
Πριν από λίγο καιρό είχα την τύχη να βρεθώ στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργών Περιεχομένου, που πραγματοποιήθηκε στο Cap St. Georges Hotel & Resort, στο Ακρωτήρι Αγ. Γεωργίου στην Κύπρο. Στο Cyprus Influencers & Creators Festival (CIC), έλαβαν μέρος πάνω από 80 διακεκριμένες, επιδραστικές προσωπικότητες από 14 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων. Εκεί γνώρισα και την Angie Kassabie, την «ψυχολόγο της τροφής» όπως αυτοαποκαλείται, αφού εξειδικεύεται στη συναισθηματική διατροφή και τη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας μέσω της διατροφής.
Η Δρ. Κασάμπι σίγουρα δεν έχει αυτή την απόμακρη συμπεριφορά που θα περίμενα από κάποια που έχει 400 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και ανάμεσα στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται ονόματα, όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζέισον Στέιθαμ, ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Τζον Τραβόλτα, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ευγενική και με χαμόγελο απάντησε με προθυμία σε ό,τι τη ρώτησα.
Η αρχή της καριέρας της
Όπως μου αποκαλύπτει στην αρχή της κουβέντας μας, αστειευόμενη, η Angie Kassabie όταν ήταν μικρή ήθελε να ασχοληθεί με τη show business, αν και κατέληξε να δουλεύει ως γιατρός για όλους όσους βρίσκονται σε αυτήν. «Όσο ήμουν ακόμα φοιτήτρια συνάντησα μια ασθενή που ήταν πολύ νέα και είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Έβλεπε έναν άλλο διαιτολόγο στη Βουλγαρία, ο οποίος της είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να χάσει βάρος, με αποτέλεσμα η κοπέλα να αποκτήσει μεγάλο κόμπλεξ. Εγώ της έφτιαξα τη δίαιτα δωρεάν, γιατί πιστεύω ότι θεραπεύοντας τον τρόπο που βλέπεις το φαγητό, θεραπεύεις και τη σχέση σου μαζί του. Η κοπέλα έχασε πάρα πολύ βάρος και άφησε τον περίγυρό της σε σοκ. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας γνώριζε εκείνη και τη μητέρα της και ήθελε να μάθει πώς αυτή η κοπέλα έχασε τόσο βάρος, καθώς ήταν κάτι που και ο ίδιος το επιθυμούσε πριν από τις εκλογές. Έτσι, με κάλεσε στο γραφείο του και δουλεύοντας μαζί κατάφερε τον στόχο του. Όταν κέρδισε τις εκλογές, οι άνθρωποι τον ρώτησαν πώς και με ποιον τρόπο το πέτυχε και είπε σε όλους ότι εγώ τον είχα βοηθήσει».
Από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας στους σταρ του Χόλιγουντ
Αυτή ήταν η αρχή για να ακουστεί το όνομα της και να ξεκινήσει να γίνεται γνωστή στη χώρα όπου ζει, τη Βουλγαρία, ενώ λίγο αργότερα ήρθε σχετικά αβίαστα και η συνεργασία με το Χόλιγουντ. «Όταν μαθεύτηκε ότι είχα βοηθήσει τον πρωθυπουργό, άρχισα να συνεργάζομαι με τον ιδιοκτήτη της Warner Bros στη Βουλγαρία. Άκουσαν για εμένα, με κάλεσαν για συνέντευξη και ο πρώτος ηθοποιός που είδα ήταν ο Σταλόνε. Μέσα από τη Warner Bros, πέρασα στην Εύα Λονγκόρια, το καστ του The Expendables, τον Τζέραλντ Μπάτλερ, το καστ του 300, τον Τσακ Νόρις και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Όλα ξεκίνησαν τόσο απρόσμενα», μου λέει και χαμογελάει.
«Για κάθε ταινία, πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα με τον ρόλο που θα παίξουν. Μπορεί να χρειάζεται να χάσουν βάρος, να πάρουν βάρος ή να «φουσκώσουν». Η ομάδα μου και εγώ αναλαμβάναμε τα πάντα σχετικά με το φαγητό τους, τα προγράμματα γυμναστικής, τις διατροφικές τους ανάγκες, ακόμα και την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ολόκληρη η ομάδα μου δούλευε πάνω σε κάθε έναν από τους αστέρες», συμπληρώνει. Μάλιστα την ημέρα που συναντηθήκαμε ήταν χαρούμενη γιατί ο Σταλόνε είχε ετοιμάσει ένα βίντεο με εξαιρετικά λόγια για εκείνη και τον επαγγελματισμό της σαν δώρο γενεθλίων. Ήταν πολύ συγκινημένη με αυτή του την κίνηση, ειδικά στη σκέψη ότι πλέον συνεργάζονται σχεδόν 10 χρόνια, όπως μου διευκρίνισε.
