Τραγανοί και βουτυράτοι, οι κουραμπιέδες δε λείπουν ποτέ από το σπίτι μας τις ημέρες των Χριστουγέννων. Και μπορεί στα ζαχαροπλαστεία να φιγουράρουν θελκτικά, ολόλευκα βουνά από κουραμπιεδάκια, «χιονισμένα» με άφθονη ζάχαρη άχνη, αλλά ένας καλοφτιαγμένος σπιτικός κουραμπιές δε συγκρίνεται με τίποτα. Μόνο αυτή η ασυναγώνιστη ευωδιά του βουτύρου που κατακλύζει κάθε δωμάτιο, όταν βγαίνουν οι κουραμπιέδες ζεστοί από τον φούρνο, αρκεί για σου ξυπνήσει τις πιο γλυκές, γιορτινές αναμνήσεις.
Για να φτιάξεις τους τέλειους κουραμπιέδες δε χρειάζονται πολλά, αρκεί μια καλή συνταγή και μερικά μυστικά που θα σου αποκαλύψουμε παρακάτω, για σίγουρη επιτυχία.
Όλα ξεκινούν από το - καλό - βούτυρο
Το βασικό συστατικό του κουραμπιέ είναι το βούτυρο, γι’ αυτό και πρέπει να επιλέξεις ένα βούτυρο άριστης ποιότητας, που θα σου δώσει την τριφτή υφή και το πλούσιο άρωμα που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το βούτυρο Lurpak παράγεται από 100% φρέσκο γάλα, με την ίδια συνταγή και χωρίς συμβιβασμούς από το 1901. Απλώς παίρνουν την κρέμα από το γάλα και τη χτυπούν μέχρι να μετατραπεί σε βούτυρο.
Και συνεχίζουν με τη σωστή επεξεργασία του
Για ανάλαφρους κουραμπιέδες, που λιώνουν στο στόμα, το μυστικό είναι να αφρατέψεις καλά το βούτυρο στην αρχή. Θα το αφήσεις εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, θα το ρίξεις στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και θα τα χτυπήσεις με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 5 λεπτά, να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα.
Περνάς πάντα το αλεύρι από κόσκινο
Είναι ένα βήμα που θα συναντήσεις σε πολλά γλυκά και είναι και αυτό που οι περισσότεροι παραλείπουν, καθώς θεωρούν το κοσκίνισμα του αλευριού περιττό. Και όμως, το κοσκίνισμα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ώστε οι κουραμπιέδες να βγουν πιο αέρινοι.
Αν βάλεις αμύγδαλα καλό είναι να τα καβουρδίσεις
Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες περιέχουν αμύγδαλο, αν και κάποιοι που δε συμπαθούν τους ξηρούς καρπούς ή τους αποφεύγουν λόγω αλλεργίας, το παραλείπουν. Αν δεν ανήκεις στις δύο προηγούμενες κατηγορίες, τότε αξίζει να βάλεις αμύγδαλο στους κουραμπιέδες σου και να το καβουρδίσεις πρώτα. Στην αγορά μπορείς να βρεις έτοιμα ψημένα αμύγδαλα, ωστόσο αξίζει να πάρεις ωμά και να τα καβουρδίσεις εσύ για να έχουν και πιο έντονο άρωμα.
Πρόσθεσε αρώματα με μέτρο
Οι κουραμπιέδες συνήθως δεν έχουν πολλά αρωματικά, για να μην καλύπτεται το άρωμα του βουτύρου. Στις παραδοσιακές συνταγές συνήθως μπαίνουν βανίλια, κονιάκ και ανθόνερο, με το τελευταίο να μπαίνει είτε μετά το ψήσιμο και πριν την άχνη, είτε και μέσα στη ζύμη.
Δώσε σημασία στο πλάσιμο και στο μέγεθος
Οι κουραμπιέδες μπορεί να χρειάζονται έντονο χτύπημα στην αρχή, για να αφρατέψει το βούτυρο, ωστόσο όταν πια έχουν πέσει όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξεκινάς μάλιστα αμέσως το πλάσιμο, γιατί αν η ζύμη κρυώσει το βούτυρο θα σκληρύνει και δε θα είναι εύκολο να τους πλάσεις.
Όσον αφορά στο σχήμα τους τώρα, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι στρογγυλοί και μόλις μπουν στο ταψί τους πιέζεις με το δάχτυλο στη μέση να πλατύνουν ελαφρά. Μπορείς όμως να τους πλάσεις σαν μισοφέγγαρα ή σαν μικρές μπουκίτσες για να μπορείς κάθε φορά να τρως παραπάνω από έναν χωρίς τύψεις! Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να έχουν ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν και ομοιόμορφα.
Προσοχή στο ψήσιμο
Εννοείται ότι θα ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες ψησίματος της συνταγής σου, ωστόσο επειδή φούρνος από φούρνο διαφέρει, να έχεις γενικά κατά νου ότι οι κουραμπιέδες πρέπει να ψήνονται σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρά ροδαλό χρώμα.
Μη βιαστείς με το άχνισμα
Μπορεί η ώρα που πέφτει η άχνη ζάχαρη να είναι το αποκορύφωμα της διαδικασίας παρασκευής των κουραμπιέδων, αλλά χρειάζεται να δείξεις υπομονή. Πρέπει να αφήσεις τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά πριν τους πασπαλίσεις με άχνη ζάχαρη. Στη συνέχεια τους μεταφέρεις σε πιατέλα, πασπαλίζεις ξανά με άχνη που περνάς από σουρωτήρι για να φαίνεται πιο όμορφη και σκεπάζεις καλά για να μην απορροφήσουν υγρασία και νοτίσει η ζάχαρη.
Σημείωσε ότι μπορείς να ανακατέψεις και 1 κ.σ. κορν φλάουρ στην άχνη, πριν πασπαλίσεις τους κουραμπιέδες, που επίσης θα βοηθήσει ώστε να μην απορροφούν υγρασία, ενώ η ποσότητα είναι τόσο μικρή που δε θα επηρεάσει τη γεύση τους.