Έλα, πες την αλήθεια, πριν από μερικά χρόνια δεν είχες ακούσει ποτέ ξανά αυτές τις λέξεις. Σήμερα, όμως, το croque madame και το croque monsieur αποτελούν τα πιο κλασικά πιάτα για brunch - μία συνήθεια που εξαπλώθηκε και έγινε λατρεία - και δεν νοείται πια έναρξη weekend χωρίς αυτά τα διάσημα, αλλά και πολυφωτογραφημένα για τα social media σάντουιτς.
Αν τώρα νόμιζες ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλο όνομα, τότε κάνεις λάθος. Καταρχάς, μιλάμε για μία «κυρία» και έναν «κύριο» που μπορεί να έχουν κάποια από τα υλικά τους κοινά, αλλά υπάρχει και μία βασική διαφορά μεταξύ τους που τους δίνει χαρακτήρα.
Croque Monsieur
Σύμφωνα με την ιστορία το croque monsieur ξεκίνησε από τα γαλλικά καφενεία, περισσότερο από 100 χρόνια πριν και, δεδομένου ότι είναι εύκολο τόσο να το ετοιμάσεις, όσο και να το φας, έγινε γρήγορα βασικό συστατικό των μπιστρό. Τι ακριβώς σημαίνει η ονομασία του; Croque στα γαλλικά σημαίνει «τραγανή μπουκιά» και «monsieur», όπως πολύ πιθανό να γνωρίζεις ήδη, σημαίνει «κύριος».
Συνήθως ένα croque monsieur φτιάχνεται με λεπτές φέτες ψητού ή βραστού ζαμπόν, φέτες τυριού emmental ή gruyère και μουστάρδα. Από πάνω - και στην παραδοσιακή συνταγή και εσωτερικά - μπαίνει μπεσαμέλ, μετά τριμμένο τυρί και τέλος, το σάντουιτς ψήνεται στον φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ.
Croque Madame
Δεν θα δεις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον monsieur και τη madame, αφού το croque madame είναι στην ουσία ένα croque monsieur πάνω στο οποίο τοποθετείται στο τέλος ένα αυγό, τηγανητό, ή ποσέ. Πολύ σημαντικό θεωρείται μάλιστα, ανεξαρτήτως του τρόπου ψησίματος του αυγού, ο κρόκος να παραμείνει ρευστός, ώστε όταν ανοίξεις το αυγό με το μαχαιροπίρουνο να τρέξει στο υπόλοιπο σάντουιτς και να αναμειχθεί ιδανικά με τα υπόλοιπα υλικά.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, μία είναι η βασική διαφορά μεταξύ των δύο σάντουιτς και έχει να κάνει με το αν σερβίρονται με αυγό ή όχι. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι και τα δύο είναι πεντανόστιμα!