Ενδιαφέρον έχει και η συνεργασία της με την Britney Spears, αφού είναι εκείνη που τη βοήθησε να επανέλθει και να βρει τον εαυτό της. «Έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για το φαγητό και γι' αυτό μετά επανήλθε σε φόρμα χωρίς υπερβολική προσπάθεια. Δεν χρειάστηκε να πάει στα άκρα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το τι έτρωγε. Δεν υπήρχε καμία διατροφική αξία σε αυτά που κατανάλωνε. Βασικά, ξεκινήσαμε βάζοντάς την ξανά σε σωστή τροχιά. Τις πρώτες 10 ημέρες επικεντρωθήκαμε στη ρύθμιση των γευμάτων της και μετά από αυτό ξεκινήσαμε το πλήρες πλάνο. Έχασε πολύ βάρος ήδη από τον πρώτο μήνα - σχεδόν 10 κιλά», αποκαλύπτει.
Τι είναι το«Angie’s Αnti Diet» που υπόσχεται να σου αλλάξει τη ζωή
Όσο κοιτούσα το προφίλ της στα social media παρατήρησα ότι είχε δημιουργήσει το δικό της πρόγραμμα, το «Angie’s Αnti Diet», οπότε δεν γινόταν να μην εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να μάθω περισσότερα για το δικό της διατροφικό πλάνο. «Η δίαιτα δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά ένας συνδυασμός πραγμάτων: Τρόπος ζωής και άσκηση, ο τρόπος που πίνεις νερό και ποτά γενικά και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Ο πυρήνας των πάντων έρχεται πριν από τη διατροφή και είναι εκείνος που μας επηρεάζει ψυχολογικά, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή μας και να αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά ή στο σχολείο. Όταν νιώθεις καλά, το εκπέμπεις παντού. Γι’ αυτό το αποκαλώ Anti, γιατί δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Έχει να κάνει με την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων και τον τρόπο που σκέφτονται. Αλλάζω τον τρόπο αντίληψης τους περισσότερο από το βάρος τους».
Πώς γίνεται όμως αυτό; «Δουλεύω προσωπικά με τον κάθε πελάτη μου, είτε είναι διάσημος είτε όχι. Όταν δεν βλέπεις αποτελέσματα, σταματάς να θέλεις να ακολουθήσεις αυτό το πλάνο. Αυτό δημιουργεί το φαινόμενο γιο-γιο, όπου θέλεις περισσότερο φαγητό, θέλεις να κάνεις ατασθαλίες, κ.λπ. Για αυτό δουλεύω καθημερινά με τους πελάτες μου. Ζυγίζονται κάθε πρωί, ελέγχω όλα όσα τρώνε, ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες. Τους δίνω ένα πλάνο διατροφής. Προσαρμόζω τις δίαιτές τους, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, γιατί πιστεύω ότι η δίαιτα ξεκινά με την ευχαρίστηση. Αν δεν υπάρχει ευχαρίστηση, δεν υπάρχει δίαιτα. Οι άνθρωποι χρειάζεται να καταλάβουν πως πρέπει να έχουν λίγο από όλα στη διατροφή τους και εκεί βοηθάει αυτό το πρόγραμμα. Η κομψότητα ξεκινά από το πιάτο σου. Όταν το πιάτο σου είναι κομψό, τότε θα δείχνεις και εσύ κομψός».
Πώς παραμένει η ίδια fit;
Όσο η κουβέντα μας προχωράει, αναρωτιέμαι πώς τα καταφέρνει να είναι κι η ίδια τόσο fit, καθώς οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις την αναγκάζουν να λείπει και να ταξιδεύει συχνά. «Θα σου πω πώς το κάνω εγώ. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται "δίαιτα". Δεν πιστεύω σε τίποτα που είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, εκτός και αν υπάρχει ένας στόχος πίσω από αυτό. Θέλω όλοι οι άνθρωποι να ζουν μια ευτυχισμένη, κανονική ζωή με ευχαρίστηση. Δεν θέλω να κολλούν σε προβλήματα και να ανησυχούν για το τι θα φάνε και να μην μπορούν να κοινωνικοποιηθούν με τους φίλους τους. Το πιο σημαντικό είναι να υπολογίζεις την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις. Είναι σημαντικό να έχεις τακτικότητα στα γεύματά σου, γιατί αν έχεις τακτικά γεύματα, καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες. Όσον αφορά το φαγητό έξω, είναι απολύτως φυσιολογικό, αρκεί να έχεις έλεγχο και ισορροπία στις μερίδες σου. Το να ακολουθείς ακραίες δίαιτες δεν είναι υγιεινό. Θα χάσεις πολύ βάρος και μυϊκή μάζα και οι μύες δεν επιστρέφουν. Μετατρέπονται σε λίπος».
