Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε ένα συρτάρι στην κουζίνα μας που μοιάζει με τη ντουλάπα της Μόνικα από τα Φιλαράκια. Είναι όλα ανάκατα, βάζουμε εκεί ό,τι δεν έχει μια ακριβή θέση στην κουζίνα και καταλήγουμε με ασύνδετα μεταξύ τους αντικείμενα σ' ένα συρτάρι.
Εκεί μπορεί να κρύβονται από σετ ξυλάκια μιας χρήσης για σούσι από διάφορα ντελίβερι, μέχρι επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και ένα μαγνητάκι από τις καλοκαιρινές διακοπές που έσπασε αλλά κανείς ακόμη δεν έχει μπει στον κόπο να το κολλήσει.
Αν λοιπόν κι εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δύσκολα αποχωρίζονται πράγματα, γατί θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα τα χρειαστούν, οπότε καταλήγουν να φυλάνε τα πάντα και να μην πετάνε τίποτα, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Εδώ θα μάθεις όλους εκείνους τους διαφορετικούς και πρωτότυπους τρόπους που μπορείς να αξιοποιήσεις τα chopsticks σου και μετά να τα πετάξεις, ώστε και εσύ να μη νιώθεις άσχημα αλλά και η κουζίνα σου να μην πήζει από άχρηστα αντικείμενα.
Έλεγχος μείωσης ενός υγρού
Πολλές συνταγές για σάλτσες ή σούπες σου ζητούν να παρατηρήσεις πότε μειώνεται η στάθμη ενός υγρού και στα πόσα ml χρειάζεται να προσθέσεις κάτι επιπλέον. Από το να λερώνεις λοιπόν πολλά μπολάκια που έχουν και τις μεζούρες επάνω και να μεταφέρεις το μείγμα σου σε εκατό διαφορετικά σκεύη, μπορείς να λύσεις το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μόνο ένα ξυλάκι. Στην ουσία το βυθίζεις στο υγρό τη στιγμή που ξεκινάς να μαγειρεύεις και σημειώνεις πάνω του με ένα στυλό μέχρι που φτάνει που φτάνει το μείγμα σου. Όταν θελήσεις να ελέγξεις πόσο έχει μείνει, το βυθίζεις ξανά και συγκρίνεις σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Είναι πολύ απλό και εύκολο.
Δημιουργία ντεκόρ για κοκτέιλ
Μια στριφτή φλούδα πορτοκαλιού είναι κλασικό γαρνίρισμα για κοκτέιλ – και ένα ξυλάκι είναι ιδανικό εργαλείο για να τη φτιάξεις σωστά. Κόψε μια φαρδιά λωρίδα φλούδας με αποφλοιωτή ή μαχαίρι. Ύστερα, κόψε τη στο επιθυμητό πλάτος και τύλιξέ τη γύρω από το ξυλάκι σφιχτά. Κράτα τη για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να πάρει το σχήμα της, βγάλε τη και βάλε τη στο ποτό. Το ντεκόρ σου είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά.
Πότε το λάδι είναι έτοιμο για τηγάνισμα
Αν δεν έχεις θερμόμετρο ή δεν το βρίσκεις εγκαίρως, ένα ξυλάκι μπορεί να σου δείξει αν το λάδι είναι έτοιμο για τηγάνισμα. Βύθισέ το στο λάδι και στην περίπτωση που αρχίσει να τσιτσιρίζει γύρω του αμέσως, τότε το λάδι είναι ζεστό. Αν ακόμη βρέξεις την άκρη του πριν τη βουτήξεις στο λάδι, θα ακούσεις έναν χαρακτηριστικό «μουσικό» ήχο.
Αντί για τσιμπίδες
Για τηγάνισμα ή βράσιμο φαγητών όπως bagels ή ντόνατς, ένα σετ ξυλάκια είναι καλύτερο και από τσιμπίδες. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, μπορείς να αναποδογυρίσεις απαλά το φαγητό χωρίς να πεταχτούν λάδια ή υγρά, όπως μπορεί να συνέβαινε με κάποιο πιο χοντρό και όχι τόσο λεπτεπίλεπτο κουζινικό σκεύος.
Σαν λαβές για γλυκά
Μπορεί να είναι πολύ χοντρά για σουβλάκια, αλλά τα ξυλάκια είναι τέλεια για να φτιάξεις καραμελωμένα μήλα ή γλειφιτζούρια. Αντί να αγοράζεις ειδικά ξυλάκια ή καλαμάκια, εξοικονόμησε χρόνο και χρήμα με αυτά που ήδη έχεις.
Καθάρισε την κουζίνα σου
Ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιήσεις στο φαγητό, τα ξυλάκια είναι πολύ χρήσιμα στο καθάρισμα. Φτάνουν σε δύσκολα σημεία, όπως γύρω από το φούρνο ή μέσα σε στενά μπουκάλια. Τύλιξε στην άκρη ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας και χρησιμοποίησέ τα για να βγάλεις ψίχουλα από τοστιέρες, φούρνους μικροκυμάτων κ.ά. Απλώς σιγουρέψου ότι η συσκευή που καθαρίζεις κάθε φορά είναι κλειστή.
Πηγή: The Washington Post