. Και είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δοκιμάζουμε τα πάντα και δεν διστάζουμε να δούμε και πολύ παράτολμους συνδυασμούς. 

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στον τόπο σας και τι σας ενοχλεί;

Κατερίνα: Αγαπάμε τα τοπία, τη φύση, τον αέρα και τον χειμώνα της Αρκαδίας. Αγαπάμε που είναι τόσο γενναιόδωρη!  Ξέρετε, η Αρκαδία είναι γνωστή κυρίως για το  ορεινό τοπίο της  και τα γραφικά χωριά της. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Η Αρκαδία έχει μια πληθώρα ΠΟΠ Προϊόντων που λίγοι γνωρίζουν ότι είναι από αυτό το μέρος. Έχουμε φυσικά το κρασί από Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντινείας, τα μήλα Ντελίσιους ΠΟΠ Πιλαφά, το μέλι βανίλια ΠΟΠ Μαινάλου και φυσικά την φέτα ΠΟΠ Τριπόλεως. Όλα από την Αρκαδία. Αυτό που μας ενοχλεί είναι η έλλειψη νέων ανθρώπων που να ασχολούνται με τη γη και την αγροτική παραγωγή. Είναι λογικό, φυσικά, καθώς οι συνθήκες δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει χώρος και προοπτική για την επιστροφή της νεότερης γενιάς στον πρωτογενή τομέα.

Όταν επισκέπτεστε κάποιο εστιατόριο, επιλέγετε κρασί άλλου παραγωγού ή αναζητάτε το δικό σας;

Σωτήρης: Επιλέγουμε κυρίως κρασιά άλλων παραγωγών. Φανταστείτε όλοι να έπιναν μόνο τα δικά τους κρασιά... Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων μας αλλά και να βλέπουμε άλλες οινοποιητικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, αν δούμε κάποια από τις ετικέτες μας στη λίστα του εστιατορίου και θέλουμε να δοκιμάσουμε πώς έχει εξελιχθεί με τον χρόνο, δεν θα διστάσουμε να την επιλέξουμε.