Πρόκειται για τρία παραδοσιακά πιάτα με διαφορετικές ρίζες, μαρινάδες και τρόπους παρασκευής. Αν και όλα βασίζονται στην ιδέα του κρέατος ψημένου σε κάθετη σούβλα που περιστρέφεται και κόβεται σε φέτες για να σερβιριστεί σε ψωμί ή πίτα και όντως από τον τρόπο που φτιάχνονται δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις διαφορές, μόλις δοκιμάσεις καταλαβαίνεις αμέσως πως δεν πρόκειται για το ίδιο πιάτο. 

Shawarma, Λίβανος / Συρία / Μέση Ανατολή

  • Κρέας: συνήθως κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι
  • Μαρινάδα: πλούσια σε μπαχαρικά Μέσης Ανατολής – κύμινο, κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, πάπρικα, γιαούρτι, λεμόνι
  • Συνοδευτικά: ταχίνι, σάλτσα σκόρδου (toum), πίκλες, ντομάτα, μαρούλι
  • Γεύση: έντονα αρωματικό και καυτερό

Ντονέρ Κεμπάπ

Ντονέρ Κεμπάπ

Σαουάρμα (Shwarma)

Σαουάρμα (Shawarma)

Ντονέρ Κεμπάπ, Τουρκία

  • Κρέας: παραδοσιακά αρνί ή μοσχάρι, σε στρώσεις
  • Μαρινάδα: πιο ήπια από το shawarma – αλάτι, πιπέρι, λίγο γιαούρτι ή ξύδι
  • Συνοδευτικά: συνήθως ψωμί (όχι πίτα), ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι ή σάλτσα ντομάτας
  • Γεύση: πιο ουδέτερη, με έμφαση στο κρέας

Γύρος, Ελλάδα

Γύρος

Κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας με γύρο
  • Κρέας: χοιρινό (κυρίως), κοτόπουλο
  • Μαρινάδα: ρίγανη, πάπρικα (συχνά), σκόρδο, ξίδι ή λεμόνι – πιο μεσογειακή
  • Συνοδευτικά: πίτα, τζατζίκι, ντομάτα, πατάτες, κρεμμύδι
  • Γεύση: φρέσκια και ισορροπημένη, με ελληνικά αρώματα