
Θα έχεις ακούσει βέβαια τον όρο «specialty coffee» στα νέα καφέ και bakeries που ξεπηδούν συνεχώς στην Αθήνα, τα οποία πλασάρουν ως πλεονέκτημά τους το γεγονός ότι φτιάχνουν τέτοιο καφέ. Έχεις καταλάβει όμως τι είναι; Ή τουλάχιστον, έχεις αναρωτηθεί;
Και παρότι ηχεί στα αυτιά μας ως μία καινούργια τάση στον κόσμο του καφέ, λέγεται ότι ο όρος specialty coffee εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Erna Knutsen, μία επιχειρηματία και πρωτοπόρο στον κόσμο του καφέ, στο περιοδικό Tea & Coffee Trade Journal. Ο όρος «specialty coffee» τελικά έμεινε στη βιομηχανία του καφέ και η Knutsen είχε κάπως έτσι ξεκινήσει ένα νέο κίνημα. Για να το προωθήσει υποστήριξε μάλιστα την ίδρυση ενός νέου οργανισμού καφέ, ενώ η μεγαλύτερη συμβολή της στον κλάδο ήταν η προθυμία της να συνεργαστεί με μικρά καφεκοπτεία.
Η Knutsen χρησιμοποίησε τον όρο «specialty coffee» για να περιγράψει τους καφέδες υψηλής ποιότητας που καλλιεργούνταν σε συγκεκριμένες, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και που διέθεταν μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης. Αυτή η έννοια εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε περαιτέρω από τον Specialty Coffee Association (SCA), που καθιέρωσε πρότυπα για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ, ορίζοντας τον specialty coffee ως αυτόν που βαθμολογείται με 80 βαθμούς και άνω σε μια κλίμακα 100 πόντων. Όπως φαντάζεσαι δηλαδή, έχει να κάνει ξεκάθαρα με την ποιότητα και την προέλευση του καφέ.
Με πιο απλά λόγια, είναι ο καφές ο οποίος δημιουργείται από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας που έχουν καλλιεργηθεί σε ιδανικές κλιματικές συνθήκες, σε συγκεκριμένες περιοχές. Το έδαφος, το μικροκλίμα και ο τρόπος συγκομιδής είναι παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στη βαθμολογία του καφέ και στην ανάδειξή του ή μη σε specialty. Ο τρόπος επεξεργασίας επίσης ελέγχεται πολύ προσεκτικά, ενώ και το καβούρδισμα γίνεται σε μικρές παρτίδες για να αναδειχθεί το κάθε γευστικό προφίλ του καφέ.
Ακόμη και η εκχύλιση, όταν έρχεται η σειρά του barista να αναλάβει δράση, έχει επίσης σημασία και γίνεται με μεγάλη προσοχή. Όμως και η αποθήκευση έχει σημασία, για να διατηρηθεί όλη η ποιότητα, το άρωμα και τελικά η γεύση του καφέ. Κοινώς, όταν έχουμε να κάνουμε με specialty coffee, ο καφές αντιμετωπίζεται με ευλάβεια!