Με αφορμή και το γεγονός ότι και η ίδια είναι μητέρα ήθελα να μάθω τι ισχύει για τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει και προσπαθούν να χάσουν βάρος μετά την εγκυμοσύνη. «Λόγω των ορμονών, προσπαθούμε να κόψουμε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν θέλεις να χάσεις βάρος γρήγορα, πρέπει να σταματήσεις τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, τα οποία κάνουν το σώμα να κρατάει περισσότερο νερό. Το κύριο πρόβλημα με τις εγκύους είναι η κατακράτηση υγρών. Προσπαθώ να τις κάνω να τρώνε καθαρά, ειδικά τις πρώτες 60 μέρες μετά τη γέννα. Μετά την 60η ημέρα, όλα αρχίζουν να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα».
Η σχέση της διατροφής με την αυτοεικόνα
Επειδή διάβασα ότι έχει ασχοληθεί με την ψυχολογία στα θέματα διατροφής και πιστεύει πως από εκεί ξεκινούν τα πάντα, ήθελα να μου εξηγήσει την οπτική της επάνω στο θέμα. «Στα χρόνια που εργάζομαι έχω διαπιστώσει ότι ένα άτομο μπορεί να γίνει υπέρβαρο ή λιποβαρές αν έχει μια αρνητική ή καταπιεσμένη αυτοεικόνα. Η περισσότερη δουλειά μου αφορά την εκπαίδευση των πελατών μου ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ρεαλιστικά. Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι ανίκανος να χάσει βάρος ή δεν αξίζει να είναι υγιής, αυτό δημιουργεί εμπόδια στη διαδικασία. Η θετική σκέψη είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Η σχέση με το φαγητό είναι συχνά ψυχολογική. Εάν κάποιος δεν αγαπά τον εαυτό του, μπορεί να καταναλώνει τροφές για να καλύψει συναισθηματικά κενά. Όταν η αυτοεκτίμηση βελτιώνεται, η σχέση με το φαγητό αλλάζει.
Τέλος, είναι σημαντικό να δούμε την απώλεια βάρους ή τη διαχείριση βάρους ως μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συνέπεια, παρά ως κάτι που μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα μέσω αυστηρών περιορισμών ή ακραίων διατροφών. Όταν η σκέψη γίνεται πιο θετική, ο τρόπος που φροντίζουμε το σώμα μας βελτιώνεται, και το ίδιο ισχύει για τις διατροφικές μας επιλογές. Με το να είμαστε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό μας, οι διατροφικές συνήθειες βελτιώνονται οργανικά».
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, της ζητάω να μου κάνει ένα σχόλιο και για την ελληνική κουζίνα. «Στην Ελλάδα είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι. Έχετε σε αφθονία φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έχετε πραγματικό φαγητό. Όταν υπάρχει αυτό μπορούμε να δουλέψουμε πολύ πιο εύκολα, δεν χρειάζεται να βρω υποκατάστατα, όπως συμβαίνει με πελάτες μου σε άλλες χώρες. Τυχεροί άνθρωποι, με αληθινό φαγητό», μου λέει χαμογελώντας.
Μου 'ρχεται στο νου ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Σκέφτομαι αυτό που μου είπε και αναρωτιέμαι, άραγε εμείς συνειδητοποιούμε αυτή την τύχη; Και αν ναι, πώς την αξιοποιούμε;
Who is Who: Η Angie Kassabie γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου και σπούδασε στο International College IC Beirut. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, όπου και συνέχισε την ακαδημαϊκή της καριέρα ως επίκουρη καθηγήτρια στο «Τμήμα υγείας και διατροφής». Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, με ειδίκευση στη «Διαιτολογία» και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από την Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού στη Σόφια (PhD). Το 2006 η Angie ίδρυσε την πρώτη εταιρεία στη Βουλγαρία για υγιεινή και διαιτητική διατροφή – AND DIET. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί (angiekassabie).