Υπάρχει ήδη αρκετή αναστάτωση όταν διοργανώνεις ένα δείπνο ή απλώς μια μάζωξη στο μπαλκόνι και το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι επιπλέον άγχος για να πετύχεις τον τέλειο συνδυασμό κρασιού με φαγητό και να καταφέρεις να επιλέξεις το κατάλληλο κρασί. Με αυτές τις 4 απλές συμβουλές, η εμπειρία απόλαυσης του κρασιού στο σπίτι θα γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη και εσύ θα ξέρεις ποια είναι τα σημαντικά σημεία που χρειάζεται να εστιάσεις.
Δοκίμασέ το πρώτα
Ο Bobby Stuckey, master sommelier, λέει ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι οικοδεσπότες όταν σερβίρουν το κρασί είναι ότι δεν το δοκιμάζουν πρώτα. «Είσαι ο οικοδεσπότης, έχεις άγχος να νιώσουν όλοι άνετα, και απλώς ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί και το σερβίρεις; Δεν έχει σημασία αν είναι μπουκάλι των 60 ή των 10 ευρώ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχει χαλάσει λόγω φελλού ή να έχει αλλοιωθεί. Χρειάζεται λοιπόν να το μυρίσεις και να το δοκιμάσεις πριν το προσφέρεις, είναι ένδειξη ευγένειας και σεβασμού».
Ένα κρασί που έχει χαλάσει από φελλό (είναι φελλομένο που λέμε), συχνά έχει άρωμα που θυμίζει βρεγμένο χαρτόνι ή μούχλα και μπορεί να έχει πικρή ή μπαγιάτικη γεύση. Η αλλοίωση αυτή προκαλείται όταν μια χημική ένωση, η TCA, έρθει σε επαφή με βακτήρια ή μύκητες στο φελλό της φιάλης. Λέγεται ότι 1 στα 10 μπουκάλια κρασί έχουν αλλοιωμένη γεύση ή είναι «χαλασμένα από φελλό».
Λευκά πολύ κρύα, κόκκινα πολύ ζεστά
Κάτι που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι τα κρασιά συχνά δεν σερβίρονται στη σωστή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τα λευκά κρασιά συνήθως καταλήγουν στο τραπέζι υπερβολικά παγωμένα, ενώ τα ερυθρά, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν γεμάτο σώμα σερβίρονται πολύ ζεστά.
Με άλλα λόγια, η απόλαυση του κρασιού επηρεάζεται αρνητικά όταν η θερμοκρασία σερβιρίσματος δεν είναι η κατάλληλη. Το λευκό κρασί χρειάζεται να είναι εκφραστικό, αν είναι υπερβολικά κρύο, σχεδόν παγωμένο, «σφίγγει» και δεν αναδεικνύονται τα ανθικά ή βοτανικά ή φρουτώδη στοιχεία του. Αντίθετα, τα ερυθρά κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία πιο κοντά σε εκείνη της κάβας και καλό είναι να τα αφήνεις, αφού τα ανοίξεις για να βγουν τα αρώματά τους.
Μην το παρακάνεις με τη μετάγγιση
Το κόκκινο κρασί σαν να έχει μια «καμπύλη απόλαυσης». Όταν ανοίγεται ένα μπουκάλι κόκκινου κρασιού, αρχίζει σταδιακά να φτάνει στην κορύφωση της γεύσης του καθώς έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Για την ακρίβεια αγγίζει ένα σημείο κορύφωσης και έπειτα κατηφορίζει γρήγορα, ειδικά αν ζεσταθεί υπερβολικά ή αρχίσει να οξειδώνεται επειδή έχει μείνει πολλή ώρα εκτεθειμένο.
Ένα από τα συχνότερα και πιο σημαντικά λάθη που μπορεί να κάνεις αν επιλέγεις κόκκινο κρασί στο σπίτι, είναι ότι το υπεραερίζεις ή το μεταγγίζεις πολύ νωρίς. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι πως ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί – ή ακόμα και ένα 10ετίας – κάθεται για ώρες μέσα σε μια μεγάλη καράφα, έρχεται σε υπερβολική επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «πεθαίνει» μέσα στην καράφα. Κι έτσι, όταν τελικά φτάνει στο ποτήρι και το πίνεις με την παρέα σου, έχει σχεδόν χαθεί.
Να σκέφτεσαι πάντα το σωστό timing, δηλαδή να ανοίγεις το κρασί ακριβώς τη στιγμή που το φαγητό σερβίρεται στην κουζίνα ή το λεπτό που θέλεις να το απολαύσεις. Επομένως, αν μαγειρεύεις εσύ ή έχεις αναλάβει να τοποθετήσεις στο τραπέζι τους μεζέδες, τότε κάποιος άλλος θα ανοίξει και θα μεταγγίσει το κρασί, για να γίνονται παράλληλα οι διαδικασίες. Ακόμη, τα ποτήρια τύπου Burgundy με μεγάλο στόμιο, λειτουργούν εξίσου καλά με μια καράφα.
Ένα μόνο ποτήρι
Ο πιο απλός τρόπος για να βελτιώσεις την εμπειρία του κρασιού στο σπίτι, είναι να δίνεις στους καλεσμένους ένα μόνο ποτήρι για όλα τα κρασιά που θα σερβίρεις. Μην το υπεραναλύεις. Πρόσφερε ένα ποτήρι και αν τύχει να πάτε από λευκό σε κόκκινο και ξανά πίσω, δεν πειράζει. Εξάλλου μόλις το ποτήρι γεμίσει με κρασί, είναι έτοιμο προς χρήση. Μην δυσκολεύεις τη ζωή σου προσπαθώντας να έχεις διαφορετικό και σωστό ποτήρι για κάθε κρασί.
Βέβαια, όταν οργανώνεις ένα κάλεσμα στο σπίτι που περιλαμβάνει αρκετές φιάλες κρασιού να ξεκινάς πάντα από τις φυσαλίδες. Μην κρατάς τα αφρώδη για το τέλος γιατί με αυτά «ξυπνάει» ο ουρανίσκος και το στομάχι, με αποτέλεσμα να είναι όλοι πιο δεκτικοί στις επόμενες γευστικές δοκιμές.